rzepą, to moja propozycja na sycący i zdrowy obiad. Jeżeli uwielbiacie pieczone buraki, to ta potrawa na pewno przypadnie Wam do gustu. Kolejną zaletą tego dania jest to, że zapewnia uczucie sytości na długi czas. SKŁADNIKI 1 kg buraków 500 g czarnej rzepy oliwa 700 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa(...)czarną rzepę obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Całość polać oliwą i posypać suszonym tymiankiem, po czym wymieszać dłońmi. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone. Upieczone warzywa przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Do wysokiego garnka wlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową
Passions hobbies lifeustach zaczęłam nacierać karka. PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki(...)moździerzu. Kawałki karkówki nakłuwamy nożem, a w powstałe otwory wkładamy naprzemiennie słupki czosnku i owoce jałowca. Następnie nacieramy mięso mieszanką ziołową i solą, okładamy gałązkami mięty- dobrze jest obwiązać je sznurkiem, żeby mięta przylegała do karku. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę, kroimy grube plastry i podajemy. Musze jednak przyznać
les mirabellesSurf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można(...)włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam
Karo in the Kitchenpikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka(...)czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze
Kuchenna KontrrewolucyaŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić(...)następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut. 4. Do patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar
Kuchnia domowa Anioregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć kości) - jeśli nie wiecie jak się do tego zabrać, dajcie znać, nakręcę dla Was filmik - a następnie wyciąć połowę mięsa. Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi i mięsa(...)trytytką. Możecie również obwiązać "cukierka" sznurkiem, aby na pewno zachował oczekiwany kształt i był szczelny. Roladę pieczcie na kratce w piekarniku z opcją pary wodnej przez ok. 60min. w temp. 160'C. Jeśli macie klasyczny piekarnik, wstawcie do niego, pod mięso litrowe/blaszkę z wodą. Jeśli macie termometr do mięsa - odpowiednią temp. wewnętrzną naszego kurczaka będzie 60'C. Upieczoną roladę
Spektrum Smakuświąteczny…W tym roku nabrałam ochoty na pasztet z kurczaka. Dawno nie piekłam pasztetu, więc zapomniałam jak szybko go się przyrządza. Zapomniałam jak smakuje…U mnie w domu zawsze był pasztet na święta, więc w tym roku i ja podtrzymuję tradycję. Z drobiu lub mięsa to pyszna potrawa nie tylko na święta. Pasztet można również przyrządzić w wersji(...)malakserze wraz z przyprawami, wątróbką i nasiąkniętą bułką. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj jeszcze raz. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak aby arkusz wystawał poza formę. Będzie łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu. Wlej masę, wyrównaj powierzchnię
codojedzeniaPrzepis na pieczone roladki z piersi kurczaka faszerowanej łososiem w chrupiącej szynce prosciutto. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie. Połączenie mięsa drobiowego i rybiego? Przyznam się, że to był eksperyment, jednak bardzo udany, więc dzielę się z Wami przepisem na roladki z piersi kurczaka z łososiem zawinięte w szynkę prosciutto. Z jednej strony jest na bogato, bo i kurczak(...)przypieczona i chrupiąca, a mięso w środku jędrne i soczyste. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję kaszę w osolonym wrzątku w stosunku 2:1, czyli jedna objętość kaszy na dwie objętości wody, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Przygotować surówkę z marchewki, selera i jabłka, według tego przepisu . Pieczeń wyciągnąć z piekarnika na deskę
Dietologodwijanie :) Ale przynajmniej mięso trzyma się. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz połóż roladki. Smaż na dużym ogniu do zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie(...)boków rolad przy ich zwijaniu (co mi się przytrafiło), dodaj go do sosu i dobrze wymieszaj. Po ok 25 minutach pieczenia roladek, zwiększ temperaturę do 200stC. Zdejmij chipsy powstałe z boczku. Odlej z naczynia większość sosu własnego mięsa. Wlej go prosto do sosu cebulowego, przemieszaj. Roladki poodwracaj i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Sos cebulowo-śmietanowy wstaw
Anioszek w kuchniBardzo pyszna pieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 7 jajek 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki ostrej musztardy papryka słodka papryka ostra oliwa z oliwek sól pieprz tymianek kminek Wykonanie: Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną
Kuchnia u Bietkidaniem. Naczynie nakryć pokrywką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne z wieprzowiną. Potrawę piec godzinę na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać około 15-20 minut ( do zarumienienia mięsa ). Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi jest gotowa do podania Artykuł Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi pochodzi z serwisu WSZYSTKO
WSZYSTKO SMACZNEsłodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy w osolonej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem(...)oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem
Mia Cucina Sofietabyłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak(...)krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować olejem, włożyć kurczaka, wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Masło pokroić w plastry, połowę wyłożyć na kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć
Obiad gotowykrojonych pomidorów sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek
Stare Gary