karkówki. Oczywiście mięso z grilla ma wspaniałe walory smakowe jeśli jest dobrze zamarynowane. Jeśli już planuję grill to zawsze marynuję mięso na noc i wyjmuję z lodówki na godzinę przed grillowaniem, aby mięso się nieco ociepliło. Grillowana karkówka pasuje z przeróżnymi dodatkami. Praktycznie każda sałatka do grilla świetnie komponuje się z karkówką . Dzisiaj przygotowałam pieczone ziołowe ziemniaczki
codojedzeniacałości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano(...)łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę. Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy
Kulinarne przygody Gatitypiekarniku, przygotowuję zapiekanki makaronowe lub cannelloni. Piec je można w tej samej temperaturze, co chleby na zakwasie, więc wychodzi 2 w 1 😊 Poza tym przygotowanie zapiekanki sprawia, że po włożeniu do piekarnika już nie trzeba stać w kuchni i można zająć się czymś innym. Składniki (na 4-5 porcji): 10 rurek cannelloni mięsa mielonego z indyka 3 łyżki ugotowanego ryżu(...)cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru pomidorowego mozzarella ok. 5 dag sera dojrzewającego sól pieprz Do mięsa mielonego dodać ryż, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, ostropest, posiekany rozmaryn (listki z dwóch gałązek), natkę pietruszki (2 gałązki) i listki starte z 3 gałązek suszonego majeranku. Całość
Weekendy w domu i ogrodziePiersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu piersi kroimy w plastry, polewamy
Bajeczna Kuchniaszklanka cukru pudru 3/4 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kakao Wykonanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory
kgwjanczewoMiękka, puszysta bułka posmarowana ketchupem, soczyste mięso i świeże warzywa - pomysł na kanapkę idealną. Przygotowując poniższy przepis wzorowałam się na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka. Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej(...)panierka zmieni kolor na złoty. Przesmażone piersi z kurczaka można ułożyć na papierze do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czas na panierkę Każdą bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Spód posmarować ketchupem, następnie ułożyć przesmażone kawałki piersi kurczaka, na mięso położyć liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka. Wierzch bułki również posmarować ketchupem i położyć na samej górze
Ugotowaćnadmiar ciasta odcinamy. Smarujemy resztą jajka i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Wkładamy rulon i pieczemy 30-35 minut. Wyciągamy i przed krojeniem odstawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Gotowanie
My Culinary Artcebule 100ml wina czerwonego 50g masła łyżka maki kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona
wysmienitypatelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować by się nie przypaliła. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka(...)stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach
Poezja Smaków - blog kulinarnysuszonymi morelami i sosem jabłkowym można sobie dla wygody podzielić na dwa dni – wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi. Tak naprawdę najbardziej skomplikowane (tylko na pierwszy rzut oka) jest(...)suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej
Pociąg Do Kuchnirzepą, to moja propozycja na sycący i zdrowy obiad. Jeżeli uwielbiacie pieczone buraki, to ta potrawa na pewno przypadnie Wam do gustu. Kolejną zaletą tego dania jest to, że zapewnia uczucie sytości na długi czas. SKŁADNIKI 1 kg buraków 500 g czarnej rzepy oliwa 700 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa(...)czarną rzepę obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Całość polać oliwą i posypać suszonym tymiankiem, po czym wymieszać dłońmi. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone. Upieczone warzywa przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Do wysokiego garnka wlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową
Passions hobbies lifeustach zaczęłam nacierać karka. PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki(...)moździerzu. Kawałki karkówki nakłuwamy nożem, a w powstałe otwory wkładamy naprzemiennie słupki czosnku i owoce jałowca. Następnie nacieramy mięso mieszanką ziołową i solą, okładamy gałązkami mięty- dobrze jest obwiązać je sznurkiem, żeby mięta przylegała do karku. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę, kroimy grube plastry i podajemy. Musze jednak przyznać
les mirabellesSurf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można(...)włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam
Karo in the Kitchenpikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka(...)czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze
Kuchenna Kontrrewolucya