Przepis na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty(...)por2 posiekane łodygi selera naciowego3 posiekane pomidoryliść laurowy2 gałązki tymiankuok 4,5 l wodyprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej warstwie, piec ok 40 min, co jakiś czas obracając, aż całe zbrązowieją .Do drugiej brytfanki nalać oliwę, dodać warzywa i dokładnie wymieszać aby otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec
Stare Garydymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe. Pieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z ananasem, mango i melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze. Przygotowując szaszłyki z łososia używam patelni grillowej, którą wstawiam do piekarnika. Dzięki temu szaszłyki pieką się z każdej strony jednocześnie i nie trzeba ich obracać na patelni. Mięso łososia podczas pieczenia/smażenie może się łatwo(...)usunąć nadmiar marynaty. Przygotowane składniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na patelni grillowej. Wstawić patelnię z szaszłykami na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podczas pieczenia nie obracać szaszłyków, bo łosoś może się rozpadać. Szaszłyki podawać skropione sokiem z cytryny. Smacznego
Codziennik Kuchennyschabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem(...)całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu
Kulinarny karnet Christopheraszklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy z kości i dodajemy: bułkę ,warzywa , cebulę mielimy w maszynce 5-6razy . Mieszamy wszystko dokładnie dodając dwa jajka . Sól , pieprz do smaku. Zawijamy w tzw. "cukierki" najpierw(...)folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się. Jest jeszcze opcja pieczenia Układanie w foremki: Proponuję wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek na wierzch. To wszystko. Jeśli paszteciki
Viola cooks with passionposiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu
Markowy smakRoladki z pieczarkami przepyszne idealne na obiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70 dag pieczarek, cebula, 3 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić
RAROSSAposiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu
Markowy smakplastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem i papryką słodką i ostrą. Obsypać mięso mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z grzybów wyparuje. Wlać sos pomidorowy passata(...)pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać trochę wody. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości
Kuchnia Pokoleńnadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce(...)farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung
Ostra na Słodkoróżnymi składnikami i dodawano wiele przypraw i ziół. W taki sam sposób powstała Zapiekanka Pasterska, której podstawą stały się resztki pieczeni połączone z warzywami, przykryte tłuczonymi ziemniakami z masłem. Dziś do mięsnej podstawy wykorzystuje się mięso mielone, a nawet zaczęto rozróżniać zapiekankę nazwą w zależności od tego, jakie mięso zostało użyte: Wiejska ( Cottage pie ) z wołowiną i Pasterska ( Shepherd(...)dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe igiełki i dodaj do mięsa razem z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, sos i przyprawy. 5. Wymieszaj wszystko dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż płyn się zredukuje
Kuchnia w Słońcu Skąpanarodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe – ok. 600 gr. Ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią – ok. 100 gr. Białe wytrawne wino – pół szklanki(...)czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. Sposób podania: Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko
PatchworkUwielbiam pieczonego kurczaka i pewnie nie jestem w tym temacie odosobniona. Zgadza się? Niestety klasyczny sposób jego przygotowywania już mi troszkę zbrzydł a czasu jak na lekarstwo. Wpadam do kuchni patrzę co mam pod ręką i okazuje się, że mam całkiem sporo! Poza kawałkami kurczaka nawijają się również cukinia i marchewka. W ten oto jakże prosty i przypadkowy sposób(...)natrzyj ulubioną przyprawą (możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub skomponować własną). Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i polej olejem. Dokładnie wymieszaj mięso tak, aby każda jego część była pokryta zarówno tłuszczem jak i przyprawami. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente(...)Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamKawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu. 1 kg ugotowanego ryżu 1 kg ćwiartek z kurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA(...)Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób
https:KKuchniaMniamkawałki pieczarek, pasku papryki, 2 liście bazylii oraz łyżeczce mąki arachidowej. Zwinąć mięso w roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo
Weekendy w domu i ogrodziesuchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche
Smaczne Zdrowepieczony szczupak To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior, który jest częstym i mile widzianym gościem, na moim stole. Pierwszy, z powodów mojego sentymentu do szczupaka, to ten że uwielbiam włóczyć się z wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach. Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę(...)trudno dostępnych. Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób. Piekę go wtedy, w aromatycznym czosnkowym maśle. Sposób ten pozwala zachować, całą naturalną delikatną strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku składniki dla czterech osób 1 szczupak o wadze do 1,5 kg 3-4 ząbki czosnki pół
Miód i pieprz