mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:714/1172)

Drożdżowe bułeczki z mięsno-pieczarkowym nadzieniem 191

chwili stopniowo dodajemy pieczarki. Pod koniec dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Do ciepłych pieczarek z cebulą i papryką dodajemy mięso kurczaka oraz wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy je na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz (pozostawiamy wolne miejsce od krawędzi(...)Drugą połowę smarujemy ketchupem, oprószamy mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja miałam dużo farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi

Smaki Na Talerzu
w rękawie pieczona kura wiejska z jabłkami,żurawiną... 212

lodówki najlepiej na całą noc piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar, i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest(...)kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 516

Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostawionym liściem kapusty. Następnie ciasno ułożyć przygotowane gołąbki. Całość zalać przygotowaną(...)gołąbki przykryć drugim pozostawionym liściem kapusty. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Gdy sos zacznie się gotować to zmniejszyć temperaturę (do 165ºC) i piec jeszcze 50 minut. Zagęszczanie sosu Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany

Ugotować
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 201

mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 mała cebula sól pieprz papryka suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami czy kaszą. U mnie był to ryż basmati. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 259

gruby nerw. W lekko osolonej wodzie ugotować ryż na półmiękko, ostudzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić cebulę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Mięso zmielić. Dodać ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posolić do smaku. Farsz wymieszać. Na liście kapusty nakładać nadzienie, zwijać gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem(...)laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco. Smacznego

Obiad gotowy
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 273

zależności od tego, czy do przygotowania ciasta naleśnikowego użyjemy mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw.          I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem(...)patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) 203

curry szczypta słodkiej papryki 3 suszone pomidory mąką do obtoczenia kotletów olej do smażenia Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety. Nagrzać piekarnik do 170stC (dolna grzałka(...)najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu kotlety wyłożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Podawać wg uznania - z ziemniakami, kaszą, surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 256

wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę,  a nawet dłużej.  Kapusta

Słodka Strona
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 198

wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka(...)pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej.  Kapusta ma być

Słodka Strona
Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 176

łyżki zioła prowansalskiego -0,5 łyżki tymianku -4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. Gotową marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ziemniaków nie obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami. Mieszamy by dobrze(...)obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki. Smacznego

Magia jedzenia.
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 236

zaproszonych przez niego gości. Foto Kuchenne wairiacje Jak się domyślacie, w trakcie sobotnich warsztatów przygotowaliśmy dania, które znajdują się w tej przepiękniej książce. Po krótkim pokazie wędzenia i opalania mięsa sianem zestaliliśmy podzieleni na grupy. Każda z grup przygotowywała inne danie,  a potem zasiedliśmy wszyscy przy przepięknie udekorowanym stole i biesiadowaliśmy próbując, tego co ugotowaliśmy(...)dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś

Kulinarne przygody Gatity
ROSÓŁ 229

chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny. Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet po trójna ilością co ma nasze mięso niby najlepiej jest zalać jednokrotnością ale ja nie wykarmiłabym swojej rodziny. A podczas gotowania tej wody ubędzie,nie popełniajmy standardowego błędu dolewania wody podczas gotowania bo to błąd Rosół już(...)wspólnego z rosolem  Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy

Viola cooks with passion
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 265

często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście, że lubię, tyle że taka potrzeba pojawia się rzadko(...)już mnie najdzie ochota na mięsko, to zawsze musi być to bardzo ciekawy smak i zazwyczaj szukam nowych aromatów, często eksperymentuje i szukam unikatowego smaku. Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy

SMYKWKUCHNI
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem 238

środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym(...)nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem. Na talerz nalać kilka łyżek sosu, na sosie

Monia miesza i gotuje
KARKÓWKA CZOSNKOWA Z GRILLA 171

niemu powstają. Oprócz tradycyjnych kiełbas, kaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z  pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w  alma24.pl(...)przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna ) kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania ) sól i pieprz do posypania mięsa 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania