mielone z serem - 3500 przepisów (strona:171/234)

Fasolka szparagowa z fetą 84

towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze(...)gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika

Kardamonovy
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami 385

Kolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa  0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej  1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól  - czy jakas doprawka(...)polania zapiekanki Kubek 300g jogurtu greckiego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego  0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej Pieprz Wegeta 1 jajko Dodatkowo: Różyczki z jednego brokuła Ulubiony makaron Ulubiony ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i dokładnie smażymy. Dodajemy przyprawy. W międzyczasie gotujemy przez 4 min różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej

Mamuśka wraca do formy
Kotlety ziemniaczane. 247

Kotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać

Dieta moja pasja
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 120

ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze(...)plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan)     Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie.   Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam, a potem

Kuchnia u Krysi
Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami 187

zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować. Zapraszam do zapoznania się ze stronami: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl Składniki dla 3 osób: 2 puszki kukurydzy konserwowej 200g wołowego mięsa mielonego 5 dużych pieczarek 5 malutkich ziemniaków lub 2 duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku(...)duża łyżka mąki 1 małe jajko 1 łyżka margaryny zwykłej 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 2 szczypty pieprzu cayenne 1 łyżka drobno startego sera żółtego Dekoracja: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej listki świeżej bazylii 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Wodę gotujemy z kostką rosołową. Kukurydzę odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z rosą (bez rosy) ;P Sprawdźcie dlaczego :) 118

minutach zniknęła połowa sernika. Pytałam w trakcie jedzenia czy im smakuje a oni milczeli. Gdy zjedli po dwa kawałki ledwie wydusili z siebie – pycha. Okazało się, że nie mieli czasu pochwalić, tak pochłonęła ich degustacja No więc mój sernik z rosą jest bez rosy. Bo rosy się nie doczekał. Ale to chyba też fajnie, prawda? Składniki: Ciasto – spód(...)rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.   Masa serowa: 2 szkl mleka 3/4 szkl oleju oleju 1 szkl cukru 4 żółtka 4 jajka 1 kg sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka 2 budynie waniliowe Jajka wrzucamy do miski. Miksujemy żeby powstała puszysta masa. Wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Masa będzie płynna, ale zgęstnieje

MojaQchnia.pl
Sernik Isaura 112

szklanka cukru 250 g margaryny 3 łyżki kakao 4 jajka 5 łyżek wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik (mielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka) 4 jajka szklanka cukru 100 g masła 1 opakowanie serfixu lub budyniu śmietankowego Wymiary formy 37 x 24 cm Margarynę wkładamy do rondelka(...)utarcia żółtka z połową cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej drugą połowę cukru ubijając aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Do żółtek dodajemy ser i serfix/budyń. Krótko ucieramy, tylko do połączenia składników. Następnie do sera dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia

PatiGotuje
Fit muffinki czekoladowe z waniliowym twarożkiem 180

kremowy.  Muffinki wyszły przepyszne i doskonale prezentują się na talerzu, dlatego będą idealne na Święta i każdą imprezę. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe i nieprzesłodzone, a dodatek sera wzbogaca ich smak i sprawia, że muffinki są sycące. Bardzo polecam. Składniki (ok. 14 sztuk): Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego Warstwa serowa: 200 g półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 żółtko 3 łyżki ksylitolu szczypta mielonej wanilii Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i masło. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych

Healthy food explorer
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 162

porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego poncz: 200ml mocnej kawy (od Makro C&C) 70ml nalewki kawowej  kieliszek syropu cynamonowego (od Makro C&C) Wszystkie składniki muszą(...)cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały, jasny krem. Zdejmuję z garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym

W kuchni Karmel-itki
Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? 316

czym podawać. Pytacie również czym się różni gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej . Tak więc wpadłam na pomysł, by te wszystkie informacje umieścić tutaj w jednym miejscu, byście mieli łatwy i szybki dostęp do odpowiedzi na swoje pytania dotyczące fasolki szparagowej . Ile gotować fasolkę szparagową? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Czas gotowania fasolki szparagowej różni się w zależności, czy mamy(...)zimę , która jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! Równie smaczna jest sałatka z fasolką szparagową , na którą znajdziecie przepis tutaj: Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta. Fasolka szparagowa do obiadu Jakie są Wasze ulubione przepisy na fasolkę szparagową do obiadu? U nas najczęściej króluje w postaci fit, czyli gotowanej fasolki lub jako fasolka szparagowa z bułką

Kulinarne Przeboje
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 203

blaszki 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm. Włóż rabarbar do naczynia(...)roztopionym masłem i wyłóż je równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia, po czym odstaw do ostygnięcia. Umieść ser, śmietanę, miód, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy w pojemniku blendera lub miksera i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Następnie delikatnie wmieszaj rozgnieciony rabarbar. Zmniejsz temperaturę w piekarniku

karmelowy
Krem z buraczków z ricottą 158

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami. SKŁADNIKI: 4 średnie buraczki (około 800

Pyry na Gaz
912. Kawowe serniczki z patelni. 207

  Kawowe serniczki z patelni*; z gorącym sosem wiśniowym *z kawą rozpuszczalną, z dodatkiem mąki kokosowej  A teraz wracam do "Potopu"... prawie koniec, jeszcze jakieś

More food, love and dreams
Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem 245

rzemianie materii . Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne   tak samo  w wersji z mięsem, jak i bez mięsa  oraz bardzo sycące. Może(...)gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku

Fit & Healthy Life
Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem 619

Jeśli zostanie Wam pieczone mięso z obiadu to możecie go wykorzystać właśnie w takiej zapiekance. Do tego parę dodatkowych składników i będziecie mieli pyszny obiadek. Ja ostatnio jestem miłośniczką tego typu obiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków(...)pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem 147

sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę(...)ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy ( na patelni nie robimy tego

sierotka maRysia w kuchni
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 169

szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło(...)wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik na zimno w kolorach lata 360

kolorach lata Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania 4 godzinySkładnikiSpód sernika: 130 g ciastek owsianych 70 g rozpuszczonego masła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej Do dekoracji: płatki migdałów maliny Wykonanie:Ciastka wkładamy do blendera(...)zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując.Masę serową

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania