Lidlem (choć przyznaję, że coraz bardziej lubię ten dyskont). Opisywanie wszystkich produktów pewnie by was zanudziło, dlatego wybrałam te najzdrowsze i te, które tylko takie udają. Jeśli będziecie mieli wątpliwości co do pozostałych, śmiało pytajcie w komentarzach. Wszystkie produkty są dostępne już od jutra (4.01), więc spieszcie się bo jak to z Lidlem bywa - kto pierwszy ten lepszy :) *****Soki(...)czegoś konkretnego. 5. Syropy Łowicz 4,99 zł. Coś, co ma cukier na pierwszym miejscu składu nie powinno być rekomendowane jako produkt prozdrowotny. Zdecydowanie odradzam. ***** Mleko i przetwory ***** 1. Ser kozi, mleko kozie, jogurt kozi - mleko kozie góruje nad krowim w wielu aspektach. Przede wszystkim ma mniej kazeiny, jest lżej strawne i często lepiej tolerowane przez alergików. Niektórym może jednak
Powiedz dietom nieznam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy(...)piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można dodać ser biały wymieszany z bakaliami i żółtkiem jajka; dowolne owoce (jagody mmiam!); kaszę gryczaną wymieszaną z serem białym i solą - pole do popisu jest ogromne! WIĘC... KOMBINUJCIE
sierotka maRysia w kuchniLekko słodkawe, wyraziste suszone pomidory w towarzystwie delikatnego, kremowego serka, świeżych ziół i wędzonego łososia tworzą bardzo smaczną i złożoną przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako danie
Pyry na GazTacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie. W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną
Mania Gotowaniaminut ze względu na dużą liczbę zamówień, ale tak naprawdę czekałem ok. 30 minut. Tak więc miałem okazję posmakować Burgera Aioli (mięso z wołowiny, bekon, ser Bursztyn, ogórek piklowany, pomidor, sałata, sos aioli) został podany razem z frytkami, PYSZNĄ sałatką i dodatkowym sosem aioli. Tak jak napisałem na wstępie burger był znacznych rozmiarów i zjedzenie go w tradycyjny sposób byłoby(...)klimat, wygląd lokalu jak i samo jedzenie. Z całą pewnością tam wrócę, bo muszę koniecznie spróbować tej dużej, apetycznie wyglądającej pizzy :) Tak więc, jeśli będziecie w Warszawie i będziecie mieli chwilę czasu to śmiało możecie odwiedzić tą restaurację. Pamiętajcie proszę tylko, że to co powyżej przeczytaliście to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić. Być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu(...)dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy
Poezja smakuzagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju. Marchew, jabłko(...)pieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe bo ptaszki szybko znikają z gniazdka ;) Jeśli dziecko ma uczulenie na mleko i nie może jeść serów, możemy zrobić ptaszki z rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych
głodny alergikdanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso(...)przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa(...)Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie, dodaj tartą czekoladę. MASA SEROWA 5. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z tofu, wrzuć ser do blendera. 6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek. CIASTO: 7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z tofu. Ponownie
Powiedz dietom nieSernik cytrynowy wyszedł mi obłędny! Wilgotny, kremowy i lekko kwaskowy. Spodu wyszło dużo, więc jak ktoś woli cienki spód, to należy przygotować go z połowy porcji
UgotujmyTo.pldodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem do niej szalotki i czosnek. Całość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem mięso mielone, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami(...)wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Ugotowany makaron odcedziłem i przepłukałem zimną wodą, a następnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki
Wyprawy kulinarneślinę, to przez te 3 lata wiele się nie zmieniło. Bułki nadal wypieka Pan Andrzej, ziemniaki dostarcza Pan Mariusz z Kobierzyc, a mięso pochodzi od lokalnej ubojni i jest mielone oczywiście na miejscu, co sugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy(...)wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden z lepszych burgerów z nowego menu. Prosty pomysł o fenomenalnym smaku. Panierowany i smażony hermelín (rodzaj czeskiego sera typu camembert) przygotowywany z sosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet
Food Squarełyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut(...)suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty – aż ser się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Składamy torciki w podanej lub dowolnej kolejności np.: bakłażan -> pomidor -> cebula
Poezja smakusmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki(...)mintaja ( 6 szt ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet ) 2 ząbki czosnku 1 jajko mąka do obtaczania 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości , tak żeby się rozpadały ( oczywiście w osolonej wodzie , na koniec odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz
Ogrodnik w podróżystarczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów(...)można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie poradził sobie z mieleniem maku, a także z miksowaniem. Mój poprzedni blender "umarł" z przegrzania przy robieniu masła orzechowego a ten radzi sobie z twardymi składnikami bezproblemowo dzięki funkcji "pulse". Warto zwrócić uwagę także
Mania Wypiekania