Moi drodzy dzisiaj chcę wam zaprezentować moje dzieło, które zostało stworzone na 5 urodziny mojej córki Nikoli. Musicie wybaczyć mi jakość zdjęć, bo naprawdę nie miałam
vaniliowoczekoladowamleka Ciasto 350 g, mąki pszennej 65 g. drobnego cukru 2 małe jajka 2/3 szkl. letniego mleka szczypta soli 40 g. margaryny (lub masła) Masa serowo-rumowa 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej firmy Piątnica) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki rumu Oraz 200 g. malin(...)minut. Wyjmij łyżkę z ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Masa: Twaróg przełóż do wysokiej miski, dodaj cukier puder i miksuj chwilę. Do sera dodaj żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rum. zmiksuj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż na stolnicę obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości
Delicious PlaceSKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana(...)kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich
ClauditteMissCookingmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami(...)Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki : Masa serowa: 1 kg twarogu kostka masła kubek śmietany 5 żółtek kubek cukru pudru laska wanilii rodzynki Maliny lub wiśnie 2 opakowania galaretki wiśniowej
Luźna Kuchniaprzechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja(...)minut). Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem
Moja DelicjaKasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować
Wanilia i Kardamonmielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne(...)się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był
Świat Domowej KuchniJakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich
karmelowyoczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby(...)usmażone grzyby leśne, sproszkowane suszone grzyby i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy garnek z risotto i dodajemy siekana natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Można dodać 4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu, ja jednak pominęłam ten składnik. Życzę smacznego
Naturalna Kuchniadługo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie a'la bolognese 400 gram mielonego mięsa drobiowego 1/3 papryki czerwonej 1/2 cebuli czerwonej ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili(...)wyrośnięcia na 15- 25 minut. Tuż przed pieczeniem ich wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyciągam upieczone bułeczki, posypuję startym serem i piekę jeszcze 5-8 minut. Najlepiej smakują na ciepło z sosem. Wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku, Klaudia
Mango Papajatarta z owocami i serem. Początkowo miały być figi. Niestety, nie udało mi się ich dostać na zakupach, więc musiałam improwizować. Padło na gruszki. A jeśli gruszki, to koniecznie ser pleśniowy. A do tego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy
Zawsze głodna!dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos(...)smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się
Codzienna kuchnia niecodziennaWłaśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy(...)wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą mojej drugiej połówki (?). 4. ATRAKCJE Dla mam i dzieci przejażdżka konna po okolicy, quizy, kolorowanki, kolorowe książeczki. Za to panowie mieli prawdziwe survivalowe przeszkolenie. Paintball, strzelanie z łuku i z wiatrówki. Duma mnie rozpiera, gdy patrzę na statuetkę mojego męża, który ustrzelił sobie pierwsze miejsce. Panowie urzekli wracając z pola walki
Sajkofanka smakudużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest za tłust i ciężką. Niemcy dużą uwagę(...)pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: 150 g jarmużu 100 g rukoli 1 jabłko 190 g jogurtu pitnego 350 g twarogu mielonego 2 żółtka 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 1 miarka kazeiny 5 tabletek słodzika 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj(...)kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe
ClauditteMissCookingzakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki). To nie jest camembert czy ser brie, tu pleśni nie ma prawa być! W każdym wypadku taki zakwas wyrzucamy – nie filtrujemy go, nie zlewamy wcześniej, w żaden sposób nie reanimujemy. Tu nie ma czego ratować(...)czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu
Karo in the Kitchen