mielone z serem - 3500 przepisów (strona:188/234)

Delizioso pasto 211

pomóc nam zjeść, ale zostało na dzisiejszy lunch... Czas przygotowania: ok 30 min dla 2 osób na 2 obiady :) Składniki: 200 g makaronu lasagne bezglutenowego Shar 400 g mielonej polędwicy wieprzowej 2-4 ząbki czosnku 2 cebule 500 g pomidorów pokrojonych z puszki lub świeżych pomidorków 100 g oliwy z oliwek 200 g startego Parmegiano Reggiano sól(...)Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym ( ja wybrałam zaokrąglone, ale następnym razem użyje większego prostokąta) posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.  Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 166

puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej 500 ml mleka sól pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji Sposób(...)beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.  Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 231

jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy(...)szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka

Proste Potrawy
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 140

kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia, 50 g zimnego masła, 2 łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 90 g cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z całej cytryny, 150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii, 1 łyżeczka cukru(...)wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno

Moniki Smakołyki
Cholera z telefonami 180

niej . Ja od kilku dni degustuję otrzymaną jako upominek kawę Etno Cafe. Żaden ze mnie znawca, ale nawet ja czuję, że ten napój jest wyjątkowy. A zapach przy mieleniu...- ziarna są tak wypalone, że po ich zmieleniu aromat jest wciąż ten sam. Czytanie o plantacjach w Etiopii pozwoliło mi rozmarzyć się chwilę i zapomnieć o dzwoniących komórkach. Pocieszeniowa kawa kawusia(...)drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy

les mirabelles
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 172

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało

Kolizje Smaków
Sernikobrownies z truskawkami 173

czytałam wynikało, że jest to dosyć ciężkie, maziste ciasto o wyraźnym smaku czekolady. Zawsze w takich momentach wyobrażałam sobie jak biorę kęs takiego ciasta i … „mielę i mielę” ten mazisty twór;) To były wyobrażenia. Rzeczywistość okazała się zgoła inna:) Muszę dodać, że gdyby nie ta warstwa serowa i owoce dla przełamania smaku, nie zdecydowałabym się(...)przerywając miksowania dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Mniej więcej połowę masy wykładamy do blaszki. W drugiej misce miksujemy krótko ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier wanilinowy. Masę serową wykładamy na masę czekoladową. Na wierzchu rozprowadzamy resztę masy czekoladowej (najlepiej za pomocą łyżki robić małe kleksy i rozciągać

Smaki Na Talerzu
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 215

Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie(...)oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Cheeseburgery tatarskie 180

zróbmy go w domu. Zaręczam nie będziecie zawiedzeni. Było pysznie, a i pracy nie było zbyt wiele. Oprócz tego wiecie co jecie. Polecam. Składniki: ( na 4 cheeseburgery ) 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar ( razem około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona(...)wkładamy do piekarnika. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i smażymy burgery po kilka minut z każdej strony ( 2-3 minuty ). W między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy

Smaki Ewy
Dzień Dużego Dziecka 179

szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15(...)wieczorem czeka nas uczta- ognisko i kolejne testowanie marketowych produktów. Tym razem na tapetę poszedł drożdżowy spód do pizzy, którego użyliśmy do zawinięcia mini kiełbasek śląskich (z plasterkiem sera), które potem upiekliśmy na ognisku- cu-do! Do tego oscypki z naszą własnoręcznie robioną żurawiną. I pianki- jak dzień dziecka to musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek

les mirabelles
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 215

Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie(...)ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy

Chilli Czosnek i Oliwa
Szpinak w roli głównej 188

firmy. Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład. Więc pytam, czy to chwyt reklamowy? O co chodzi?. Może o grubość mielenia, nie przypuszczam, bo nie zauważyłam różnicy. Właściwie to różniły się ceną minimalnie. Przekornie użyłam tej do naleśników i zagniotłam pierogi:) Ciasto wyszło przepyszne, podejrzewam, że z tych pozostałych było(...)pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut. W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte folią, aby nie wysychało! Ciasto można wykorzystać do różnego farszu: mięso, owoce, ser...to, co nam przyjdzie do głowy. Jest neutralne, nie czuć prawie w ogóle szpinaku. Bardzo polecam

Leśny Zakątek
Śmietanowa zupa serowa z porem 234

Zupę serową bardzo lubię. Taką podstawową jej wersję pokazywałam Wam tam >klik< Jest to jednak tak wdzięczna potrawa, że można ją przygotowywać 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Samosy z kurczakiem 193

wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone(...)kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie

sierotka maRysia w kuchni
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 200

regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z  semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą(...)pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się

Mania Gotowania