ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne urządzenie, które wyglądem przypomina maszynkę do mielenia mięsa. Kawałki owoców lub warzyw wkłada się w otwór, następnie musimy trochę pokręcić korbką i voilà! M amy świeżo wyciśnięty sok (a przy okazji trochę treningu ) 1 , 2 10. Blender(...)ułatwi nam cały proces. Przedział cenowy jest spory, dlatego warto poświęcić chwilę i znaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2 15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowa produkcja jogurtu to sprawa dużo prostsza, niż się wydaje. Nie jest
Powiedz dietom nieCudowna pogoda zachęca do wyjścia z domu. Bardzo żałuje, że dla mnie zaczyna się właśnie teraz bardzo pracowity okres i na wypady za miasto czy
Przysmaki Karolkipieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany. CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta, różne były czasy i techniki mieszania(...)przede wszystkim balans, tam niczego nie może być za dużo. Mozzarellę na pizzę neapolitańską nakładamy zimną i pokrojoną w grubą kostkę o boku około 2cm. Każda próba użycia tartego sera lub mocno rozdrobnionej mozzarelli skończy się jej przypaleniem. Pizzę wsuwamy do piekarnika na kamień, szybko spryskujemy ranty pizzy wodą ze spryskiwacza i pieczemy przez 2,5-3,5 minuty
Karo in the KitchenJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dłonią przez 3-4 minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego, połowę papryki kroimy(...)malutkim ogniu. Między naszykowane głębokie talerze rozkładamy porcje drobnego makaronu, wyławiamy z zupy po pięć klopsików na porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych
Karo in the KitchenNa razie ciężko mi się znaleźć w nowej rzeczywistości i niestety zaniedbałam swój blog , jak i wasze blogi. Staram się być pilną uczennicą ;-) i ciągle
Na słodko lub wytrawnielodów czosnkowych? My oczywiście spróbowaliśmy wszystkiego a do tego sporo kupiliśmy… Poniższe zdjęcia były robione telefonem, dlatego ich jakość jest gorsza… Na pierwszym zdjęciu burger z pieczarką, serem halloumi i jednym z dressingów wytwarzanych na farmie. Oczywiście popijany piwem czosnkowym Piwo -co ciekawe- ponieważ jest wytwarzane lokalnie, może być różne w smaku. Moje na szczęście było ciemne, bardziej(...)zobaczyliśmy, to tylko mały fragment tego co ma do zaoferowania ta wspaniała wyspa. Na pewno też jeszcze odwiedzimy czosnkową farmę i do The Taverners, a jeśli kiedyś Wy będziecie mieli taką możliwość, żeby tu zajrzeć, to gorąco Wam polecam te miejsca :)! Post Isle of Wight pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plTak... urlop, urlop i po urlopie. Człowiek czeka na te chwile cały rok. Przez trzy tygodnie przed wyjazdem myśli i śni już tylko o tym.
Kuchnia po mojemuarsenał akcesoriów do grillowania? Chcąc być oryginalni szukamy innych pomysłowych rozwiązań i pomysłów na udany prezent dla takiej osoby. A już obdarowaliśmy go np. dobrym winem i klinem wyjątkowego sera?. Dla takich osób właśnie proponujemy przygotowanie własnej autorskiej przyprawy do grillowania i wręczenie jej w formie wyjątkowego prezentu. Sekretem w tym przypadku jest to, że taki prezent jest łatwo przygotować(...)przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka musztardy w proszku1 łyżka startej drobno skórki z cytrynyPrzygotowanie: Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać i delikatnie wklepać w mięso. Tak przygotowane
naRuszcieblaszce, o wym. 37,5x24,5cm. Składniki: - biszkopt (przepis poniżej) - ok.150g ciastek petit beurre - ok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao - 2 łyżki pudru - kilka kostek czekolady, do starcia na wierzch Biszkopt: - 4 duże jajka (osobno białka i żółtka) - 80g ksylitolu lub cukru(...)zakrywam folią i odstawiam do przestudzenia. Na wystudzone ciasto wykładam masę śmietanową. W tym celu ubijam w misie miskera kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem (daję trzcinowy lub mielony ksylitol). Do sztywnej masy dodaję kakao, moje jest bardzo ciemne, przy 2 łyżkach masa miała już tak ciemny kolor, na zdjęciach są dwie wersje - dwa różne kakao
Smaczne Zdrowenich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy(...)kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżki mleka 125 g jagód lub borówek amerykańskich 50 g orzechów pekan kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g zimnego masła 15 g cukru trzcinowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo danie z kuchni meksykańskiej możecie podać na różne sposoby. Jednym z nich to serwowaną w towarzystwie z ugotowanym ryżem, `farsz zawijany w tortillę lub farsz
Kuchnia PokoleńSernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle
Karo in the Kitchenbułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi się ją w wielu wariantach i proporcjach(...)operację jeszcze 5 razy, do wykończenia składników. Szybciej i prościej? Wrzucić wszystko razem do misy malaksera lub partiami do młynka do kawy – w przypadku młynka wybierzcie średnią grubość mielenia. Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej niż szklanka gotowej mieszanki – przechowujemy ją w szczelnie zamykanym słoiku, bez dostępu światła, powietrza i wilgoci, w chłodnym miejscu kuchni do 3 miesięcy
Karo in the Kitchenodrobina oliwy z oliwek II. Sos bolognese: - oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)nakrywamy kolejną warstwą makaronu. Czynność tę powtarzamy. Należy stworzyć co najmniej 4 warstwy. Ostatnią smarujemy tylko beszamelem i posypujemy parmezanem. Pieczemy w 180 °C przez ok. 40 minut, aż ser się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym kroimy i podajemy. Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii i oregano. Smacznego
DominikaDolci