Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że on lubi je zdecydowanie bardziej. Zresztą nawet dziś, na specjalne jego życzenie będę piec bułeczki i robić (pyszne!) domowe hamburgery. Tylko żebyście się wszyscy nie zlecieli, bo mi braknie 😋 Wracając do tego, co tam na tej patelni u mnie się działo, to w zasadzie(...)zwyczajne cienkie pity są, tylko zamiast przekrawania zwinęłam je w rulon. Prawda jest jednak taka, że nawet gdybyście podali je na talerzu pod stertą warzyw, sosów i oczywiście mięsa- smakowały by tak samo. Tak samo dobrze, znaczy się :) Gdyby nie obawa, że niedługo zajdzie potrzeba poszerzania drzwi w domu (a to jednak stare budownictwo, więc nie chcę ryzykować 😜), to jedlibyśmy
Kuchnia w czekoladziezakochałam się w czasie moich wypraw do krajów Basenu Morza Śródziemnego. Miałam okazję próbować jej w Portugalii oraz w Chorwacji, o czym pisałam Was przy okazji przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Dorada jest ważnym elementem tradycji kulinarnej krajów śródziemnomorskich już od czasów starożytnych. Według mitologii greckiej, ryba była poświęcona Afrodycie, bogini miłości i piękna. Podobno była(...)Grecji, Hiszpanii, Turcji i Włoszech. Moje dorady zostały złowione w Chorwacji. Dorada to szlachetna ryba , nazywana "królową ryb" (np. po francusku dorada to dorade royale ). Jest ceniona za delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Danie z dorady w menu śródziemnomorskiej restauracji będzie prawdopodobnie jedną z droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić
Chilli Czosnek i OliwaPODSUMOWANIE MOICH TYGODNIOWYCH WYDATKÓW W tym tygodniu diety udało mi się upolować awokado po 1,99 zł/szt. Stąd jego spore ilości w diecie. Jest też trochę więcej mięsa niż poprzednio, dużo zup i przepyszny zamiennik nutelli, zrobiony z awokado i kakao, który jest moim faworytem jeśli chodzi o posiłki z poniższej listy. W połączeniu z pieczywem i mieszanką(...)Dzień drugi : Śniadanie: kanapki z hummusem i jajkiem na twardo II Śniadanie: ziemniaczana sałatka z poprzedniego dnia Obiad: tacosy z kurczakiem i guacamole Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami Kolacja: zielona zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z awokado i pomidorem II Śniadanie: ciasto z batata Obiad: kaszotto
Powiedz dietom nieprzekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy kolejne(...)miękka. Jeżeli zauważymy, że skórka zbyt szybko się przypieka, możemy całość przykryć folią aluminiową błyszczącą skórą do góry. 4. Golonki wyciągamy z kapusty i przy pomocy ostrego noża odkrawamy mięso od kości. Podajemy z upieczoną kapustą kiszoną. Smacznego
My Culinary ArtMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo
kuchnia doskibójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania! Zobacz też inne proste przepisy: Szaszłyki caprese – idealne na grilla Placuszki z batatów i ziemniaków Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na miodową pierś kurczaka ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście szpinaku garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki miodu(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki Przepis 1 Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około
Kuchnia BazyliiBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)mówi mój syn wielki pieróg. Nie chciałam aby mięso wyschło, dlatego ukryłam je wewnątrz ciasta. Oj można się najeść do syta. Jeden taki pieróg zaspokoił głód mój i nastoletniego syna, ale składników i ciasta zostało, więc zawinęłam sobie w coś a`la nadziewany chlebek. Jak już całkowicie wystygł zawinęłam go w folię i włożyłam na noc do lodówki. Nazajutrz wzięłam
Blondynka Gotujekilka gałązek Mięso obficie solimy solą ziołową, obtaczamy w mące i podsmażamy 5 minut na niewielkiej ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny
Cytryna&Co.pieczonej 1 papryka czerwona 1 ogórek sałatkowy 1 cebula czerwona 1 usiekany pęczek natki pietruszki 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Link filmu z przepisem: Sałatka z kurczakiem i kaszą Przygotowanie: Pierś z kurczaka gotuję do miękkości mięsa, do gotowania
Uwaga Babcia Gotujepiekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już od 1 roku życia. Sos tysiąca wysp Doskonałym dodatkiem do nuggetsów będzie sos tysiąca wysp . W kupowanych w sklepach(...)pieczonych warzy, a także jako dodatek do chleba. Przygotowanie hummusu może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki z piekarnika Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. W zimie można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale
Dieta bez mlekamięsem, z rybą... Do wyboru i do koloru ! Serdecznie Was zapraszam, może znajdziecie u mnie kulinarną inspirację na nadchodzące dni ? 😊 Na blogu znajdziecie też inne kulinarne inspiracje na Sylwestra i Nowy Rok. Sałatkowe menu na Sylwestra Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Sałatka z pieczonych
Kulinarne przygody Gatityoleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Na tortillę wykładamy farsz, przykładamy drugim plackiem. Każdy z nich smarujemy passatą, posypujemy mozzarellą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy
Szefowa kuchnipieczarek. Dodać mięso mielone i krótko podsmażyć. Doprawić solą pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę. Wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki wykroić ziarnka i napełnić przygotowanym farszem. Każdą połówkę przykryć plasterkiem pomidora i posypać ziołami prowansalskimi ( dzięki temu farsz nie zeschnie się podczas pieczenia) Paprykę ułożyć
Kulinarne przygodymięsa lub pieprz i paprykę słodką albo ostrą. -- -- -- W pierwszej wersji schab dzielimy na kotlety, przyprawiamy i wkładamy do natłuszczonego naczynia, przekładając wszystko z trzech stron, grubo pokrojoną cebulą. Drugi schab mocno solimy i po 5-10 min. przyprawiamy pieprzem i papryką, nacinamy z góry. Wkładamy do natłuszczonego naczynia, w którym też wykładamy pokrojoną cebulę . Pieczemy w dobrze rozgrzanym
chleba naszegoNaleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub
