mielone z serem - 3500 przepisów (strona:193/234)

Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 180

Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie  smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki:  500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić(...)suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku

Moniki Smakołyki
Francuska zupa szczawiowa 239

szczawiowo-ziemniaczana (soupe à l'oseille et pomme de terre), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek.Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem(...)zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak choć mały dodatek śmietany, mleka czy jajka.  Francuska zupa szczawiowa - przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 196

każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli się najadać nimi do woli. Rozpoczęła(...)takie, które zdecydowanie zainteresowałyby właściciela The Fat Duck, genialnego kucharza, Hestona Blumenthala. Potrawy, które mają na celu oszukiwanie zmysłów konsumenta, są znakiem rozpoznawczym Blumenthala i kucharzy barokowych.Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą

Przepisy Aleksandry
Makowe ciastka francuskie 258

jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą(...)też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi

mojewypiekiinietylko
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 259

Sylwester nawet spędzony kameralnie w domu zobowiązuje do zgotowania małego co nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w

bastalena
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 168

Pomysł na dzisiaj :) W smaku petarda! Cieniutka chrupiąca skórka, bardzo puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię. Jeśli dzień lub dwa

Przepisy na domowy ser i chleb
Rolada serowa z mięsem mielonym i papryką 179

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 300 gram  żółtego sera (np. Gouda) 200 gram majonezu 5 jajek   Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać gotową masę serową.  Piec około 15-20 minut(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka,  dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić

kulinarnyswiatdomi
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 438

drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA (5 min) Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy(...)dół. 6. MONTAŻ ZAPIEKANKI + PIECZENIE (5 min + 40 min) Farsz mięsny nakładamy do formy i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie wykładamy na niego masę ziemniaczaną i posypujemy wierzch drobno startym serem (na najdrobniejszych oczkach tarki, takich jak do parmezanu). Na koniec „mierzwimy” wierzch widelcem, tak aby powstały fale. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min do mocnego zarumienienia wierzchu

Nerds Kitchen
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 246

Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko(...)niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie

Chilli Czosnek i Oliwa
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 159

szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)podlałam go kilkoma łyżkami zalewy z mozzarelli. Na ostatnie pięć minut ułożyłam na makaronie pokrojoną w plastry i oprószoną bazylią mozzarellę. Papryki piekły się jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Po mniej więcej godzinie spędzonej w piekarniku papryka była gotowa. Jedynie zastrzeżenie i nauczka na przyszłość - mięso z udźca indyka do faszerowania papryki należy najpierw upiec w piekarniku bądź udusić

Kuchnia po mojemu
Bez-błędny sernik 166

łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża kiść kwiatów bzu Bez płuczemy i kładziemy na papierowy ręcznik, żeby obsechł. Ciastka mielimy w mikserze na drobne okruchy i wysypujemy nimi dno okrągłej tortownicy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, na tyle, żeby przykryło proszek. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę wody- płyn ma być gęsty(...)kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy.     Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe okazje. A tym, którzy rozsmakowali się w bzowych

les mirabelles
Hamburger bardzo domowy 154

rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich,łyżka musztardy (najlepsza sarepska),100 ml. zimnej wody.Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy, sól i wodę. (Woda czyni mielone mięso bardziej soczystym.) Całość dobrze wyrobić i odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.Bułki do hamburgera:70 dkg. mąki,3 dkg drożdży,niecała szklanka mleka,niecała szklanka wody(...)Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strudel drożdzowy z truskawkami 188

Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego,  niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?  Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania(...)opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa serowa: 20 dag mielonego twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta 1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta 6-7 świeżych truskawek Kruszonka: 10 dag mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 166

ziaren  kolendry 1 łyżeczka  kminku 1 łyżeczka  tymianku 1 łyżeczka  czarnuszki 1 łyżeczka  cząbru 1 łyżeczka  rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli (płaska) Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Składniki ciasta właściwego: cały zaczyn drożdżowy cała zalewa ziołowa(...)Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje kucharzenie Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Smaki i Aromaty Smakowity chleb Stare gary W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne

Codziennik Kuchenny
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 352

zwierzęcego? To podstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś z kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna(...)masła, osolony solą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli kuchennej.   5. Co jadasz najczęściej, gdy Ci się spieszy? U mnie daniem awaryjnym jest albo makaron z serem (na wytrawnie), naleśniki lub jajecznica z cebulką. Wszystkie dania przyrządza się bardzo szybko, więc wszystko zależy od tego czy mam akurat ochotę na coś słodkiego czy słonego. Oczywiście wszystko sprowadza

Cooking Monster