mielone z serem - 3500 przepisów (strona:204/234)

Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 111

musi być nudna. Wystarczy dodatek parmezanu, żeby zwykły kotlet zmienić w coś wyjątkowego. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Rzeczywiście panierka z bułki bywa przyciężkawa(...)błonek. Pokrój na około centymetrowe plastry. Rozbij je delikatnie na cieńsze kotlety. Posól i popieprz. Przekładaj kotleciki na misy z parmezanem, obtocz z obydwu stron, dociskając mięso do sera. Strząśnij nadmiar parmezanu. Przełóż kotleciki do masy jajecznej, zanurz, strząśnij nadmiar i zapanieruj w trzeciej misie z bułką tartą. Rozgrzej patelnię. Wylej na nią olej. Smaż polędwiczki partiami na dość intensywnym

Niedzielny kucharz
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 227

Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim

Oryginalny smak
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 156

Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt

Leśny Zakątek
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 180

Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i

SzczyptaSmaQ
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 127

Na początek lipca czekam bardzo niecierpliwie. Czasy szkolnych wakacji już co prawda dawno minęły, a o urlopie ciągle jeszcze tylko marzę, ale w ostatnich latach C

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTA WIELKANOCNE 222

Niedzieli Palmowej. Najlepszą mąkę pszenną przesiewano przez gęste sita i ogrzewano. W donicach kręcono setki żółtek  cukrem, ubijano pianę z białek, rozpuszczano w araku lub wódce szafran, mielono migdały, tłuczono w moździerzach wanilię, przebierano i parzono rodzynki. Ciasto, najdokładniej wyrabiano, nakładano do wysmarowanych masłem wysokich, karbowanych form i nakrywano obrusami, by się nie przeziębiło, bowiem baba z przeziębionego ciasta(...)Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce

Ciastka - domowe słodkości
Weekend na Węgrzech - relacja 179

Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę. Stoiska(...)słynne Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów termalnych Barlangfürdő

Pasja Smaku
Zielone stir fry z wołowiną 174

służyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego(...)sosu, bo makaron na pewno będzie potrzebował więcej płynu żeby zmięknąć (wtedy przyda Wam się też pokrywa). Ten przepis można zmodyfikować z wersji mięsożernej na wegańską przez użycie twardego sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef

Karo in the Kitchen
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 178

Jakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to

karmelowy
Tort dla Jacka Skellingtona 214

Znacie może Jacka Skellingtona?  Nie...?  Najwyższy więc czas się zapoznać z tym szkieletowym młodzieńcem! Szczególnie, że już dziś mamy Halloween, więc okazja ku temu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schabowy według Magdy Gessler 206

W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 207

kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez(...)placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Domowych placków na burrito warto zrobić więcej, bo bez problemu można je zamrozić na później. Kiedy znowu będziecie mieli ochotę na meksykańskie co nieco: burito, tortille, enholadas – wystarczy wyciągnąć je z zamrażalnika wieczorem i włożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić

Niedzielny kucharz
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet(...)karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję

Kulinarny karnet Christophera
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

aromatyczne części kolendy są często w kuchni potrzebne. Liści kolendry zazwyczaj dodaje się do potrawy w momencie serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę należy przechowywać(...)najczęściej można je kupić w postaci puree uformowanego w kostki o wadze 225 g, przypominające kostki daktyli. Szczelnie owinięte, dobrze przechowują się w chłodnym miejscu. TOFU- Świeże tofu, czyli ser otrzymywany z mleka sojowego, popularny w całej Tajlandii, jest sprzedawane wprost z otwartych pojemników stojących w ladach chłodniczych, zalane czystą, świeżą wodą. Ma raczej nieokreślony smak, jest za to bogatym

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania