masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:27/68)

Sernik warstwowy z czekoladą 155

żółtka 1 szk cukru pudru 1 żółtka galaretka Ser zemleć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser i dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki. Piana: 4 białka 1/2 szk cukru kryształu 1 czerwona galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier

Apetyczna babeczka
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 370

duszę do całkowitej miękkości (rozpadu dyni) i odparowania większości płynu, jaki puszczą składniki. Ananas się nie rozpadnie, więc za pomocą blendera, miksuję całość na jednolitą masę. Zagotowuję, a do gotującej się pulpy dodaję galaretki. Gotuję, ciągle mieszając, przez około 10 minut, do momentu, aż zacznie gęstnieć masa. Zestawiam z ognia. Gorący dżem przekładam do wypażonych słoiczków, zakręcam i na kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 155

kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić(...)można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt się studzi przygotować masę.  Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki.  Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć

Ze smakiem i z pasją
3 bit, ciasto bez pieczenia! 2298

szklanki cukru 12 dag masła 4 łyżki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek. 2. Zagotować 2 szklanki mleka(...)folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły. 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciastka. Na tarce zetrzeć grubą warstwę czekolady i posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało i ładnie

Apetyczna babeczka
Ciasto z mikrofalki 210

zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik i dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i dalej wszystko mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę.Galaretka :- 1/2 szkl soku-2 szkl wody-2 łyżki żelatynyNa pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki

charlotte gotuje
Jak sprawić przyjemność dziecku. 313

galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej zamrażarki, Skrawek lata przemycony w sam środek zimy. Sam tort to żadne dzieło sztuki, ale ważne że dziecko(...)drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy

Przysmaki Karolki
Brzoskwiniowiec 504

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe galaretka truskawkowa galaretka brzoskwiniowa 1 margaryna 7 łyżek cukru   Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając(...)wrzenia. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednej galaretce, ciągle mieszając żeby dobrze się rozpuściły. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy gdy już całkiem wystygnie. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą. Trochę masy zostawiamy na koniec do posmarowania po wierzchu. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Sękaczek 192

jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać

Pasja Smaku
Cudo malinowo - makowe 352

ziemniaczanej1 szklanka mleka8 łyżek cukrumasa malinowa 500 g malin1 szklanka cukru2 galaretki malinowe1 szklanka cukru1 budyń malinowy1/4 szklanki wody Przygotowanie: biszkoptBiałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy po jednym żółtku, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ocet. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach(...)makutrze wcieramy masło, powoli dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Składniki ucieramy na gładką masę ( nie wyrabiajcie mikserem, masa się zważy! )masa malinowaMaliny miksujemy z cukrem, przelewamy do garnka i  gotujemy na małym ogniu. Galaretki mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką

Niezły Młynek
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 656

zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj znów kupiłam pół kilo malin w bardzo przystępnej (na duńskie warunki) cenie i już się zastanawiam, co z nimi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 481

szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy.4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę

Kuchnia domowa Ani
Sernik na zimno z owocami w galaretce 220

rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, a gdy będzie letnia, dodawać po trochu do sera, cały czas miksując na wolnych obrotach. Gotową masę przełożyć na wystudzony spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale objętość wskazanej tam wody zmniejszyć mniej więcej o 1/4 (jeśli przepis mówi o 500 ml, użyjcie(...)Ostudzić i wstawić do lodówki. Na masę wyłożyć owoce (jeśli użyjecie mrożonych, nie rozmrażajcie ich) i całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia

W SMAK
Biszkopt z jabłkami 374

szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić(...)ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno 214

śmietanka łaciata36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:) wtedy senik nabiera eleganckiego charakteru;) na spód można też wylać galaretkę, albo rozrzucić pokrojoną w kostki. Do masy serowej dorzućmy wtedy nasączone w alkoholu rodzynki i  mamy elegancki, delikatny, idealny na upalne dni torcik:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Sernik kokosowy na zimno 151

400ml mleczka kokosowego     żelatyno-fix     5 sztuk ptasiego mleczka     30g startej gorzkiej czekolady     1 galaretka truskawkowa     około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów     1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie:    Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami.  Mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone, miksujemy(...)małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową i ponownie do lodówki

Amatorka kuchenna