masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:15/68)

Kolorowy sernik na zimno 566

żelatynę. Odstawić na 15 minut do napęcznienia. W trzech osobnych naczyniach rozrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do pozostałej ilości mleka - całość podgrzać w garnku na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Uwaga! Nie wolno dopuścić do kipienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, serki(...)serowej. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wlać pierwszą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Dalej postępować tak samo, wlewając na przemian do formy - porcję sera i galaretkę (fot.2). Gdy masa serowa zbytnio zgęstnieje nam w trakcie wykonywania sernika, można rozpuścić ją - wstawiając miskę z masą do garnka z wodą, który podgrzewamy na małym ogniu. W trakcie podgrzewania masę

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo - budyniowe 438

Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia:  4 x 20 min            

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Odwracany deser truskawkowo serowy. 189

wody niż podaje instrukcja. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić do  lodówki do całkowitego stężenia masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na  moment podstawić pod kran

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 321

blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.  MASA:Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.Dodajemy galaretkę i mieszamy(...)można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.Dodajemy brzoskwinie,mieszamy. Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).PIANKA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.Całośc posypujemy

Ostra na Słodko
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 225

dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam  tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg  truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody 3 łyżeczki cukru pudru Margarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksowa

Moje domowe kucharzenie
Rolada truskawkowa 358

jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie:   Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę(...)papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.  Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z brzoskwiniami 609

jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy

zjem to blog kulinarny
Pomarańczowiec 187

SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej(...)Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu. 4. Dwie galaretki rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 442

cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam) 330 g kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru cynamon do posypania(...)rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło
Ciasto kakaowe z serem 505

ciasto kakaowe;1 szklanka mąki 3 łyżki kakao1 cukier waniliowy Skworcu5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa :500 g sera białego śmietankowego1/2 szklanki mleka5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 galaretki czerwone 4  łyżeczki żelatyny1 puszka brzoskwiń  Wykonanie ;Jajka ubić z cukrem i  cukrem waniliowym na gęsty kogel(...)malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty  i mleko , chwilę mieszać .Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .Ciasto przeciąć na pół.Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .Na brzoskwinie połowa sera .Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik serowy 161

przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik.  ok. 30 dag herbatników(...)tortownicy, posypać pozostałymi, połamanymi ciastkami, wylać resztę masy serowej, na wierzchu ułożyć owoce. Jeżeli jest taka potrzeba wstawić tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Właściwie tężeje bardzo szybko, niemal "od ręki". Na wierzch wylać galaretkę, schłodzić

Praktyczna pl
Śmietanowo - galaretkowiec 464

dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia . 1 czerwoną ___________________ ;: ______________________________________________ 1 litr(...)śmietany ubić , dodać 0,5 litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część spodnią ciasta i przykryć drugą . wierzch posmarować resztką masy i posypać koralikami lub czym kto lubi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tęczowy sernik na zimno 267

rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy (tak aby nie było grudek). Następnie masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. W czasie oczekiwania na zastygnięcie masy robimy kolejną galaretkę w dokładnie ten sam sposób. Postępujemy tak aż galaretki się wyczerpią. Następnie cały sernik pozostawiamy w lodówce na noc. Do dekoracji można użyć ubitej śmietanki kremówki (zimną śmietankę

Emcia Pichci
Rolada naleśnikowa z masą ryżową 184

szybo zjadłam, a było pyszne.  Ciasto naleśnikowe 1 jajko mąki kakao mleka cukru pudru 1 łyżka masła do smażenia Masa ryżowa na słodko: 70 g ryżu 1 szklanka mleka 5 pianek marschmalow 1 jajo 1 łyżka masła 1 galaretka Winiary jagodowa 1 galaretka Winiary agrestowa Galaretki należy przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać znacznie mniej wody(...)połączyć mikserem, na dużej patelni (najlepsza była by kwadratowa) roztopić masło i usmażyć duży cienki naleśnik, uważając aby się nie przypalił. Gotowy, schłodzony naleśnik przycinamy w kwadrat. Galaretki kroimy na długie paski. Masę ryżową rozsmarowujemy na naleśniku i układamy na niej galaretki, zawijamy rulon i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy w kawałki

Jadło i czytadło