mięsnej i wegetariańskiej. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy(...)wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską i płatkami papryki chili. Upieczone filety drobiowe kroimy na kawałki (w wersji wegetariańskiej – pomijamy oczywiście mięso). Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, brukiew kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki. Arkusz papieru ryżowego moczymy
mojewypiekiinietylkotarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią. Dzielimy masę na cztery równe części. Z każdej formujemy zwilżonymi dłońmi burgery o średnicy mniej więcej takiej, jaką mają nasze(...)bułki. Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy olej. Smażymy burgery przez ok. 4-5 minut z pierwszej strony i ok. 3-4 z drugiej. Przekładamy na dużą blachę do pieczenia. Na wierzchu burgerów układamy cheddar. Obok kładziemy przekrojone na pół bułki. W piekarniku rozgrzewamy górną grzałkę lub grill do 180°C. Zapiekamy bułki i burgery do czasu, aż ser się
Poezja smakuwydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym(...)górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domurazowe z poprzedniego wpisu podałam z burgerami z bobu i kurczaka (gotowanego). Bułki oczywiście można kupić, najlepsze będą grahamki. Nie polecam jednak włączania piekarnika w taką patelnię. Ja swoje piekłam jeszcze przed upałami. Składniki: 300 g ugotowanego bobu w łupinach 2 ugotowane piersi z kurczaka 1 duże jajko 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól i pieprz(...)słodka i ostra papryka pół pęczka natki pietruszki olej do smażenia Dodatki: bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku
Czerwień i błękitprzy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić(...)najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówwystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem". Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy(...)masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Odstawiamy na kilka godzin żeby wystygło i gotowe :) No po prostu niebo w gębie! Dzięki babciu! :) Nie posiadam niestety zdjęć pasztetu w całości, mam tylko to co widać, czyli
Marder&Marder Manufactureniewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie, małymi dawkami. Po prostu musimy(...)wyczuć odpowiednią konsystencję mięsnej masy. Żeby nie była sucha, ale też żeby nie pływała w wodzie. Wyrabiamy masę aż wszystko się ładnie połączy. Napełniamy masą foremki (wyłożone papierem do pieczenia). U nas wyszły 3 keksówki. Pieczemy na grzałkach góra-dół przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut przestawiamy tylko na dolną grzałkę. Żeby góra się nie przypaliła
Marder&Marder Manufacturebyły całe wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania(...)Białka ubijamy na sztywną pianę do żółtek dodajemy sól (ja użyłam ziołowej) i pieprz (na oko;)) łączymy żółtka z białkami delikatnie mieszając wykładamy masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ważne żeby powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą, serem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy(...)żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera
Kolorowy Przepisownikłyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy(...)plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :) Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki. Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka(...)połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę. Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu
Krakowskie smaki Aniskórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę. Roladki panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), następnie w jajku i kolejno w mieszance sezamowo kokosowej(...)minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem
mojewypiekiinietylkozalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając(...)jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy ręczniczka kuchennego lub plastikowej podkładki do ciast. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą
Kolizje Smakówłyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro(...)słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić. Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce
Świat Domowej Kuchnipieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę. Ryba: filety z łososia , sól , pieprz (najlepiej biały), cytryna , suszona bazylia , suszony tymianek , olej . Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli(...)pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut. Tak przyprawioną rybę grillować (lub opiec na patelni lekko posmarowanej olejem) z obu stron przez kilka minut, w zależności od grubości mięsa. Na talerzu układać upieczone ziemniaki, a na nich rybę. Podawać z ulubioną surówką lub posypane obficie szczypiorkiem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna