Ciemny i sycący chleb żytni na zakwasie znany był na Rusi prawdopodobnie już od IX wieku. Stanowił podstawę diety i był konsumowany w dużych ilościach. Obecnie
Przepisy na domowy ser i chlebznaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się(...)warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami zastawa
królestwo garówmój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac Big Mac - domowySKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości(...)pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki
Zainspiruj się kuchniąW moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteściów... no to od poniedziałku. Głodzisz się w ten poniedziałek przez pół dnia, wpadasz do domu i wrzucasz w siebie co popadnie. Łyżeczka nutelli, mało. Lodówka... plaster żółtego sera, kabanos. Trzeba zrobić obiad. Obiad przygotowany, a ty czujesz, że w sumie to jesteś już pełna. Ale obiadu nie zjeść? No przecież trzeba. I jesz, w końcu takie dobre ugotowałaś, mąż(...)weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior 2 łyżki oliwy z oliwek grubo mielone sól i pieprz ew. dodatkowe przyprawy według gustu oraz 1 owoc granatu 1/2 szklanki migdałów w płatkach listki świeżej melisy, mięty i kolendry Migdały w płatkach
bistro mamaPo pierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże(...)pieprz, gotujemy. Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano
Brzuszki Łakomczuszkiszkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata(...)pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Kto ugości moich gości?Podczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam
Kolizje Smakówcytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło do wysmarowania formy, ok. 24 szt. kaparów, świeży koperek. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników(...)odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka ziarenek kapary
Moniki Smakołykifantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem ok 20 minut do odparowania wody. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Gotujemy jeszcze do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy pietruszką i ewentualnie żółtym serem, jeżeli lubimy :) Pychota
ChilliJemystopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować masłem, środek tortownicy posypać mąką lub mielonymi migdałami. Do misy wsadzić miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10min, do uzyskania białej i puszystej masy. Stopniowo wbijać po jednym(...)górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części
CookYourselfdodaję czasem papryczkę chili, w zależności na jaką ostrość mamy ochotę, więcej lubczyku i słodkiej papryki. Lub zupełnie inaczej doprawiam warzywa, dając więcej suszonych pomidorów, suszonej bazylii i ostrej mielonej papryki. Makaron gotuję w odrobinie przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki(...)lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam z warzywami z patelni. Podaję z tartym serem i natką
Zasmakuj Kuchnisobą w plener. Szczególnie, że lada chwila mamy długi majowy weeekend :) Dzisiejsze bułeczki piknikowe wzorowane są na tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać(...)typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz
Chilli Czosnek i Oliwarazem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki(...)chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy zawijać w nie farsz i układamy w brytfance. Wierzch wszystkich naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchenne Wariacje