składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki(...)łyżek natki selera lub pietruszki 3 – 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu Spaghetti Lubella 70 g sera Grana Padano lub dowolnie inny, ulubiony wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieram, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na tą samą patelnię co były smażone klopsiki. Podsmażamy, aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy przecier
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki cukru, 2 żółtka. Sos waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie(...)tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę, żeby ser nie był zbyt rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników. Ja wybrałam twaróg kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Sprawdził się tutaj doskonale
Świat Domowej Kuchniskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę(...)przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo: 200 g sera żółtego wykonanie: W rondelu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli mleko, doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaplasterkiem gorgonzoli i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga. Składniki: pęczek białych szparagów 3 ziemniaki 4 szalotki 1,5 l bulionu 1 łyżka klarowanego masła 2 żółtka kilka plasterków gorgonzoli mielony czarny pieprz szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi umyć i oczyścić z włókien. Wierzchołki pędów odciąć (będą potrzebne do dekoracji), a pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać(...)żółtka lekko roztrzepać, dodać jedną łyżkę wazową zupy i wymieszać, aż składniki się połączą. Wlać do garnka z zupą, zamieszać i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Podawać z plasterkiem sera gorgonzola i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga (wierzchołki szparaga są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do wrzątku na 1-2 minuty
W SMAKPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3
Kuchnia domowa AniNowy weekend więc nowa propozycja czegoś słodkiego do kawy. Tym razem na odmianę nie będzie niedzielnego deseru, gdyż nie będę miała go czasu zrobić. Obowiązki rodzino
ciastkarnia na kruchym spodzieschłodzonego masła · 1 jajko Masa serowa: · 500 g twarogu mielonego · 3 żółtka · 1/3 szklanki cukru pudru · 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii(...)minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypać bułką tartą. Wierzch ciasta wykładamy papierem i obciążamy grochem lub kamyczkami. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 15 minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie wylewamy masę serową. Pieczemy przez 35 minut. Przygotowujemy
Mania Gotowaniasię do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni , gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem. Czekolady(...)kawowym (4 porcje) Składniki: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki
karmelowyobiad nie można przejść obojętnie. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Roladki: 8 podudzi z kurczaka bez kości 16 plastrów surowego boczku 1 kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów z zalewy świeżo mielony pieprz odrobina masła klarowanego Dodatkowo: kilka gałązek pomidorów koktajlowych Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek bazylia rozmaryn oregano pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy(...)kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka kawałków pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż
Food Squarejeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną. Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską. A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam(...)sałatką owocową. WASA DELICATE THE CRACKERS SEA SALT -EKSTRA CIENKIE KRAKERSY Z SOLĄ MORSKĄ idealne jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują same, z ulubioną sałatką, dipem , serami czy sosem. Dziś proponuję Sos Czosnkowy z Tymiankiem : Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól
Gotowanie PatkiWasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu(...)bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki
Karo in the Kitchenchili (mogą być też płatki lub świeża papryczka, dodajce tyle, ile lubicie). Podsmażamy przyprawy przez ok. 2 minuty, często mieszając. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): Dodajemy je na patelnię, przyprawiamy odrobiną pieprzu mielonego, oregano oraz sosem worcester i smażymy na dużym ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i od czasu do czasu mieszając . Kiedy będzie już ładnie(...)wyparuje – sos mięsny musi być bardzo gęsty, aby nie zsuwał się z hot-dogów. Zajmie to około 10-15 min. W tym czasie możecie przygotować bułki, parówki oraz tarty ser. PODANIE (3 min) Do podgrzanych/stostowanych bułek, wkładamy po jednej, podgrzanej parówce. Następnie nakładamy na to obfitą porcje sosu chili, posypujemy startym żółtym serem i polewamy musztardą. Chilli dog dzięki podwójnej
Nerds Kitchensię też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części. Jajko wbijamy do miski i mieszamy widelcem (nie ubijamy, tylko łączymy żółtko z białkiem). Każdą ćwiartkę serka(...)minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopiłkarski? Zostają piłkarzami wszech czasów oczywiście :-) Artur Kapeć to jeden z najlepszych piłkarzy świata. Pewnego dnia w swojej kuchni żonglował sobie plastikowym słoikiem majonezu i pośliznął się na plasterku sera, który jak pisze najwidoczniej uciekł z lodówki. Był nie uratowania. Jego urocza żona wymyśliła, że fajnie byłoby rozsypać jego prochy na pierwszym boisku, na którym zaczynał grać w piłkę, niestety(...)długą szyją, była to lama. Jego mama ocaliła go z jakiejś farmy w Walii. Mama Kaira poinformowała go też, że za kilka dni przywozi kolejne lamy, ale niestety nie mieli dla nich już miejsca na swojej farmie. Tato Tima farmerem próbował być, ale jakoś mu się to nie udawało. Hodował już kurczaki, próbował świnie, nawet jakieś nasionka, wtedy Tim opowiedział
kruche babeczkiJeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam
Bernika - moj kulinarny pamietnik