Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 441cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkości
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 246Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30% 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego 4 jaja (żółtka i białka oddzielić) 1 kostka masła (200 g) Na przełożenie: konfitura
Symfonia Smaków
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 273ruskie, czy z mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy(...)wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi 2 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika
Karo in the Kitchen
Szarlotka babci 244Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
Korniszonki
Kiełbasa domowa wędzona 269Kiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego
kgwjanczewo
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 359perełki truskawkowe od NatureAndMe. Wspaniale wzbogacają smak przełamując słodycz adwokatowego kremu. Takie perełki pasują idealnie do deserów, śniadań (musicie spróbować z nimi placuszków), jak i sałatek czy mięsa. Nasi przyjaciele byli zachwyceni tym małym truskawkowym dodatkiem. W ofercie NatureAndMe znajdziecie aż 9 różnych wariantów perełek smakowych oraz wiele innych produktów. Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą(...)minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie
Słodkie okruszki
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 289chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność(...)korzenny smak. Cynamon występuje w dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni
ClauditteMissCooking
Kotlet zbójnicki 167dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka(...)duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie
Zasmakuj Kuchni
Cannelloni bolognese 269cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu. Cannelloni nadziewać mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy(...)posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową, zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i zrumienić) Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Pieczone kotlety z mięsa mielonego i warzyw 310sposobów na odchudzenie kotleta - tym razem mielonego:). Zamiast usmażyć, upiekłam je a do mięsa dodałam warzywa - marchew, cukinię i cebulę a do tego natkę pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. 500g mięsa mielonego 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 cebule 1 jajko L 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka slodka, papryka ostra, czosnek(...)oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. 2. Z masy formujemy kotlety, dość mocno je spłaszczając. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchni
Sos grzybowy. Przepis krok po kroku. 174zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek. Sos nadaje się do kopytek, placków czy mięsa. Równie dobrze smakuje z pieczywem jako samodzielne danie. Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w moimi menu, zwłaszcza późnym latem i wczesną jesienią. Jest super uniwersalny(...)przygotować ten wpis wydałem na grzyby 8 zł, to wcale nie jest dużo Smaki dzieciństwa Sos grzybowy pasuje do bardzo wielu dań: pieczeni, placków, klusek ale i dań jarskich takie ja te Gołąbki z kaszą gryczaną (link) . Warto zatem wiedzieć jak taki sos poprawnie przygotować. Jest to oczywiście wersja
kuron.com.pl
Papryka faszerowana 208rozgrzanym oleju, przyprawiam pieprzem i tymiankiem. Do podsmażonego mięsa dodaję fetę i dokładnie rozprowadzam. Gdy składniki się połączą próbuję i ewentualnie delikatnie dosalam. Łączę mięso z ryżem i mieszam. Paprykę płuczę, odcinam wierzch i usuwam gniazda nasienne i wszystkie pestki. Delikatnie solę papryki w środku. Papryki przygotowane do faszerowania Nakładam farsz do papryk(...)blaszki odrobinę wody, całość przykrywam folią aluminiową i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C przez około 25 minut, zdejmuję folię i kontynuuję pieczenie przez kolejne 15 minut. Papryka faszerowana gotowa. Papryka faszerowana SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 208mięso mielone i smaż aż zbrązowieje. Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ. Pokrój go w kosteczkę i wraz z pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj. W rondelku przygotuj(...)mleko i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Następnie wbij do sosu jajko, dodaj resztę sera dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika
Zasmakuj Kuchni
Żeberka "Lepkie palce" 261Dzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI(...)duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty
SMYKWKUCHNI
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 258koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą. Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę(...)mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, układamy cannelloni i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 ‚C (termoobieg 180 ‚C). Smacznego
KasiaiKrzysiu.pl