mielone z serem - 3500 przepisów (strona:191/234)

Mussaka / Moussaka 258

Jakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich

karmelowy
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 166

długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.  Nadzienie a'la bolognese 400 gram mielonego mięsa drobiowego  1/3 papryki czerwonej  1/2 cebuli czerwonej  ząbek czosnku  łyżka oliwy z oliwek  1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili(...)wyrośnięcia na 15- 25 minut. Tuż przed pieczeniem ich wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyciągam upieczone bułeczki, posypuję startym serem i piekę jeszcze 5-8 minut. Najlepiej smakują na ciepło z sosem.  Wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku, Klaudia

Mango Papaja
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 159

tarta z owocami i serem. Początkowo miały być figi. Niestety, nie udało mi się ich dostać na zakupach, więc musiałam improwizować. Padło na gruszki. A jeśli gruszki, to koniecznie ser pleśniowy. A do tego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy

Zawsze głodna!
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 176

dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos(...)smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się

Codzienna kuchnia niecodzienna
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 228

Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie zbaczając z trasy(...)wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą mojej drugiej połówki (?). 4. ATRAKCJE Dla mam i dzieci przejażdżka konna po okolicy, quizy, kolorowanki, kolorowe książeczki. Za to panowie mieli prawdziwe survivalowe przeszkolenie. Paintball, strzelanie z łuku i z wiatrówki. Duma mnie rozpiera, gdy patrzę na statuetkę mojego męża, który ustrzelił sobie pierwsze miejsce. Panowie urzekli wracając z pola walki

Sajkofanka smaku
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 187

dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest za tłust i ciężką. Niemcy dużą uwagę(...)pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 204

SKŁADNIKI: 150 g jarmużu 100 g rukoli 1 jabłko 190 g jogurtu pitnego 350 g twarogu mielonego 2 żółtka 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 1 miarka kazeiny 5 tabletek słodzika 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj(...)kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe

ClauditteMissCooking
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 475

zakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki). To nie jest camembert czy ser brie, tu pleśni nie ma prawa być! W każdym wypadku taki zakwas wyrzucamy – nie filtrujemy go, nie zlewamy wcześniej, w żaden sposób nie reanimujemy. Tu nie ma czego ratować(...)czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu

Karo in the Kitchen
Delikatny królik duszony w cytrusach 213

wszędzie można go dostać. Postanowiłam więc w drodze do pracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie Pani w ostatnim sklepie: - Dzień dobry. Czy dostanę mięso królika?- Co?- Mięso królika.- A, nie, nie mamy. Ale chyba widziałam królika w Biedronce(...)jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 357

porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około(...)Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać sosem i dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerze. Od razu podawać. Można udekorować odrobiną tartego żółtego sera (parmezan, grana padano, cheddar). The post Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Pieczone szparagi z jajkami przepiórczymi, serkiem i prażonymi pinii 156

Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek przepiórczych, serek kanapkowy półtłusty lub chudy, 2 łyżki orzeszków pinii, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, świeży tymianek. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki , wystarczy tylko  wygiąć  je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy(...)tyle, żeby białka się ścięły. Rada: jeśli lubicie ścięte żółtka, wystarczy dłużej przytrzymać szparagi w piekarniku i gotowe. Szparagi posypujemy igiełkami świeżego tymianku i podajemy z pinii i pokruszonym serem kanapowym. Smacznego

Moniki Smakołyki
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 242

To nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam

OliveandThyme
Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) 170

typu tagliatelle. Idealny przepis dla wielbicieli włoskich smaków ;) polecam serdecznie i życzę smacznego! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu tagliatelle 100 g sera gorgonzola 80 g sera pecorino 80 g sera parmezan 200 ml śmietany 18% s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta tipo tagliatelle 100 g di gorgonzola 80 g di pecorino 80 g di parmigiano(...)sale e pepe. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz startym parmezanem. **** Scolate la pasta e versatela nella pentola con la crema di formaggi, mescolando bene il tutto. Servite la pasta con una spolverata di pepe macinato

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z szparagami i truskawkami 236

Dziś zapraszam na sałatkę, która wpasowuje się w 100% w moje smaki i jest jedna z moich ukochanych ;) Wyraziste szparagi i słodk0-kwaśne truskawki i odświeżający

Pyry na Gaz
SPAGHETTI Z PESTO BAZYLIOWYM z grillowaną cukinią i mozzarellą 158

400g makaronu spaghetti 100-150 ml  sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy(...)bazylii płuczemy, listki drobno kroimy, 3 ząbki czosnku obieramy i miażdżymy,ucieramy listki bazylii z czosnkiem, 5 łyżkami oliwy z oliwek, 50g orzeszków pinii oraz 4 łyżkami utartego twardego sera (grana, parmezan) i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska