mielone z serem - 3500 przepisów (strona:196/234)

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 196

makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody(...)paccheri są jedyne w swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami  lub mięsnym ragu

Mia Cucina Sofieta
Pierogi ruskie 259

Wbrew temu co mogłaby nam współczesnym sugerować nazwa tej potrawy, nie ma ona wiele wspólnego z Rosją, lecz pochodzi raczej z terenów Galicji Wschodniej i zachodniej

Kulinarna Pokusa
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 209

rzędu odbywała w Grecji praktyki zawodowe. Uczniowie świetnie wykorzystali ten czas, łącząc naukę z przyjemnościami. Poza zajęciami z profesjonalistami, które były prowadzone w języku angielskim, młodzi ludzie mieli do dyspozycji bogatą infrastrukturę sportową i plażę. Niektórzy plażowe szaleństwa przypłacili otarciami, siniakami, a nawet trafiło się jedno skręcenie stawu. Na szczęście miałam ze sobą kolagen, którym i w tamtym roku(...)królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni i mnóstwo przypraw, które smakują inaczej niż kupione u nas. Są aromatyczne i doskonale

W mojej kuchni
Gnocchi w sosie jagodowym 164

Czasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co

vaniliowoczekoladowa
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 209

większych połaciach ziemi :).  Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.).  Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4   Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni(...)skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami

SzczyptaSmaQ
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 269

różnych zakątkach różnie się je doprawia. W Bieszczadach do ugotowanych ziemniaków dodaje się biały ser, a farsz przyprawia się majerankiem (na blogu przepis na bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera ). W Jazowej, niewielkiej wiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje się podsmażoną na maśle cebulkę. Masę ziemniaczaną zagęszcza się mąką, a na koniec dodaje(...)czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy cebulę razem z tłuszczem, mąkę i jajka oraz przyprawiamy je solą i pieprzem. Wyrabiamy masę

Trzeci talerz
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 328

 Pyszne, delikatne ciasto, miętowy środek i słodka waniliowa śmietanka to doskonałe ukoronowanie poniedziałkowego popołudnia. Tak... Przyszedł dzień, w którym moja chęć na pierogi przerodziła się

W poszukiwaniu inspiracji
Ruskie na oleju rzepakowym 178

RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych(...)Smażymy cebulkę na złoty kolor na złotym oleju rzepakowym.  Nie przypala się , nie dymi, nie czuć smażenia tylko delikatny słodkawy aromat cebulki. Dodajemy cebulke do ziemniaków i sera, następnie solimy, pieprzymy do smaku. Na koniec amarantus i...wyrabiamy farsz! Aż będzie gładki. Jeśli się sypie dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki makaron z boczkiem 192

Szybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Legendarny sernik z mango 820

Uchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu

Poezja smaku
Makaron z dynią i suszonymi pomidorami 249

Dynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jesienny jadłospis 1700 kcal 165

porcji Ser gouda (tłusty) – 50 g (3.33 x Plasterek) Szpinak (świeży) – 150 g (6 x Garść) Jaja kurze (całe) – 56 g (1 x Sztuka) Ser ricotta (z pełnego mleka) – 140 g (7 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie) Czosnek(...)ZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Sok z cytryny – 12 g (2 x Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek

Powiedz dietom nie
Pierogi z kapustą i grzybami 1145

suszonych grzybów np. prawdziwków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 2 listki laurowy 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 5 łyżek oleju rzepakowego sól do smaku Farsz do pierogów Przygotowanie: Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę(...)lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu około 3 minut od wypłynięcia. Podawać okraszone podsmażoną cebulką i/lub dodatkowo można je podsmażyć. Zobacz również: Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Kuchcik gotuje
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 260

Dzień dobry w sobotę! Ponieważ mam dziś urodziny i wieczorem organizuję małe rodzinne spotkanie, a Mamy nie ma, zostaję z całym, kuchennym rozgardiaszem (i nie chodzi

Słodkie inspiracje
Blog Roku 2015 i Błyskawiczny sernik tiramisu wg Aleex 201

Moi Drodzy Trwa konkurs na BLOGA ROKU 2015. W tym roku moja strona bierze udział w tym konkursie w kategorii KULINARNE. Trwa już etap głosowania, więc

W mojej kuchni