mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:411/1172)

Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 185

kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie

Niedzielny kucharz
Makaronowe gniazda z klopsem 579

każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut

Ala piecze i gotuje
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 161

wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Sos: Na patelni, na której

Smakowity Blog Kulinarny
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 250

małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie(...)godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

U Fiolki
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 184

małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie(...)godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

Fiolka w kuchni
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie 328

smażenia Przygotowanie: W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki i sól od 0.5-1 łyżeczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i ucieramy na pastę. Osuszoną porcję mięsa nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.  Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy(...)pozostałą porcja kapusty i ananasa. Na koniec zalewamy płynem spod ananasów. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 2 godz, pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10-15 minut można całość otworzyć aby lekko odparowało. Podajemy mięso pokrojone w plastry z ziemniakami, kluskami lub kaszą ze słuszną porcją kapusty. Może nie wygląda najpiękniej ale jak smakuje

Swojskie jedzonko
Kurczak pieczony z kaszottem jaglanym w pomidorach z zielonym groszkiem. 225

już przychodzi do jedzenia, to korzystając ze znanych mi przepisów, posiłkuję się pamięcią; przynajmniej wiem co i jak. Czego użyłem? -cały kurczak; mój waży 2,19kg, więc będę go piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi(...)lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało. Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój ma 2,19kg, więc piekę go 2 godziny i 19 minut. Na godzinę przed końcem, przewracamy kurczaka

BaRepas
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 212

żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa  Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczka w cieście francuskim 243

Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut. Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy(...)rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”. Smacznego! Post Polędwiczka w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczne szaszłyki. 142

latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym(...)papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego

Symfonia smakowa
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 743

miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić

To co kocham
Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami 179

krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu podlewam wodą i  sokami które mięso wytworzy

wesoła kuchnia
Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL 183

czasie podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ser ścieram na tarce, ogórki kroję w plasterki. Dno tortownicy (24 cm) wykładam papierem do pieczenia, boki tortownicy smaruje olejem. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części mniejszą i większą. Większą cześć należy rozwałkować(...)większy kawałek ciasta wyłożymy na blaszce zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 179

powinno być letnie. Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno(...)pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE NR 2 - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 jajko - pieprz, majeranek, sól - 500 g mrożonych grzybów - 2 łyżki masła

SMYKWKUCHNI
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 277

żaroodpornego naczynia, wysmarowanego tłuszczem i podsypanego bułką tartą i wstawić do pieca razem z kurczakiem – tym sposobem upieczemy sobie własny pasztet. Krok 6 Pieczemy kurczaka przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniżamy ją do 160 stopni . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągamy kurczaka z pieca i polewamy wytopionym sosem a następnie przewracamy tuszkę(...)kolejnych 15 minutach przekręcamy znowu na bok, polewamy sosem i pieczemy przez następne 15 minut. Po tym czasie przewracamy kurczaka na plecy i podpiekamy jeszcze przez 15 minut. Łącznie pieczemy kurczaka przez 2 godziny . Po tym czasie będzie doskonale wypieczony, rumiany i soczysty. Wyciągamy go z pieca i zawijamy w folię aluminiową. Kurczak po upieczeniu powinien „odpoczywać” w folii przez

Niedzielny kucharz
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 170

odrobiną czosnku w proszku. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni C.  Na upieczonym i ostudzonym spodzie wyłożyć kawałki mięsa z łososia na przemian ze szpinakiem. Zalać całość masą jajeczno-twarogową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tarta świetnie smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smacznego

Kuchnia Ellie