Korniszonkipozostawiając nieprzecięte mięso na brzuchu ryby by pozostała w jednej całości. Tak naciętą rybę natrzeć solą z ziołami, ułożyć spiralnie w brytfannie i w ten sposób upiec lub jak to robi się według chińskiego przepisu; ugotować na parze. . Poniżej znajdziesz składniki na chińską marynatę. Oryginalny przepis chiński na węgorza naciętego w ten sposób nie jest przygotowywany przez pieczenie lecz jest
Sztuka gotowania w/g SamiryPiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, do “suchego patyczka”. 7) Przygotować polewę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier oraz dwie łyżki mleka. Cały czas mieszając, przez chwilę gotować. 8) Wystudzone babeczki udekorować polewą kakaową i pokruszonymi lizakami (lizaki włożyć do foliowej torebki i pokruszyć za pomocą np. tłuczka do mięsa). Artykuł Piernikowe
Fitsweet.mePolać keczupem. Na wierzch plastry karkówki. Układać dalej warstwowo: cebulę, keczup, karkówkę, do skończenia składników. Piec przykryteok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180st. Odkryć i piec jeszcze około 10 minut. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubionymi surówkami. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 558 kcal Tłuszcz: 26,8g Białko: 38,6g Węglowodany: 42,5g Smacznego
Zielona Kuchniafarszu , mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz) Roladkę zawijamy dokładnie w folię spożywczą zawijając jej końce i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami
Bon appetit mon amieograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów
Ugotowane pozamiatanelubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy
chleba naszegomisce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Umieść je na talerzu i przełóż do lodówki na 10 minut. W większej patelni rozgrzej olej, włóż klopsiki i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż
karmelowypapierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają „uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej
królestwo garówlodówki. Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze
Kuchnia Paulettesdodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym
Monia miesza i gotujeschabu pieczonego w rękawie czy naczyniu żaroodpornym. Wszystkim bardzo posmakował i zniknął ze stołu w ekspresowym tempie. 1 kg. schabu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego (albo 2 ząbki świeżego) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szynkowar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab oczyścić, obciąć wszelkie żyłki i warstwy tłuszczu, nadmiar wody z mięsa odsączyć papierowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoliwie, dodać mięso przyprawy i usmażyć. Ostudzić. Jeśli macie czas farsz można zmalaksować. Uformować wałkiem z ciasta prostokąt o długości około 50 cm i grubości około 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku na połowie prostokąta ułożyć farsz, zawinąć ciasto, zlepić i pokroić rulon w plastry o grubości 2-3 cm, i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
na moim stole...wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć i ułożyć na mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika (razem z folią) i piec około 70 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie lub kopytka ogórek kiszony lub buraczki zasmażane CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso kroimy
My Culinary Artmięsa. Do zmielonych składników dodajemy resztę mrożonek podpieczonych (do miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać. 4. Na wycięte krążki nakładamy farsz. 5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia
Kuchnia w czekoladziePierwszy raz jadłam ajvar od znajomej kilka lat temu. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale od razu mi posmakował. Jest idealny do mięsa, na kanapki, czy zapiekanki. Spisuje się też doskonale jako dodatek do warzyw. W tym roku przywiozłam sobie słoiczek ostrego ajvaru z Chorwacji, przyznam, że wersja słodka nie do końca do mnie przemówiła(...)Ponieważ jeden słoiczek to zdecydowanie za mało postanowiłam dorobić resztę sama. Składniki: 1 kg papryki 1 mały bakłażan (lub pół dużego, ale pieczemy cały) 2 ząbki czosnku 1/2 - 1 papryczka chili sól 1 łyżka octu winnego 1/2 - 1 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Wykonanie: Paprykę umyć, pokroić i wyjąc gniazda nasienne. Bakłażana umyć i nakłuć
Sto kolorów kuchnidodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy
Wanilia i Kardamonmięso ładnie się zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź. Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 C, piecz przez
Niezły Młynekwcześniej przesmażone mięso, dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Plate of Joylubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec
MarciochaKucharzyżeby mięso przegryzło się z przyprawami. Następnie smażymy na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy osobną patelnię i smażymy pod przykryciem tak żeby cebula zmiękła. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i dodajemy keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze dusimy przez 3-4 minuty. Na talerzu układamy cebulę a na niej fileciki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego z wieprzowiny 5 dużych ząbków czosnku polskiego 3 czubate łyżki płatków owsianych 2 jajka szczypta soli świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego curry Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół. Do środka upychamy farsz (wszystkie składniki razem wymieszane). Układamy na brytfance i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 220 stopni i opcja góra-dół. Pieczemy zakryte folią aluminiowa godzinkę
ClauditteMissCookingdnia. Mięso powinno pozostać w marynacie na co najmniej 12 godzin. Dnia następnego faszerujemy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko i solimy. Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na udziec. Dokładnie zawijamy. W niektórych miejscach warto zaszyć nitką i owinąć aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Pieczemy
tojestpyszne.blogspot.comcebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać. Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec w piekarniku
zielonacukinkasolą. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Brzuszki Łakomczuszki