surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :)Składniki:2 średnie cukinie,30 dkg mielonego mięsa,6 połówek(...)dodać pomidory, bazylię, zioła, jajko i sól. Dokładnie wyrobić masę. Z posolonych cukinii odlać powstały pod wpływem soli sok. Na dno włożyć mozzarellę dociskając lekko. Na ser wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennamamy okazję uruchomić wyobraźnie i zgłodnieć z powodu pikselowych dań, jest impreza urodzinowa Claptrapa. Nie będziemy zdradzać całej historii z urodzin, gdyż popsułoby to zabawę tym, którzy jeszcze nie mieli okazji zagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco(...)wyrobieniu odstawiamy ciasto na 1h pod ściereczką w ciepłe miejsce (przez ten czas powinno podwoić swoją objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min): Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie
Nerds Kitchenkurczakiem możecie zrobić sobie również do “pudełka” do pracy Zobacz też: Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku pomidory(...)puszcze. Całość solimy i pieprzymy oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy do całości oliwki oraz kapary. 3 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiwłoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem(...)minut. Studzimy najlepiej całą noc i dopiero następnego dnia kroimy. Chleb taki z racji wielu ziaren troszkę się kruszy, ale jest to rzeczą normalną. Doskonale smakuje z sałatą, plastrem sera lub szynki, ale to już oczywiście wersja dla mnie, nie dla wegan ;) Smacznego
Kuchnia w czekoladziewegan polecam zamiast twarogu wędzone tofu lub po prostu tylko wędzoną słodką paprykę, lub jedno i drugie. Dla mnie najlepsza jest zarówno z wędzoną papryką jak i z serem i do tego szczypiorek...hmmm.. bajeczny smak. Jeszcze nigdy krem dyniowy nie smakował mi tak bardzo jak ten. I co dość istotne, przygotowuje się go błyskawicznie. Polecam osobiście dynię piżmową(...)skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1-2 szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: - wędzony twaróg lub wędzone tofu - wędzona, słodka papryka - szczypiorek Rozgrzać olej kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażyć, dodać obrany, zmiażdżony czosnek, zamieszać
Smaczne ZdroweSkładniki: ok 2 l bulionu ok pęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego białego wina Wykonanie: Oczyszczone i umyte smardze kroimy w plastry. Łodygi szparagów kroimy w mniejsze kawałki zostawiając całe główki, które lekko blanszujemy. Masło rozpuszczamy(...)dodając kolejną jego porcję jak wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem gotowania wsypujemy ser i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Całość gotowania powinno zająć ok 15 min, jednak nie więcej niż 20. Dodatkowo swoje królewskie danie ozdobiłam smardzami usmażonymi
Malinowe Pocałunkiksiążce "Eleni poleca - Kuchnia grecka" Marii Sandilou. Bardzo ładne rogaliki z ciastem na winie i oliwie z oliwek z nadzieniem rodzynkowo-jabłkowym. Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy na rzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest(...)żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki pokruszonych biszkoptów lub herbatników kilka zmielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego
Kuchnia Prezydentowejczas, jaki miło upływa, gdy sięga się po kolejne małe kęsy. Dziś bohaterami tapas będą czerwone cebule. O ich cudownych właściwościach pisałam przy okazji tartaletek z kozim serem (klik) . Niedawno przeczytałam też, że czerwona cebula uspokaja nerwy, powoduje, że włosy są piękne, a cera jedwabista. Czy zatem można odmówić sobie takiej przedwiosennej terapii?! Cebule nadziałam czosnkiem(...)ząbki czosnku Na sos 30 ml oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka ciemnego cukru 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 szklanka bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz Cebule obrać ze skórki. Przy pomocy ostrego noża odciąć spodnią część cebuli tak, by można je było postawić. Ściąć także "czapeczki" z wierzchu i zrobić kilka nacięć, do których
KUCHARNIASałatki z brokułami ś wietnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. Brokułowa sałatka(...)odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy brokuł oraz odcedzoną kukurydzę i posiekany świeży koperek- mieszamy. Podajemy z kleksem majonezu oprószając świeżo mielonym pieprzem i szczyptą koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięso mielone i podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy: Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera(...)szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym
Passions hobbies lifesernik wypróbowałam i polecam SERNIK BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka 3 jajka 3 żółtka 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany 18% - kwaśnej 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych(...)cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce. Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą
Kuchnia BeatyPrzełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g twardego sera - ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny,1 średnia cebula,świeży tymianek według upodobań - ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego,1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać(...)razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu.Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :)Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki(...)łyżek natki selera lub pietruszki 3 – 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu Spaghetti Lubella 70 g sera Grana Padano lub dowolnie inny, ulubiony wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieram, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na tą samą patelnię co były smażone klopsiki. Podsmażamy, aż cebula będzie zeszklona. Dodajemy przecier
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki cukru, 2 żółtka. Sos waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie(...)tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę, żeby ser nie był zbyt rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników. Ja wybrałam twaróg kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Sprawdził się tutaj doskonale
Świat Domowej Kuchniskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę(...)przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo: 200 g sera żółtego wykonanie: W rondelu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli mleko, doprawiamy przyprawami. Podgrzewamy i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy
Domowy Smak Jedzenia