Czosnkiem zjadali się już starożytni mieszkańcy Europy. Obecnie czosnek wykorzystuje się w kuchniach praktycznie całego świata. Istnieje ponad 250 odmian czosnku. Czosnek jest zdrowy i pełen
My Chcemy Jeśćnadaje się na drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: sałata lodowa (około 400 g), może być inna około 500 g gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka 1 puszka 400 g kukurydzy 1 awokado 4 pomidorki (około 350 g) 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów na sos: 2 łyżeczki ostrej musztardy(...)sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kurczakiem i awokado Przygotowanie: Pierś z kurczaka gotuję do miękkości mięsa, do gotowania dodałam sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, tymianek. Ugotowaną wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia. Pierś możemy również upiec. Sałatę obieram z wierzchnich liści, kroję
Uwaga Babcia Gotujekawałki, może być np w kostkę lub paski (wedle upodobań) po czym przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Jeżeli mamy czas to warto taką pierś z kurczaka przygotować dzień wcześniej aby mięso nasiąkło przyprawami ale nie jest to wymóg konieczny. Wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wrzucamy naszą tartą marchewkę. Górę smarujemy majonezem po czym(...)naczynie wstawiamy do piekarnika na około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Finito! Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 70 min Łącznie: 90 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Blog kulinarny S9.PLpieprzem. Ziemniaki obłóż rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą z oliwek aby czosnek się ładnie zarumienił. Piecz w 200°C przez 35-40 minut. W połowie pieczenia posmaruj pozostałym masłem, posyp suszonym tymiankiem. Szynkę podawaj z ziemniakami hasselback, sosem pieczeniowym lub żurawinowym. Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback Dzisiaj podrzucam Wam kolejny przepis(...)ziemniakami hasselback to rewelacyjna potrawa na bazie Szynki świątecznej z Sokołowa ( https://sokolow.pl/produkty/szynka-swiateczna ). Na opakowaniu znajdziecie dokładny przepis jak przygotować ten zacny kawałek mięsa, aby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Połączenie idealne Jako dodatek przygotowałem ziemniaki hasselback, czyli Hasselbackspotatis. Jest to potrawa wymyślona w Szwecji
kuron.com.plsera. Mięso zdjąć z ognia, wlać do środka roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać, żeby jajko się zcięło. Całość przełożyć na ziemniaki, równo rozprowadzić. Zetrzeć na wierzch trochę sera. Na mięsie poukładać bakłażany, zetrzeć trochę sera. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę mleka, wmieszać. Ponownie dolać mleka i je dokładnie wmieszać(...)dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym, zalać bakłażany, równo rozprowadzając. Znowu zetrzeć trochę sera na wierzch i wstawić do pieca, rozgrzanego do 180°C na 35 – 40 minut. Wierzch ma być ładnie zrumieniony, nie spalony. Wyjąć, dać odpocząć ze dwie – trzy minuty, podawać
stajnia gołębie od kuchnimaśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin(...)kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki) pieprz sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem(...)dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Artykuł Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaNa 4 osoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę
stajnia gołębie od kuchniBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
KorniszonkiPropozycja na dzisiejszą kolację to naleśniki. Dzięki wykorzystaniu dyni naleśniki są fajnie żółciutkie i ciekawe w smaku. Składniki: - 200 g dyni - 1/2 szklanki mleka - 1/2
Zainspirowana w kuchniPisałam Wam niedawno, że zakupiliśmy niesamowicie dobre ziemniaki. Był to dla mnie „kopniak”, by wykorzystać je jak najlepiej. Ostatnio wpadło mi w oko zdjęcie
Smaki Na TalerzuBardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać
Pysznie & Piękniewarzyw grillowanych tradycyjnie na grillu i w piekarniku. I jedna i druga wersja równie smaczna. Może te tradycyjne miały nieco więcej dymowego aromatu. Bardzo polecam, szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. składniki 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 szalotka garść bazylii garść natki pietruszki(...)piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt położyć na blachę. Wstawić do piekarnika pod grill. Piec tak długo aż warzywa będą miękkie a skórka zrobi się czarna. Czas zależy od wielkości warzyw. Co jakiś czas warzywa obracać, tak aby były opieczone ze wszystkich stron. Jeżeli papryki upieką
Stare Garypieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego
Różne smaki w kuchnicebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia(...)przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 4cm kawałki. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15-20 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasioczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego(...)nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy
Miód i pieprzpomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz nam nie "uciekł(...)naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladziePyszne rozgrzewające danie idealne na jesienną pogodę. Kurczak w porach przygotowany na oleju rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki(...)obieramy. Selera kroimy na ćwiartki, ziemniaki pozostawiamy w całości. Warzywa owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5-2 godz. Przed końcem pieczenia, gdy seler jest już miękki, otwieramy folię aluminiową na około 5-10 min. Obieramy warzywa ze skórki. Blendujemy z dodatkiem masła i jogurtu greckiego na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem,solą
Kuchnia MagdaLenyJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskijuż kiedyś pisałam, bardzo lubię połączenie mięsa z ananasem. Składniki: 4 kotlety schabowe jajka i bułka tarta do obtoczenia 4 plastry ananasa z puszki ok. 200g zółtego sera sól Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać płaty o grubości około 1/2 cm. Oprószyć solą i odstawić na około pół godziny. W miseczce roztrzepać jajka, a na duży talerz wysypać(...)maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączonego ananasa układamy po jednym plastrze na każdego kotleta, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piecyka i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni
kuchnia doskiSKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy(...)zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy
Czary - gary w kuchniNaszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis
