mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:722/1172)

Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 245

łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy.      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę(...)Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem 222

ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem do mięsa nacinamy filety wzdłuż (nie rozcinamy całej. Nacieramy solą i oliwą z oliwek. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą(...)przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta zasmażana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 240

rumiana przekręcamy kawałek ryby o 90 stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki.  Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę(...)jest to konieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kotlety mielone po meksykańsku 290

przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią.  500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól(...)zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Szefowa kuchni
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 379

kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi(...)kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył

codojedzenia
Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 188

Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka ½ łyżeczki cynamonu(...)Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody

Tradycyjna Kuchnia
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 274

karkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety(...)papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pork neck baked with vegetables (4 servings) Ingredients: 500g pork neck

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 294

około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny(...)obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do  piekarnika (lub przełożyć na blaszke) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut patelnię ustawić na ogniu, wlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia faszerowana + film 220

oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec(...)mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser,  po kwadransie cukinie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 15 minut

Smakowite Dania
Wytrawne muffinki 307

Prawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny , pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby(...)około 18 muffinek: SKŁADNIKI SUCHE pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli nie mamy akurat takiej w domu, wtedy używamy 1 szklankę mąki pszennej) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody  pieprz, bazylia lub oregano  SKŁADNIKI MOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół

upichcic
Solona jarzynka do potraw 262

Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych  warzyw podczas gotowania(...)wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które będę mogła wykorzystać np. do pieczonych mięs :) Kto robił kiedyś taką jarzynkę? Kto pamięta jak mama lub babcia robiła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 551

spędzanie tyle czasu w kuchni przygotowując jedno danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny(...)niej skórkę, jednak można pominąć ten krok jeśli skóra Ci nie przeszkadza i nie szkodzi. Ratatouille można potraktować jako osobne danie jarskie lub użyć go jako dodatek, wszystkie mięsa dobrze czują się w jego towarzystwie :) W przypadku tej potrawy nie musisz sztywno trzymać się ani przepisu ani składników. Cały urok tego dania tkwi w jego sezonowości. Ty decydujesz co znajdzie

Book of spells
Zraziki babci Zuzanny 262

się nie uwielbiać. Acha, kondycję to ma taką, że w wyścigu z Nią bym nie stanęła ;) No cóż, krótko mówiąc: super kobieta :) Babcia Zu fantastycznie gotuje i piecze. Często inspiruje mnie swoimi pomysłami. A że dzwonię do niej codziennie, to zdarza się  że zmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam(...)tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju.  Po lekkim zrumienieniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki jajeczne z kaszą pęczak 205

Bardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty

HealthyCreations
Pełnoziarnista tarta z warzywami 200

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania