szklanka kaszy jaglanej -6 łyżek mąki ryżowej -2 łyżki oleju -woda (niecała szklanka) -1 łyżka siemienia lnianego -sos:4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda +dodatki -200 g mięsa w kostkę -100 g cebuli -100 g pieczarek -100 g papryki -60 g sera żółtego Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i ostawiamy do wystygnięcia. 2. Do miski wrzucamy kaszę, mąkę, olej(...)wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni. 3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie jeszcze na 10 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzuWarzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy. 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy. 4. Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie(...)smaku solą i pieprzem. 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając. 6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego
Izabelawkuchnipokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną(...)farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem
Monia miesza i gotujeCzosnkowy PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone wołowe smażę na rozgrzanej patelni. Dodaję przyprawy. Pora myję i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Pieczarki i pora dodaję do mięsa dodaję sos sojowy duszę ok 7 min co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z palnika. Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do farszu(...)lekko rozwałkowuję. Przekładam do foremki na tartę wcześniej wystartowaną masłem. Ciasto nakłówam widelcem. Odkrajam nadmiar ciasta. Z ciasta walkuję ruloniki lub paseczki na górę tarty. Na ciasto przekładam farsz. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach. Upieczoną tartę posypuję z góry jeszcze natką pietruszki. Podaję na ciepło z ulubionym sosem
Gotowanie Patkioliwy. Zimny rosół przecedziłam. Wywar zostawiłam. Mięso i warzywa przełożyłam do miski. Mięso oddzieliłam od kości i zmieliłam w maszynce trzy razy. Cebulę również a warzywa tylko raz. Mięso i warzywa przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec wyspałam żurawinę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru. Ale trzeba uważać, żeby(...)pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam na 180 °C. (g/d). Foremkę (keksówkę ) o wymiarach góra: 25x12 cm, spód 22x9 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia. Zostało mi trochę masy wiec wyłożyłam ją do dwóch naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Przygotowaną masę na pasztet przełożyłam do foremki. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około
Kuchnia u Krysiposypania: sól gruboziarnista/czarnuszka/kminek dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Mięso wraz z warzywami zmieliłam. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić(...)cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się na złoto (ok. 30-40 minut). Podawałam z oliwą z oliwek. Bardzo fajny pomysł zarówno na obiad
Kate's Kitchenłyżki Wykonanie: Cebulę opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki(...)Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitjajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami i dusimy około 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym ogniu redukujemy , dodając suszona bazylie(...)nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut w 200C Następnie posypujemy serami i pieczemy następne 15 minut Smacznego
Viola cooks with passionmłotkowany z kolendrą 1 duża marchew 1 duża cebula czerwona 7 ząbków czosnku 2 średnie pomidory olej do smażenia Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na miń 2h. Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości(...)żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami. Kurczak pieczony w warzywach SMACZNEGO
peggiwkuchniudek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na wyluzowanie udka położyć zielone szparagami (najlepiej wykorzystać części(...)żółtym serem. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać 1 szklanką wody (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. Ewentualnie wydłużyć czas pieczenia
UgotowaćWołowinę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości mięsa (w zależności od rodzaju mięsa może to zająć 30-40 minut). Po 20 minutach dodajemy posiekaną cebulę i nadal dusimy. Gdy wołowina będzie miękka rozkładamy ją równomiernie na patelni, rozsypujemy 4 łyżki odsączonej kukurydzy(...)pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone suszone pomidory i posypujemy ostatnią łyżką kukurydzy. Smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem aż ciasto się zetnie, następnie zsuwamy na blaszkę z papierem do pieczenia i dopiekamy w 150 stopniach aż ciasto będzie całkowicie upieczone, a wierzch zrumieniony. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki i świeżą natką
Kolorowy Przepisownikplastry schabu bez kości 5-6 pieczarek ząbek czosnku 15 dag żółtego sera 2 czubate łyżki majonezu sól himalajska pieprz świeżo zmielony 2 łyżki oleju łyżka siekanej natki pietruszki Mięso umyć i osuszyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki. Ser zetrzeć na tarce(...)majonezem. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce majonezu z serem. Całość posypać startym serem. Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę
Smakołyki Asiżółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Kapelusze(...)kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu pieczarek. 3. Pieczarki układam w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasigotowania ryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać(...)układać na liściach i zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem) Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia
Radość kipiąca uśmiechem.patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko(...)kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut
Gotuj z RumcajsemCzerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko(...)słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Piersi(...)grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem
Słodka Stronadługie zielone ogórki lub 4 gruntowe mała puszka kukurydzy oliwa,sól,pieprz Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu. Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko rozdrobnionej,jeden pomidor podzielony(...)jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może(...)być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię
zdrowa vege kuchniamarchewki pietruszka ćwiartka selera Przygotowanie: Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować). Miękkie mięso zmielić razem z 3 cebulami. Doprawić do smaku solą i pieprzem - wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować(...)praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut..... Smacznego
Gaździnka warzyzamrażarki i szafek. I okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła. Składniki: pierś indyka sól pieprz słodka papryka w proszku płatki kukurydziane do panierki jajko olej(...)grube kotlety. Kotlety natrzeć przyprawami. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu, na inny talerz wysypać trochę płatków. Kotlety maczać w jajku a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Po położeniu mięsa na płatki trzeba go przycisnąć np. widelcem, żeby płatki się dobrze przykleiły. Na bieżąco dosypywać płatki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Mama Gotujemiski przelewamy jogurt, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przyprawę curry, paprykę chili oraz czosnek, wszystko dokładnie mieszamy. Umytą pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą soli. Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z umytych pieczarek odkrawamy nóżki, ogórki kiszone kroimy w dość grube(...)kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając
Smakowite Daniakonieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego(...)minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła
Zdrowie na języku :Ptalerz. Do garnka zaś dodajemy resztę masła, zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystkie warzywa, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia do garnka z powrotem dodajemy mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy(...)około trzy minuty, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ja nie miałam odpowiedniego garnka, więc przełożyłam całość do dwóch dużych naczyń żaroodpornych, które nakryłam szczelnie folią. Pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny. W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu gulasz zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Zostawiamy go do wystudzenia pod przykryciem, następnie chowamy w chłodne
Poezja smakuwołowa opcjonalnie ostra papryczka 200 ml śmietanty 18% 2 jajka zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu) Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę oraz wędlinę (lub inne mięso) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów. Całość dusimy na 2 łyżkach oleju. Możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (lub jej część). Następnie dodajemy bulionetkę rozpuszczoną(...)nadzienie wykładamy na przygotowaną wcześniej formę z ciastem. W kolejnym kroku tartę polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Po dodaniu bulionetki, nie powinniśmy dodatkowo dosalać śmietany. Pieczemy ok 60 min do zrumienienia w temp. 180 - 200 stopnii. Smacznego
Taste Of My DayPyszny kurczak z marynaty jogurtowej..do jogurtu dodałam tylko przyprawę z kurczaka i nic więcej..a mięso było pyszne..polecam. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia jogurt naturalny przyprawa do kurczaka Knorr Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na około 12 godzin do lodówki(...)mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie była to blaszka z siatką i oliwy nie dawałam.Ułożyć kurczaka i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić i piec do zrumienienia
Moje domowe kucharzeniecebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkościWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego 4 jaja (żółtka i białka oddzielić) 1 kostka masła (200 g) Na przełożenie: konfitura
Symfonia Smakówruskie, czy z mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy(...)wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika
Karo in the KitchenSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
KorniszonkiKiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego
kgwjanczewo