Kraina Miodem Płynącaprzez kilka minut, aż do zeszklenia. Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki, mieląc całość dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu(...)przekładamy do niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm). Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 100-120 minut ( w połowie pieczenia nakrywamy wierzch pasztetu aluminiową folią aby całość zbytnio nie wyschła). Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce
Miód i pieprzdużo ser feta doda nam smaku) oliwa do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną w małą kostkę, cebulę posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się(...)sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez 60 minut. Smacznego
Niezły MłynekWyrobić gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie(...)każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote. A jeśli ktoś
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie(...)smaku i koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut
w mojej kuchnipęczek szczypiorku 3 jajka szklanka mleka 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowane Piersi z kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną(...)nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneśliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym Dla niektórych może wydawać się to dziwne połączenie bo przecież rozmaryn przeważnie dodaje się do dań wytrawnych (głównie mięsa), ale w połączeniu na słodko z twarożkiem smakuje równie pysznie. Ciasto jest bardzo proste do wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy(...)ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się ze sobą tworząc piękny kształt. Przepis podejrzałam w programie kulinarnym prowadzonym przez Marietę Marecką pt.: „ABC gotowania”, który bardzo mnie zaciekawił. Ciasto wyszło
Marta Gotujepokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami(...)włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem. Smacznego
W kuchni u MonikiPRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą(...)minut. Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeUczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na
karmelowymaślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką(...)masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca
R'n'G KitchenKotlety lekko zbić tłuczkiem do mięsa ( wystarczą 3-4 lekkie uderzenia z każdej strony). Rozgrzać masło na patelni i na rozgrzany wrzucić posiekane chili i czosnek. Na to położyć mięso i smażyć po 5 minut z każdej strony. 2. Podlać winem i śmietanką, gotować kolejne 6-7 minut, aż sos się lekko zredukuje. Podawać polane sosem i skropione do smaku(...)Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały
Kuchnia Prezydentowejpodbije twoje serce. Szybko się robi, wybornie smakuje i zawsze wychodzi. Polecam szczególnie, gdy masz już dość klasycznych obiadów a czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki(...)pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem w jajku i płatkach. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. * Panieruj dopiero przed smażeniem. * Jeśli chcesz, aby twój kurczak był mniej kaloryczny zamiast smażyć
Wielki apetytmój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego ciągnęło mnie od dawna i po zjedzeniu kupnego pasztetu sojowego pewnej znanej firmy (nie będę tu robić antyreklamy :)) nieco się zraziłam... Postanowiłam jednak zrobić swój własny, bo wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy(...)posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny to on nie jest, ale nadrabia smakiem! :) (WEGAŃSKI) PASZTET SOCZEWICOWY
chili & sugarIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremLubicie naleśniki? bo ja bardzo i to w każdej postaci. Wytrawne z mięsem i warzywami, słodkie z bitą śmietaną i owocami , tradycyjne z serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto(...)naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników
Gosia gotujeciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha bułka jedno jajko do smarowania WYKONANIE Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie(...)spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySkładniki: 10 plastrów schabu 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Paprykę pokroić na niewielką kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. 3. Na środku każdego kawałka schabu ułożyć paprykę, pieczarki i kukurydzę. 4. Kotlety ułożyć na kształt sakiewki i związać nicią. 5. Sakiewki przełożyć(...)natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6.Piec pod przykryciem ok. 20 min. w temp. 180 st. C, a następnie ściągnąć przykrywę i piec do zrumienienia. (Przed podaniem należy pamiętać o usunięciu nici z każdej sakiewki
A Ty Smakuj Mnieminut. Ponownie obracamy i polewmy marynatą z naczynia, jednocześnie zwiększamy temperaturę do 180º C. Dopiekamy przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia wynosi 60 minut. To właśnie, podczas pieczenia namieszał mi przypadek. Ustawiłam początkowo zbyt niską temperaturę, błąd skorygowałam na samym końcu, zwiększając temperaturę do 180º C i dopiekając je przez 20 min. Szynki studzimy w zamkniętym naczyniu. Wystudzone wyjmujemy(...)zrażajmy się, że zejdzie marynata, aromat i tak pozostanie). Najlepsza szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest
mojewypiekiinietylkowyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty(...)koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje nam 6 cudownych chlebków. Chlebków... "szybkoznikających". /SEZAM CZARNY: " Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany
Wypisz Wymalujjest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne. Składniki(...)oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów
pieprzny smaczekSzynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki
Ala piecze i gotujepapryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie(...)makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) SMACZNEGO
Słodkości i nie tylkoFaszerowana cukinia to idealna propozycja na kolację. Bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek. Poniżej jest lista składników i bardzo prosty przepis. Składniki 1 duża cukinia 8-10
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez California Prune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook. Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy
Wylizany Rondelktóry poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez California Prune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook. Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy
Wylizany Rondel