stanie się miękkie. Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię. Dodajemy również sos sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, a sos z bulionu i wody z moczenia grzybów zredukowany, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment(...)/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] Inne przepisy na wieprzowinę: Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą Wieprzowina Z Marchewką Sos Z Karkówki Artykuł Wieprzowina po myśliwsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemięsa ( łopatka -sól . pieprz do smaku -majeranek -1 cebula Wykonanie - Pokroiłam drobno mięso , paprykę i cebule. Wymieszałam , dodałam majeranek , sól i pieprz. Jeszcze raz porządnie wymieszałam . ( mięso można zmielić) - Umytą cukinię przekroiłam na połówki , oprószyłam solą. - Tak przygotowanym farszem nadziałam cukinię. Niestety mój nowiutki garnek żaroodporny okazał się za mały . Musiałam przeprosić się z moją(...)Wracając do przepisu. -Znalazło się jeszcze miejsce na paprykę z tym samym farszem , ziemniaczki i kilka zapałek z marchewki. Ziemniaki posypałam przyprawą do pieczonych ziemniaków. Wszystko skropiłam olejem. Zamiast oliwy można podlać wodą będzie lajtowo. Jednak ja wolę oliwę. Przykryłam folią aluminiową i do piekarnika
Eli Gotowaniefarszem, razem z wytopionym tłuszczem. Przestudzoną kapustę rozebrać z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje farszu. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Resztę liści zużyć do przykrycia gołąbków. Dno żaroodpornego(...)ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni ( możesz piec je dłużej, jeśli nie lubisz zbyt twardych liści). Gołąbki można podać z przysmażoną cebulką na maśle, bądź sosami: grzybowym bądź pomidorowym. SOS POMIDOROWY: 1 passata – przecier pomidorowy
Calzonella.commięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Natępnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem. U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę(...)suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki. Sos serowy Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy
Monia miesza i gotujepomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję rozmaryn, przyprawa do ziemniaków Prymat łyżka oliwy Właściwie cały obiad zajął mi około 45 min. W pierwszej kolejności doprawiamy mielone mięso wołowe. Przyznam, że zazwyczaj kupuję to paczkowane po 500g w kochanej Biedronce;) Następnie formuje kotlety. Teraz przyszedł czas na ziemniaczki. Boże jak ja kocham ziemniaki!!! Obieramy ze skóry(...)oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy do ziemniaków PRYMAT ( nie ma potrzeby już solić!) Mieszamy i gotowe. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową, ogórek konserwowy, 3 plastry pomidora i duszoną cebulkę. Najpierw podsmażyłam cebulkę
Rusty Forkpietruszki do posypania Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować płyn. Pomidory zblendować z majerankiem, bazylią, solą(...)ugotowany ryż, doprawić chilli i dokładnie wymieszać. Papryki przeciąć na pół, oczyścić z białych włókien, napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki
Simply Foodwrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką(...)solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu
Monia miesza i gotujePropozycja na pyszny obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min. Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka(...)piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron, ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie chrupiące :) Możemy też odgrzać wszystkie razem w piekarniku 200 st.C 10-15 min. Smacznego
chleba naszegowykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood(...)ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty) Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty. Nie można dopuścić do przypalenia! Sezam ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij
Z Kuchni Do Kuchnimasła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem dusimy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Czerwoną cebulę siekamy dość grubo (by było ją wyraźnie znać(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron
Kolorowy Przepisownikpozwolić mu odparować. Przełożyć do osobnej miski. Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju. 4. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zmielonych warzyw dodać smażony por i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju(...)dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można
Pij soki wyciskanePierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkaczęsto gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka(...)kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso
Kulinarne przygody Gatitykostkę , na rozgrzaną patelnie dodaję cebulę oraz szpinak i wszystko przesmażam około 5 minut , doprawiam do smaku solą , po 5 minutach nasz szpinak jest gotowy, na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą , a w drugim talerzu rozbijam jajka oraz dodaje mleko(...)mieszam . Jak już mamy przygotowane składniki do panierowania , zaczynamy panierować nasze roladki i smażymy wszystko na oleju, jak mamy usmażone wszystkie roladki , przekładamy nasze roladki do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 40 minut pod przykryciem , po 40 minutach mamy danie gotowe do podania
