łyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki) pieprz sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem(...)dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Artykuł Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaNa 4 osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę
stajnia gołębie od kuchniBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
KorniszonkiPropozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku. Składniki: - 200 g dyni - 1/2 szklanki mleka - 1/2
Zainspirowana w kuchniPisałam Wam niedawno, że zakupiliśmy niesamowicie dobre ziemniaki. Był to dla mnie „kopniak”, by wykorzystać je jak najlepiej. Ostatnio wpadło mi w oko zdjęcie
Smaki Na TalerzuBardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać
Pysznie & Piękniewarzyw grillowanych tradycyjnie na grillu i w piekarniku. I jedna i druga wersja równie smaczna. Może te tradycyjne miały nieco więcej dymowego aromatu. Bardzo polecam, szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. składniki 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 szalotka garść bazylii garść natki pietruszki(...)piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt położyć na blachę. Wstawić do piekarnika pod grill. Piec tak długo aż warzywa będą miękkie a skórka zrobi się czarna. Czas zależy od wielkości warzyw. Co jakiś czas warzywa obracać, tak aby były opieczone ze wszystkich stron. Jeżeli papryki upieką
Stare Garypieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego
Różne smaki w kuchnicebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia(...)przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasioczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego(...)nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy
Miód i pieprzpomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz nam nie "uciekł(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladziePyszne rozgrzewające danie idealne na jesienną pogodę. Kurczak w porach przygotowany na oleju rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki(...)obieramy. Selera kroimy na ćwiartki, ziemniaki pozostawiamy w całości. Warzywa owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5-2 godz. Przed końcem pieczenia, gdy seler jest już miękki, otwieramy folię aluminiową na około 5-10 min. Obieramy warzywa ze skórki. Blendujemy z dodatkiem masła i jogurtu greckiego na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem,solą
Kuchnia MagdaLenyJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskijuż kiedyś pisałam, bardzo lubię połączenie mięsa z ananasem. Składniki: 4 kotlety schabowe jajka i bułka tarta do obtoczenia 4 plastry ananasa z puszki ok. 200g zółtego sera sól Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać płaty o grubości około 1/2 cm. Oprószyć solą i odstawić na około pół godziny. W miseczce roztrzepać jajka, a na duży talerz wysypać(...)maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączonego ananasa układamy po jednym plastrze na każdego kotleta, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piecyka i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni
kuchnia doskiSKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy(...)zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy
Czary - gary w kuchni