orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 60g masła/margaryny Masa serowa: 300g mielonego twarogu 100g masła orzechowego 1/4 szklanki cukru pudru Wierzch: 200 ml śmietanki 30-36% 50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej) Opcjonalnie do dekoracji: 2 batoniki Snicers (małe) zmielone(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera. Sernik udekorować wg uznania. Przed podaniem lekko schłodzić
Di gotujebędziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów. Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną(...)przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce
Gotuj z NatkąKto już rozpoczął czereśniowy sezon , hmm ?Dziś mam dla Was przepis właśnie z czereśniami!Będzie to sernik – a raczej ciasto serowe , bo spód to nie
Ostra na SłodkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka(...)wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaminuty z każdej strony. Posmaruj kanapki z wierzchu pozostałym beszamelem i posyp pozostałym serem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. W tym czasie usmaż na maśle 2 jajka sadzone. Delikatnie dopraw je solą i pieprzem. Gdy kanapki będą gotowe, ułóż na wierzchu plastry awokado oraz po jajku sadzonym(...)kawy bez fusów. Pozwala zachować cenne oleje, które ulegają absorpcji w papierowych filtrach, dzięki czemu kawa ma pełny smak oraz gęstą, bogatą konsystencję. Sprawdzi się w nim kawa grubo mielona, przypominająca sól morską. A oto jak ją zaparzyć: Do zaparzacza wsyp kawę w proporcji 10 g (2 płaskie łyżki stołowe) na każe 180 ml wody (czyli 1 filiżankę
Chilli Czosnek i Oliwakaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani(...)pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ok 40 minut), studzimy i bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej
Wylizany Rondeldostaniemy, zamawiając bawarskie śniadanie? Oczywiście precle, prawdziwe, ługowe bawarskie precle, do tego białe kiełbaski, tzw. Münchner Weißwürste , przypominające nieco nasze serdelki, ale znacznie delikatniejsze plus monachijską, słodką, grubo mieloną musztardę, dostaniemy jeszcze rzodkiewki i... bawarskie, niepasteryzowane piwo, tzw. Weißbier! Tak, tak, na śniadanie! :) Podoba się? To przyjeżdżajcie do Monachium, bawarskim śniadaniem Prezydentowa uraczy każdego gościa w pierwszy(...)łyżki jasnego piwa 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1. Camemberta zostawiamy w temperaturze pokojowej dzień wcześniej, aby nabrał smaku i zmiękł. W szklanej lub ceramicznej misce rozgniatamy ser z masłem, żeby się połączyły (można użyć miksera, ale wierzcie mi, że lepiej smakuje rozgnieciony widelcem, poza tym w paście powinny być wyczuwalne małe grudki sera). Dodajemy serek śmietankowy, mieszamy
Kuchnia Prezydentowejżywienia małych dzieci i nastolatków to temat morze. Tak głęboki jak niedobór witamin, minerałów i wartościowych substancji odżywczych! Dziś poznamy KASZĘ BULGUR! Bulgur, czyli inaczej kasza turecka, to grubo mielona pszenica, poddana gotowaniu i ponownemu suszeniu. Można ją spożywać bezpośrednio. Bulgur jest bardzo pożywny, zawiera dużo białka i błonnika (dwa razy więcej niż brązowy ryż) a mało tłuszczów, ponadto(...)kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchniśmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę(...)piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę
kolorowotorcikowoPolecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso(...)lekko wyparuje. Tak przygotowany sos wylać do żaroodpornego naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 45 minut. kilka minut przed końcem pieczenia obsypać potartym serem, już nie zamykać. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdrobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z serduszek odcinamy żyłki i nadmiar tłuszczu. Bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego
My Culinary Artlekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru(...)razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną mieszankę cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy
Kuchnia Prezydentowejnaszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to, że te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów(...)sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna. Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy
W mojej holenderskiej kuchnisera i wstawiamy na środkowy poziom do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki(...)startego parmezanu, Grana Padano albo Pecorino Romano (1 do formy, 2 do masy, 3 do posypania) 2-3 łyżki masła 4 łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Karo in the Kitchenkruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru(...)pieczenia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło. Ser na sernik przełożyć do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier oraz jajka, miksować do połączenia. Proszek budyniowy przesiać przez sitko do masy i ponownie miksować. Na koniec dodać roztopione masło
Kolorowa kuchnia Elki