Mój Smakcebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość przesmażam na średnim ogniu ok. 4 minut. Posypuję tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka(...)rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco
I tu będę miała takie teosolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się(...)wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180st C przez ok 35 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zrumienienia wierzchu. Podajemy na ciepło posypane świeżym szczypiorkiem
Kuchnia w czekoladzieoczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać czosnek granulowany, bazylię, oregano, tymianek oraz(...)blendera, aż powstanie jednolity sos. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasidrobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni tak żeby się zrumieniła i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam już przygotowane, wystudzone – teraz przygotuję gołąbki: Do miski daję ryż, odciśniętą kapustę, mięso mielone, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam (wyrabiam) dłonią - z tak przygotowanej masy będę formowała gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego smaruję niewielką ilością oleju. W dłoń nabieram masę(...)naczyniu żaroodpornym jedną koło drugiej. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym
Uwaga Babcia Gotujemałych pomidorków tymianek (świeży albo suszony) 4 łyżki oliwy z oliwek Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety z mintaja, ważne żeby ryba miała zbite mięso (zapobiega rozwalaniu się), poza tym można eksperymentować z gatunkami. Feta natomiast powinna być dość zbita, będziemy potrzebować dość małych kostek i fajnie jakby nam się nie pokruszyła. Przygotowanie: Pomidorki kroimy na ćwiartki(...)oliwę, kilka gałązek tymianku i mieszamy. Rybę w zależności od rodzaju porcjujemy na kawałki mniej więcej 10-15 cm. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Rybę kładziemy na papierze do pieczenia, na wierzch układamy pomidorki z fetą i całość zawijamy w papier, należy uważać, żeby pomidory i feta nie pospadały z ryby. Nie żałujemy pomidorów. Tak przygotowane paczuszki z rybą wstawiamy
KasiaiKrzysiu.plspędzisz w kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki doli olej rzepakowy do smażenia (ok. 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój w centymetrową kosteczkę. Składniki na ciasto umieść w misie(...)ciasto na 5 minut. W tym czasie wlej olej do małego garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Kawałki kurczaka dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Tak, aby każdy kawałek mięsa było ładnie otoczony z każdej strony. Kurczaki smaż na rumiany kolor na wolnym ogniu. Przed podaniem odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami (ryżem, surówką z kapusty i marchewki
Wielki apetytgarnka lub patelni z przykrywą wlewamy oliwę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mięso mielone i podpiekamy je na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 10 – 15 minutach, gdy mięso ma kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną(...)można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie nie jest takie ostre. Gdy popijamy zimnymi napojami piecze mocniej :) Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy RajKolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę lepiej
IMPRESJA SMAKUsól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować(...)wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem. Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera. * źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego
charlotte gotujesmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku(...)dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka masła Wykonanie: Mięso połączyć z ugotowaną kaszą jęczmienną, przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Dobrze wyrobić ręką, tak żeby składniki się połączyły. Liście buraczane zblanszować w lekko zakwaszonym wrzątku przez dodanie octu winnego. Wystarczy(...)wodą lub porozkładać na papierowym ręczniku. Na pojedyncze liście delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Pasja Smakusałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja popisowa(...)skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza, Vittore Carpaccio, ponieważ przypominała
Chilli Czosnek i Oliwaniego różne składniki: w poniedziałek kurczaka, we wtorek pieczone warzywa, w środę łososia itd. To jest dobry sposób, ale ma też pewne wady! Super to wygląda na filmach na YouTube, zrobionych na przyspieszonych obrotach: rach-ciach, wysypujesz pokrojone warzywa na blaszkę do pieczenia, dokładasz kawałek kurczaka, wszystko razem do pieca i gotowe, nic tylko zapakować. Początkowo oglądaliśmy filmiki(...)chociaż przyprawy dzień wcześniej. Wiemy co mówimy, bo sami przez jakiś czas wszytko robiliśmy w niedzielę. Jednak od pewnego czasu już w sobotni wieczór robimy część przygotowań, np. marynujemy mięso, albo robimy zaprawy, czy mieszanki przypraw, można też obrać i pokroić warzywa, czyli zrobić wszystkie prace jakie można wykonać z wyprzedzeniem. Nie chodzi o to, żeby ślęczeć w kuchni
