który poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez California Prune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook. Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy
Wylizany Rondelktóry poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez California Prune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook. Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy
Wylizany RondelRomesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Jeden z najlepszych sosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika(...)patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem. Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla
Mania GotowaniaWiększość przepisów na faszerowaną cukinię jakie spotykam są z mięsem. Ja postawiłam na wersję wegetariańską, a jeśli pominiecie parmezan to będzie nawet wegańska :D A żeby w dalszym ciągu było pożywnie i z wartościowym źródłem białka, wykorzystałam wędzone tofu :) Nadaje całości ciekawy wędzony posmak. Danie idealne na tzw. sprzątanie lodówki, do farszu możemy wykorzystać resztki warzyw, które proszą o litość(...)lodówce :P FASZEROWANA CUKINIA WEGETARIAŃSKA Czas przygotowania 10 minut + 25-30 minut pieczenia Z podanych składników wyszły dwie porcje Duża cukinia Pół kostki wędzonego tofu Pół pomidora Kilka zielonych oliwek Pół czerwonej papryki Mały kawałek kalafiora Mały kawałek bakłażana Łyżeczka koncentratu pomidorowego Parmezan, oregano, wędzona papryka, słodka papryka Cukinię przekroić wzdłuż na pół Tofu, pomidora, paprykę, bakłażana pokroić w kostkę
HealthyCreationsczasie odciskamy ją z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki obsmażamy(...)korzystamy z pomidorów z puszki, najpierw je miksujemy). Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut. [caption id="attachment_7513" align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki bez zawijania[/caption] Zobacz inne przepisy na gołąbki: Pieczone Gołąbki Z Farszem Mięsno-Pieczarkowym Gołąbki Z Młodej Kapusty
e-PrzepisyKulinarnekapusty dodajemy zeszkloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i dokładnie mieszamy. Połowę kapusty kiszonej z dodatkami przekładamy do rondla, na niej układamy obsmażone plastry schabu, następnie przykrywamy mięso drugą połową kapusty kiszonej, zalewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby schab duszony w kapuście kiszonej podlewamy dodatkową ilością wody. Pod koniec duszenia(...)dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuSkładniki: -2 cukinie -0,5 kg. mięsa mielonego -puszka marchewek bonduelle -puszka kukurydzy bunduelle -1 czerwona papryka -starty ser -sól -pieprz -majeranek Sposób przygotowania. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gdy będzie miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zacznie robić się miękka dodajemy kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy(...)Następnie przygotowujemy cukinie. Warzywo dokładnie myjemy i przekrawamy w poprzek. Wyżłabiamy łyżką środek i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nakładamy farsz i posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Smacznego
Magia jedzenia.liść laurowy,ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku . Usmażyć. Wątróbkę przełożyć do mięsa i dusić ok. 15 min. Mięso i wątróbkę wyjąć,odstawić do wystygnięcia. Wywar zachować. Gdy mięso ostygnie zmielić dwukrotnie z odciśniętą bułką. Masę przełożyć do większej miski,dodać przyprawy,jajka,3 ząbki czosnku - wymieszać. Dodać kieliszek wódki i trochę wywaru - masa ma być mazista. Wymieszać. Gotową(...)wcześniej foremki ( nasmarować masłem,posypać bułką tartą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 45 min. Po upływie 20 min zdjąć folię i piec kolejne 25 minut . Wystudzić
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy, czy jutrzejszy obiad, to polecam Wam te pyszne kotlety, majonez bardzo podkręca ich smak. Kotlety podałam z pieczonymi pieczarkami i ziemniaczkami. Dodatkiem do obiadu była fantastyczna Surówka Staropolska Firmy ORZECH . Gorąco polecam. Składniki: 700 g mielonej karkówki wieprzowej 1 mała bułka pszenna 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon(...)ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną
Gosia gotujepieczone piersi z kurczaka ze skórką ugotowana marchewka 2 jajka na twardo sos z pieczenia kurczaka ok pół szkl żelatyna sól pieprz sok z cytryny Piersi z kurczaka kroimy na plastry i układamy w salaterce razem z jajkiem i marchewką (dekoracyjnie) Sos z kurczaka wlewamy do garnuszka , dodajemy wody do objętości ok 600 ml. Doprawiamy do smaku(...)podgrzewamy aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia, dodajemy ok 2 łyżki żelatyny i mieszamy aż żelatyna się rozpuści, zalewamy mięso z warzywami i odstawiamy do wystudzenia a potem do lodówki do zastygnięcia. Dekorujemy sałatą i plasterkami cytryny
Gotowanie jest łatwepozostałości kostek. Każdą z piersi, kroimy na pół, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, uważając przy tym, aby nie zrobić w mięsie dziur. Piersi solimy i pieprzymy z obu stron, z jednej strony posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki kroimy w paski, układamy po jednym pokrojonym pomidorku na powierzchni każdej piersi posypanej ziołami, pomidorki obficie(...)feta. Zwijamy roladki, tak jak na krokiety (brzegi składamy w kopertę i zwijamy ściśle roladkę, tak aby była jak najbardziej szczelna). Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, powierzchnie roladek polewamy oliwą. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 minut, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Artykuł Mądra dieta, czyli roladki drobiowe z suszonymi pomidorami
KulinarneImpresje.plrozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są małe dodać(...)cebulką chwilkę. dodać pokruszoną kostkę warzywną. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać koperek i wymieszać. Zlać wszystko z patelni na mięsko. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńosolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Schab doprawić solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, chilli, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać wrzucić mięso, smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Następnie wrzucić czerwoną cebulę i pieczarki pokrojoną w piórka. Smażyć kolejne 2 minuty, co chwilkę mieszając. Wlać wodę, dodać fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki. Obsypać suszonym tymiankiem(...)minut. Dodać ugotowane ziemniaki, groszek strączkowy, kapustę.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220-240 C na 10 minut. Wyjąć patelnię i obsypać serem. Wstawić patelnię ponownie do piekarnika i piec tak długo aż ser się roztopi. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmacie w rosole) 3 jajka 25 dag wątróbki drobiowej 1 cebula ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku(lub inne zioła) 4 łyżki bułki tartej sól pieprz łyżka masła Przygotowanie: Mięso z rosołu(bez kości i chrząstek )razem z warzywami z rosołu,dodajemy czosnek i rozdrabniamy w blenderze . Wątróbkę kroimy w kawałki i smażymy z cebulką na maśle,studzimy i rozdrabniamy(...)masy mięsno-warzywnej,dodajemy również bułkę tartą i jajka,zioła i wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Przekładamy do keksówki 10x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 70 min Smacznego
Swojskie jedzonkoZnudził wam się kurczak? Proponuję wam indyka - to dużo zdrowsze mięso ponieważ nie jest tak nafaszerowany hormonami wzrostu i antybiotykami. Składniki : • golonka z indyka 4 szt • szklanka rosołu Marynata : • sól • czosnek granulowany • papryka słodka lub chilli • zioła prowansalskie Przygotowanie : 1. Golonki umyć i natrzeć przyprawami. Najlepiej zostawić na noc lub na kilka godzin w lodówce ale nic się nie stanie(...)jeżeli wstawimy od razu do piekarnika. 2. Nagrzać piekarnik do 200°C 3. Golonki pieczemy w naczyniu żaroodpornym podlane rosołem przez 60 min pod przykryciem ( co 15 min odwracamy). następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min ( tak żeby skórka się zrumieniła). Smacznego
Keto Przepisypomodoro rustica- do zapiekania trochę suchego oregano i świeże listki bazylii Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski. Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są słone. Zetrzyj oscypki na dużych oczkach. Dołóż do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz. Nadziewaj(...)palcami farsz. Papryki "zamknij" odkrojoną końcówką z "antenką". Przełóż do naczynia do zapiekania. W misce rozrób sos pomidorowy z oliwą z oliwek, oregano i bazylią. Zalej nim paprykę. Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut . Podawaj na ciepło lub na zimno! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Szczypta tabasco lub cayenne około 250 gr. bekonu w plastrach Wykonanie Zmielić łopatkę przez maszynkę do mięsa na drobnym oczkach. Do blendera wlać brandy ,wrzucić czosnek,pietruszkę,cebulę szalotkę,imbir,goździki cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać pokrojoną wątróbkę i zmiksować całość. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę(...)łopatkę połączyć z masą zmiksowana .Całość dokładnie wymieszać. Do formy przełożyć gotową masę ,przykryć plastrami bekonu. Umieścić formę w większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy formy z pasztetem .Piec w kąpieli wodnej w 180 ° C przez około 1 1/2 godziny. Schłodzić pasztet pod ciężarem Aby to zrobić, położyć kawałek woskowanego papieru lub folii aluminiowej nad pasztetem i ustaw
w mojej kuchnifalse false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy. Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenosolonym wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie odcedzamy, przykrywamy pokrywk ą i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia(...)kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy lekko osoloną wodą, zamykamy i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka
Słodka Stronażółty szczypta ostrej papryki zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, gdy zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy, pod koniec pokrojona w kostkę kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką(...)Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika kładziemy na wierzch plastry sera. Smacznego
Gotuj z Agnespiórka.Na patelni rozpuszczamy masło, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone piersi z kurczaka, oprószamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku.Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Przekładamy na sitko i przelewamy zimną woda. Do makaronu dodajemy usmażonego kurczaka, roztrzepane jajka ze śmietanką, mieszamy przyprawiamy ewentualnie do smaku(...)lubicie na ostro możecie dodać kawałeczek pokrojonej papryczki chili. Wszystko mieszamy dodajemy 1 szklankę startego sera i jeszcze raz dobrze mieszamy. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem przekładamy makaron. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut następnie wierzch posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze około 15 minut.Zapiekanka ma być rumiana. Podajemy z dowolnym sosem lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidomowa wędlina. Za każdym razem, kiedy przygotowuję coś nowego do pieczywa, szukam nowych smaków, żeby urozmaicić te domowe wędliny. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szynkę peklowaną, pieczoną w piekarniku. Udało mi się kupić ładną, zgrabną szynkę kulkę o wadze 1,30 kg. Pomyślałam, że doskonale sprawdzi się w moim przepisie jako domowa wędlina(...)kulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 l przegotowanej, wystudzonej wody 50 g soli peklowej Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Nakłułam nakłuwaczem do mięsa w kilku miejscach. To pozwoli marynacie dotrzeć do wnętrza szynki. Ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe rozgniotłam w moździerzu
Kuchnia u Krysipiersi z kurczaka puszka ananasa kilka plasterków żółtego sera jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do usmażenia kotletów, np. olej/masło klarowane Piersi z kurczaka* rozbić (najlepiej mięso nakryć folią przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi(...)bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie ułożyć po połowie plasterka żółtego sera i krążku ananasa. Przygotowane kotlety wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec tak długo, aż ser się rozpuści. Świetnie smakują podane
Ugotowaćszklanki, olej 1 łyżka, bułka tarta - ile potrzeba łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć(...)dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym w wodzie ponacinać skosy na wierzchu i obsypać tartą bułką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 55 minut, następnie na termoobiegu piec z 7-10 minut i wyjąć blaszkę z piekarnika - pieczeń jest smaczna i na obiad z sosem jaki się lubi i na zimno
W Mojej Kuchni LubięChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 4 g suchych drożdży (1/2 saszetki) 2 łyżki oliwy 100-120 g twardego żółtego sera dodatkowo: oliwa do polania chleba przed pieczeniem Ser zetrzeć na jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennacukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią(...)czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti
Moja smaczna kuchniałyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę(...)Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem do mięsa nacinamy filety wzdłuż (nie rozcinamy całej. Nacieramy solą i oliwą z oliwek. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą(...)przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta zasmażana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenrumiana przekręcamy kawałek ryby o 90 stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki. Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę(...)jest to konieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego
DefinicjaSmakuprzedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól(...)zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Szefowa kuchnikuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi(...)kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył
codojedzeniaKaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka ½ łyżeczki cynamonu(...)Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody
Tradycyjna Kuchniakarkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety(...)papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pork neck baked with vegetables (4 servings) Ingredients: 500g pork neck
karmelowyokoło 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny(...)obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do piekarnika (lub przełożyć na blaszke) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut patelnię ustawić na ogniu, wlać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec(...)mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser, po kwadransie cukinie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 15 minut
Smakowite DaniaPrawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny , pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby(...)około 18 muffinek: SKŁADNIKI SUCHE pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody pieprz, bazylia lub oregano SKŁADNIKI MOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół
upichcicDobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania(...)wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które będę mogła wykorzystać np. do pieczonych mięs :) Kto robił kiedyś taką jarzynkę? Kto pamięta jak mama lub babcia robiła
Codzienna kuchnia niecodzienna