mielone z serem - 3500 przepisów (strona:177/234)

Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 199

Cudownie kremowy sernik z mnóstwem chrupiących ciasteczek i kwaskowym śmietankowym lukrem. Czyż to nie brzmi i nie wygląda pysznie? :) Przekonajcie się sami! SKŁADNIKI (tortownica 23 cm

DefinicjaSmaku
Sos śmietanowo-serowy z kurczakiem i pieczarkami 237

Składniki na 3 porcje: 1 średni filet z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 średnich pieczarek 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki wody łyżka

Anioszek w kuchni
Sernik z malinami 151

składnikiciasto10 dag miękkiej margaryny12,5 dag cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka15 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa twarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej

Mix smaku
Zupa cebulowa zapiekana z parmezanem. 194

bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul  3 łyżki masła  1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka 1 kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba   Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz do smaku, chwilę dusić(...)takiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce. Do zupy dodać połowę sera, przyprawić jeszcze do smaku sola, pieprzem i wymieszać. Zalać grzanki i wierzch posypać obficie serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut aż ser się rozpuści.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowy pęczak słodko-ostry 216

pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem.  2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy.  3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy(...)podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 191

Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również płaskurką, to bardzo stara odmiana pszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku(...)kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro. W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi

Chilli Czosnek i Oliwa
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 129

Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę,  dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki :  1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony(...)czarny pieprz słodka czerwona papryka jajko Składniki na sos: jogurt grecki ząbek czosnku 2 kiszone ogórki łyżka koperku 5 listków suszonej mięty kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz Mięso zmieliłam. Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę. Kolej na kapary Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa. S tarłam

potrawyregionalne
Brak tytułu 207

Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego. Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja użyłam suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić(...)smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rzadka - dodać więcej bułki tartej. Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i smazyć na złoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użyłam Majonez czosnkowy Kętrzyński    Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapiać. Do masy serowej wsypać posiekany szczypior i dodać majonez

kolorowotorcikowo
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 127

sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :) Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki (125 g) 10-12 pomidorków cherry 0,5 ogórka szklarniowego(...)talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu

Simply Food
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 130

kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29 | blog(...)Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Makaron z serem i cukrem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci

Codzienna kuchnia niecodzienna
"WIEJSKI TWAROŻEK" Z TOFU , KOPERKIEM I RZODKIEWKĄ 122

możecie je pominąć . Składnik ten podkręci i wzmocni smak . 4) Ja akurat w tym przepisie użyłam koperku , ale dobrze sprawdzą się także inne zioła  5) Proponuję najpierw zblendować ser z sokiem z cytryny , przełożyć do miski i dopiero po kolei dodawać pozostałe składniki i przyprawy ( z racji , że łatwo jest np go przesolić - czytaj "JA" :D )  6) Smakuje(...)cytryny  1 łyżeczka octu jabłkowego ( niekoniecznie) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki czubrycy lub czosnku  3 łyżki mleka sojowego niesłodzonego lub migdałowego  sól , świeżo mielony pieprz  koperek/szczypiorek itp. rzodkiewka  PRZYGOTOWANIE : Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny , przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki , pod koniec wlewamy odrobinę mleka roślinnego , tak aby konsystencja

Marcepanowa kuchnia
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 139

pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik(...)średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie)   Przygotowanie: Bakłażana ze skórką pokroić

Kulinarne Inspiracje
Sernik na zimno z owocami w galaretce 196

znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietany do deserów 36 proc. 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku  1 szklanka owoców (użyłem mrożonych(...)rozdrobnionych mikserem herbatników. Dokładnie wymieszać, przełożyć na dno tortownicy i lekko ugnieść, tak by powstała równa powierzchnia. Odstawić, a gdy przestygnie, wstawić do lodówki. Mikserem utrzeć na jednolitą masę ser, śmietanę i przesiany cukier puder. Ser i śmietana  powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmijcie je z lodówki mniej więcej dwie godziny wcześniej.  Żelatynę zalać wrzątkiem i rozmieszać

W SMAK
Farsz na pierogi i uszka 220

podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy(...)potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bakłażany faszerowane mięsem 224

solimy – odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy(...)dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania