masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:23/68)

Ciasto Fiona 242

łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy(...)galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje. Podczas kiedy ciast się chłodzi  rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej

W kuchennym oknie Ewy
Słoneczne ciasto kawowe 1355

brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 198

opakowanie delicji 1. Biszkopt stanowi spód. 2. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu.     Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1/2 ilości wody podanej na torebce.     Obie ostudziłam. 3. Żółtka utarłam na jasną masę z cukrem. Masło i margarynę, będące w pokojowej temperaturze,     dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam. 4. Banany(...)galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam     na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch. 6. Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje    przykleiły się, wlewam odrobinę zimnej galaretki pomarańczowej i wstawiam do lodówki, aby    stężało. Wyjmuję i wlewam resztę galaretki.    Wstawiam do lodówki na min. 3h. Taka

W kuchni Karmel-itki
Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie 163

mlekacukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat użyłam muscovado)2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczeniaNa galaretkę truskawkową:3 łyżki cukruok. 100-200 g truskawek200 ml białego wina2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia Składniki na panna cottę wkładam do rondelka(...)truskawki.Całość chwilę mieszam i dolewam podgrzane wino. Jak całość się zagotuje dodaję namoczoną wcześniej żelatynę i mieszam do rozpuszczenia.Po przestudzeniu wlewam do naczynia odrobinę masy śmietanowej i wkładam do lodówki. Jak zastygnie polewam galaretką i znowu wstawiam do lodówki. Powtarzam czynności do wyczerpania mas.Pozostałe w rondelkach masy można co jakiś czas odrobinę podgrzać, żeby nie zgęstniały za szybko

UgotujmyTo.pl
ciasto dziwak 408

podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę maślaną: 250 g masła 1 galaretka 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z czerwoną porzeczką 182

sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocami Sernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI: SPÓD: biszkopty - 150 g MASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak porzeczki czerwone PRZYGOTOWANIE: Tortownicę wyłożyć biszkoptami(...)Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać niewielką ilość wody, postawić na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function

Kuchnia Danusi
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 149

zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach(...)budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty.  Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z truskawkami 237

Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 170

galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy.  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder.  Następnie dodajemy ser i miksujemy. Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.  Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy.  Truskawki myjemy, szypułkujemy(...)kroimy na połówki.  Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut.  W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy.  Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi.  Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort lis . 205

podobał i smakował. To w tym wszystkim było najważniejsze! Składniki biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe(...)szkl wody i odstawić na 10 min.Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować.  Ugotowane zmiksować blenderem, do gorącego dodać zalaną galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek

Malinowe Pocałunki
3 Bit 188

Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :)Składniki:2 budynie śmietankowe1/2 l. mleka3 łyżeczki żelatyny1 galaretka cytrynowamleko skondensowane albo masa krówkowa7 paczek herbatników1 margaryna1 1/2 szkl. cukru1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa :Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu(...)jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną.Śmietana :Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody.Przełożenie:herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki ---> śmietana ---> na wierzchu posypać kakao

charlotte gotuje
Jagodowy sernik na zimno 213

Jagody umyć i wysuszyć.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami.Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać stopniowo zimną galaretkę, ale jeszcze nie tężejącą i dalej ucierać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy wstawić(...)chwile do lodówki, a następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki.Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić.Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat mamy, a następnie wylać zimną, lekko tężejącą galaretę.Wstawić do lodówki

Mix smaku
Malinowy sernik na Dzień Taty 185

przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Mas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 155

czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z  sypkim budyniem. Gotową masę studzimy.  Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka. Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.  Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy(...)połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Truskawkowy szał. 42332

Powstały 2 wersje z czekoladą i bez.  Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy:  500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30%  250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier(...)kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru

Malinowe Pocałunki