nadaje się na drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: sałata lodowa (około 400 g), może być inna około 500 g gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka 1 puszka 400 g kukurydzy 1 awokado 4 pomidorki (około 350 g) 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów na sos: 2 łyżeczki ostrej musztardy(...)sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kurczakiem i awokado Przygotowanie: Pierś z kurczaka gotuję do miękkości mięsa, do gotowania dodałam sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, tymianek. Ugotowaną wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia. Pierś możemy również upiec. Sałatę obieram z wierzchnich liści, kroję
Uwaga Babcia Gotujekawałki, może być np w kostkę lub paski (wedle upodobań) po czym przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Jeżeli mamy czas to warto taką pierś z kurczaka przygotować dzień wcześniej aby mięso nasiąkło przyprawami ale nie jest to wymóg konieczny. Wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wrzucamy naszą tartą marchewkę. Górę smarujemy majonezem po czym(...)naczynie wstawiamy do piekarnika na około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Finito! Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 70 min Łącznie: 90 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Blog kulinarny S9.PLpieprzem. Ziemniaki obłóż rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą z oliwek aby czosnek się ładnie zarumienił. Piecz w 200°C przez 35-40 minut. W połowie pieczenia posmaruj pozostałym masłem, posyp suszonym tymiankiem. Szynkę podawaj z ziemniakami hasselback, sosem pieczeniowym lub żurawinowym. Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback Dzisiaj podrzucam Wam kolejny przepis(...)ziemniakami hasselback to rewelacyjna potrawa na bazie Szynki świątecznej z Sokołowa ( https://sokolow.pl/produkty/szynka-swiateczna ). Na opakowaniu znajdziecie dokładny przepis jak przygotować ten zacny kawałek mięsa, aby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Połączenie idealne Jako dodatek przygotowałem ziemniaki hasselback, czyli Hasselbackspotatis. Jest to potrawa wymyślona w Szwecji
kuron.com.plsera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć na ziemniaki, równo rozprowadzić. Zetrzeć na wierzch trochę sera. Na mięsie poukładać bakłażany, zetrzeć trochę sera. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę mleka, wmieszać. Ponownie dolać mleka i je dokładnie wmieszać(...)dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym, zalać bakłażany, równo rozprowadzając. Znowu zetrzeć trochę sera na wierzch i wstawić do pieca, rozgrzanego do 180°C na 35 – 40 minut. Wierzch ma być ładnie zrumieniony, nie spalony. Wyjąć, dać odpocząć ze dwie – trzy minuty, podawać
stajnia gołębie od kuchnimaśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin(...)kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki) pieprz sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem(...)dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Artykuł Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaNa 4 osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę
stajnia gołębie od kuchniBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
KorniszonkiPropozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku. Składniki: - 200 g dyni - 1/2 szklanki mleka - 1/2
Zainspirowana w kuchniPisałam Wam niedawno, że zakupiliśmy niesamowicie dobre ziemniaki. Był to dla mnie „kopniak”, by wykorzystać je jak najlepiej. Ostatnio wpadło mi w oko zdjęcie
Smaki Na TalerzuBardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać
Pysznie & Piękniewarzyw grillowanych tradycyjnie na grillu i w piekarniku. I jedna i druga wersja równie smaczna. Może te tradycyjne miały nieco więcej dymowego aromatu. Bardzo polecam, szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. składniki 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 szalotka garść bazylii garść natki pietruszki(...)piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt położyć na blachę. Wstawić do piekarnika pod grill. Piec tak długo aż warzywa będą miękkie a skórka zrobi się czarna. Czas zależy od wielkości warzyw. Co jakiś czas warzywa obracać, tak aby były opieczone ze wszystkich stron. Jeżeli papryki upieką
Stare Garypieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego
Różne smaki w kuchnicebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia(...)przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasioczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego(...)nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy
Miód i pieprz