Niedzielny kucharzWspaniałe danie, ulubione, bo jednogarnkowe, z cukinią w roli głównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale
kgwjanczewoBardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może
kgwjanczewourocze opakowanie Każde dziecko na pewno rozpozna bohaterów z bajki „Mam te moc” Ale nie o opakowanie chodzi. Produkt jest po prostu smaczny. Parówki charakteryzuje wysoka zawartość mięsa (tu szynki) w składzie. Brak glutaminianu monosodowego czy fosforanów. Etykieta ze składem jest po prostu krótka. Po takie parówki warto sięgnąć i zjeść je na śniadanie lub stworzyć z nich(...)ciasto. Układamy zakończeniem do spodu. Nasze rulony smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie całość posypujemy sezamem. Nasze parówki w cieście przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy w odstępach). Każdą a la roladkę posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom) i pieczemy do ładnego zarumienienia. Tak przygotowane
Słodkie okruszkitypowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania. Wspierałam się przepisem z tej strony składniki(...)około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h. Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego
Stare GaryZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie(...)zrobić. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe
Niedzielny kucharzcebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić do smaku(...)kalafiorem i brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Gotową zapiekankę zostawić w gorącym piekarniku na około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały
Smaki Arminegofrów użyłam pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Pasta ma w 100% naturalny skład i jest smakowicie doprawiona. Jest super opcją dla osób zabieganych, szczególnie dla unikających jedzenia mięsa jak my. Ja uwielbiam je do smarowania kanapek, czy właśnie gofrów i wytrawnych naleśników. Ale z powodzeniem nada się jak dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzone i ze smakiem(...)pikantnym cheddarem, aromatyczną pastą i jajkiem sadzonym polecam Wam na którykolwiek z posiłków w ciągu dnia. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni :) 4 porcje: szklanka mąki orkiszowej jasnej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki kefiru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka spora szczypta soli 70 f sera feta 70 g sera cheddar 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo: słoiczek pasty Wawrzyniec
Mienta blogside dish. Możecie znaleźć je też na półkach naszych supermarketów, Patak’s ma w ofercie pikle limonkowe, mango i moje ulubione pikle czosnkowe. Używam ich często do kanapek, mięs, ale są tez świetnym składnikiem marynat i sosów. Dziś do mojej jogurtowej marynaty dodałam sporą ilość limonkowych pikli, dzięki czemu mój kurczak nabrał niesamowitego aromatu. Tak przygotowanego kurczaka możecie usmażyć(...)ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 4-5 podudzi z kurczaka – 200 ml jogurtu naturalnego – 3-4 łyżki pikli limonkowych Patak’s – do podania: ryż, pieczone ziemniaki lub chlebki naan – do podania: kiełki, sałata lub ulubione warzywa, kapary, świeże chilli lub jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z piklami limonkowymi Patak’s i użyj
nietylkopasta.plprzez mulisty posmak. Można powiedzieć, taki urok tej ryby lub zastosować prosty sposób, aby się go pozbyć. Kawałki karpia wystarczy namoczyć w krowim mleku. Nie tylko poprawi to smak mięsa, ale sprawi też, że będzie ono delikatniejsze. Karp marynowany w mleku Przygotowanie marynaty jest bardzo proste: w mleku należy rozpuścić sól – dwie łyżeczki na pół litra. W zalewie umieszczamy(...)Ważne, aby były nią dokładnie pokryte. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Rybę wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Tak zamarynowanego karpia można smażyć, piec lub dusić. Zawsze wychodzi pyszny. Artykuł Co daje namoczenie karpia w mleku? Spróbuj, a już zawsze będziesz tak robić pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskanastępnie w tak powstałej marynacie obtoczyć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Jeśli nie lubicie posmaku słodkości w daniach mięsnych, to teoretycznie możecie pominąć miód. Po zamarynowaniu się mięsa zamoczyć je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano. Cebulę obrać, pokroić w piórka(...)pieprzem) do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Wyłączyć palnik. Dodać majonez i ketchup, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ułożyć kotlety, na nich farsz cebulowy, a na wierzch starty ser. Całość zapiekać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! (adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeNajprostsze przepisy są najlepsze. Jeśli lubisz makaron – to zakochasz się w tych pomysłach na lunch. Każde danie jest zdrowe, łatwe, szybkie w przygotowaniu (od 20 do
Niedzielny kucharzKilka jaj, włoszczyzna i kawałek żółtego sera. Do tego odrobina przypraw i rozgrzany piekarnik. To wystarczy by przygotować pyszne warzywne mini frittaty. Czas: ok. 1 h
Niedzielny kucharzszklanki słodkiej śmietanki min. 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej), 1 łyżka oleju, kilka gałązek świeżego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych ziemniaków i sosu ze śmietanki i musztardy(...)sałaty lodowej i marchewki. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć mięso i smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Zdjąć z patelni, przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włożyć ziemniaki
Świat Domowej Kuchnisię w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek(...)jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh
Karo in the Kitchenprzyjemność przetestować marynaty, dostępne są 4 rodzaje.Ja na początek wykorzystałam kurczaka i marynatę ze słodką papryką i ziołami.Taką marynatę można wykorzystać nie tylko do kurczaka ale także do mięsa wieprzowego lub wołowego.Mięsko z marynaty można usmażyć, udusić lub upiec. "Marynaty Kujawski to połączenie naturalnych składników, takich jak słodka papryka, bazylia, cząber, jałowiec z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia(...)barwniki. Bazuje wyłącznie na dobrze znanych składnikach, połączonych ze sobą w odpowiedniej proporcji, dzięki czemu jest produktem gotowym do użycia, nie wymagającym dodatkowego przygotowania. Nadaje wspaniały smak i aromat pieczonym, smażonym, duszonym i grillowanym potrawom mięsnym i nie tylko. Dostępny w 180 ml słoiczkach, które po otwarciu przez tydzień można w wygodny sposób przechowywać w lodówce." marynata Kujawski [ słodka
Moje domowe kucharzenieOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskidwie połówki. Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała nam kieszonka (jeśli pierś jest zbyt gruba to należy ja delikatnie rozbić, ale tak aby jej nie porozrywać), następnie nacieramy mięso solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i zostawiamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i dusimy(...)dodajemy ugotowane i pokrojone jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą pierś z kurczaka (aby nam nadzienie nie wyszło podczas pieczenia boki naszych kieszonek spinamy wykałaczkami), następnie układamy w dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C (w połowie pieczenia obracając na drugą stronę). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesera żółtego pieprz, kucharek natka pietruszki Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę i pokroić w kostkę pomidora. Dodać do mięsa i pieczarek i cały czas podsmażać. Przyprawić wedle uznania. Dodać połowę startego sera żółtego i poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać. Odłożyć na chwilę na bok. Z ciasta francuskiego wyciąć 2 takiej samej(...)resztą startego sera, nałożyć drugą część ciasta, docisnąć po bokach w każdym miejscu, aby zlepić ciasto. Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelczykiem. Roztrzepać żółtko, nałożyć pędzelkiem na wierzch ciasta. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i keczupem
Gotuję Testujęzanurzy się, lecz skwiercząc usmaży się na powierzchni oleju. Kolejność smażenia Jeśli smażymy jednorazowo nie tylko rybę, to w celu uniknięcia zmieszania smaków stosujmy zasadę: najpierw warzywa, potem mięso, a na końcu ryby i owoce morza. Gęstość ciasta Do warzyw, mięczaków, skorupiaków i białych ryb można zastosować ciasto o luźniejszej konsystencji. Natomiast do tłustych ryb i owoców morza lepsze jest(...)wiele sposobów. Różne proporcje, różne rodzaje mąk oraz dodatek żółtka czy całego jajka. Mąkę pszenną można zmieszać z mąką (lub skrobią) kukurydzianą. Spotkałam się również z dodatkiem proszku do pieczenia. Wszystko zależy od upodobania. Każdy kucharz ma swoje ulubione, czasem różne do różnych produktów. Jeśli zasmakujecie w takim sposobie smażenia, to z pewnością sami znajdziecie swoje ulubione ciasto. Warto próbować
Codzienna kuchnia niecodziennapuszyste kopytka, które nie sklejają się i nie rozpadają po ugotowaniu. Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy. Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować(...)ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków
cool and mintypokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażać. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Ugotowany ryż wsypać do miski. Dodać podsmażone mięso mielone z cebulą i pieczarkami, startą mozzarellę, bulion, ostrą paprykę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone papryki. Nadziane papryki układać w głębokim(...)przykryć naczynie. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startą mozzarellą. Podawać gorące, polane np. sosem pomidorowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże lub 6 średnich papryk. Czas zapiekania może się nieznacznie
Gospodyni Miejskacebula granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i przekrawamy jeszcze na pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około(...)posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki : surowa biała kiełbasa 2 jabłka majeranek, smalec gęsi Przygotowanie : Umytą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować lekko tłuszczem,posypać majerankiem Włożyć do piekarnika nagrzanego
Proste PotrawyCebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy(...)pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane cukinie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinaria500g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek 3 cebule czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają(...)cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniPiękny poranek, lubię takie. Jest ledwo po 6, nigdy długo nie śpię. Dzień jest niestety za krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi
Marder&Marder ManufactureSól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut
VioletoweKucharzenieniby ruszyłam, lecz większość czasu spędziłam w kuchni. Ciekawe jak będzie z tym dzisiaj? Jak to działa, że im bliżej zaliczeń i sesji, tym bardziej mam ochotę coś pichcić, piec, gotować..? Niesamowite.. Już nie mogę doczekać się okresu po sesji, gdy będę miała czas spokojnie odetchnąć i wziąć za wszystkie książki, które leżą odłogiem i czekają pół roku(...)zawsze jem w rodzinnym domu, lecz w wersji odchudzonej. Jest banalna i nie wymaga jakiejkolwiek wprawy w kuchni. Jeżeli chcemy utrzymać niskokaloryczny poziom zupki musimy zapomnieć o dodaniu tłustego mięsa i zabielaniu jej śmietaną. Najlepiej jest użyć piersi z kurczaka, bądź indyka, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu niż skrzydełka czy żeberka, a alternatywą dla śmietany może być jogurt naturalny
Be Fit Be Strongwszędzie dostępne są nasze świeże ziemniaki, więc przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło. SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej(...)każdy ziemniak oliwa (olej słonecznikowy ) do posmarowania sok z cytryny (ok pól cytryny) sól wedle uznania Ziemniaki wyszorować, umyć i je podgotować na lekko twardawe.Unikniemy wtedy długotrwałego pieczenia lub, surowego ziemniaka w środku. Gotowe, wystudzone ziemniaki nacinamy ostrym nożem na paseczki tak, aby nie rozciąć go to końca. W co drugie, trzecie nacięcie wciskamy drobno pocięte paseczki czosnku
Basia w kuchniA oto niecodzienny sposób przyrządzenia wątróbki, w placuszkach doskonale smakuje, a z serkiem i pomidorem, to efektowne danie na przekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać
kgwjanczewocukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć, osuszyć. Delikatnie wyciąć mięso zostawiając 0,5 cm przy skórze. Mięso pokroić w długie słupki. Brzydkie kawałki ( u mnie było to około 100 gram) zmiksować razem z namoczonymi w winie i odciśniętymi biszkoptami oraz dwoma żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową(...)wymieszać z masą. Jesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu, ułożyć słupki z jesiotra przykryć resztą farszu. Zszyć brzuch jesiotra. Dużą brytfankę 30x40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć
królestwo garówszczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić na bok. Beszamel: masło rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Pomału dolewać(...)Dodać soli pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem
Amatorka kuchennałyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą(...)brzegi ciasta. Ciasto chwytamy na brzegach w trzech miejscach i nad nadzieniem zagniatamy je, aby powstał trójkąt, a w środku mały otwór. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania:, Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać(...)pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby jajka były zakryte, a nad nimi było też około 3 cm mięsnej masy. Pozostałą część umieścić w drugiej foremce. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały chrzan z jajkiem i domowym majonezem. Smacznego
Gosia gotujemielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek.2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę(...)cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Następnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniczasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę(...)składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa
Słodka Stronaczasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę(...)składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa
Słodka Stronasyropie -4 szt mąka -2 łyżki płatki kukurydziane -0,5 szkl jajko -1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić mięso na 4 porcje. Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę, pokruszyć je wałkiem do ciasta. Jajko(...)roladkę. Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony. Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusiplasterków bekonu serek kremowy typu philadelfia ser żółty mały brokuł sól pieprz ostra papryka czosnek granulowany Wykonanie: Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. Brokuł gotujemy(...)układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut
Walijskie Pichcenieoraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych(...)łyżka mąki do smaku sól i pieprz chili w młynku Kotanyi Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka dusimy, do cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek
Moje domowe kucharzenie