najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko użyłyśmy innych galaretek do masy jabłkowej :)Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek1(...)pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy by trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy
Kuchnia domowa Aniproszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa śmietankowa: 375 - 400 ml śmietany kremówki 1 żółta galaretka 250 ml wody Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę(...)miksujemy i wykładamy na wystudzone ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy i kiedy zacznie się ścinać wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed pokrojeniem
Apetyczna babeczkabiszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka lub wody(...)suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń
Sama słodycz i szczypta chilicukrem na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać po łyżce serka homogenizowanego, dalej ubjać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gotowanej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać żelatynę do masy serowej, dobrze zmiksować. Galaretkę rozpuścić(...)gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową przełożyć do podłużnej formy z folii aluminiowej o wymiarach : 235 x 108 mm, odstawić do lodówki. Borówki umyć, osączyć. Masę serową zalać galaretką, powkładać owoce borówki, odstawić do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusirówne części. przepis znajdziecie na moim blogu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html Mus jeżynowy: 2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe opakowanie jeżyn Jeżyny za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży(...)kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając. Masa powinna być gładka, wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu kakaowego , przykrywamy drugim okręgiem, wylewamy mus jeżynowy, przykrywamy ostatnim trzecim biszkoptem. Schładzamy w lodówce aby galaretka stężała (około 2godz). Wyjmujemy wypinamy z tortownicy, przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego
SMYKWKUCHNIrozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna spęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia. (dodamy ją potem do masy) Drugą torebkę galaretki rozpuścić w szklance wody (połowie zalecanej ilości) - ta będzie do polania truskawek na wierzchu. Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, w zależności od efektywności blendera może(...)można wyłożyć nimi dno tortownicy. Ja robiłam bez ciastkowego spodu, bo akurat nie miałam bezglutenowych ciasteczek ale chyba wygodniej nakładałoby się gdyby użyć herbatników. Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić. Wierzch udekorować truskawkami, polać galaretką (najlepiej taką już lekko gęstniejącą
głodny alergikDodać owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte galaretki z owocami.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Na zastygniętą masę wylać tężejącą galaretkę, można także wyłożyć owoce,odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzeniejajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 litr mleka 4 budynie waniliowe łyżka kakao 2 kostki masła masa śmietanowa: 500 g serków homogenizowanych waniliowych 3 galaretki czerwone 4 banany 1 cytryna polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru dodatkowo: banany Wykonanie: Biszkopt jasny(...)instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem. Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy
ciastkarnia na kruchym spodziebiszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna porzeczka – do wyboru) - schłodzone mleko skondensowane niesłodzone (400ml) - ¾ szklanki wrzątku do rozpuszczenia trzech galaretek * Dodatkowo: - 250g czekolady (71%) - 2 łyżki oleju arachidowego - 500g borówek *Jako szklanki(...)mikrofali). Schłodzone mleko skondensowane ubijamy przy użyciu robota do chwili, aż powiększy swoją objętość (prawie trzykrotnie). Do ubitego mleka wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale jeszcze płynną galaretkę – cały czas ubijając. Do gotowej masy dodajemy umyte i odsączone z wody borówki – mieszamy. Wystudzonym biszkoptem wykładamy formę keksową (8,5cm x 32,5cm) w taki sposób, aby jedna jego część wystawała
mojewypiekiinietylkomąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą(...)częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch. 3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową. 4. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anijuż rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy z owocami * galaretka truskawkowa * łyżka żelatyny Bita śmietana : * pół litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny(...)nadzieniem Przygotowanie : Upiec biszkopt. Miksować jajka z cukrem na gęstą masę przez około 5 minut. Miksując dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć na maśle i do ciepłych jabłek dodać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Wystudzone wyłożyć na biszkopt. Ułożyć delicje czekoladą
Magiczne Życie Martyzaczerpnęłam z książki: 120 Przepisów na Święta Czego potrzebujemy: 8 jaj 2 szklanki zmielonego maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki(...)cukru, dodać pozostałą mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę
W kuchennym oknie Ewywiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt(...)banany miksujemy blenderem na mus. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wsytygła. Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę. Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami. Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
Słodkości i nie tylkoproszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec(...)utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę na dwie równe części, do jednej dodać łyżkę ciemnego kakao i wymieszać. Masa serowa : Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 litry gorącej wody i przestudzić. gdy zacznie tężeć połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Przełożenie ciasta : Biszkopt jasny dajemy na spód. Wykładamy na niego
Przepisy i porady kulinarnekakao - 0,5 łyżeczki Przygotowanie: SPÓD: Migdały wsypać na talerz dodać rozpuszczoną margarynę i kakao, zagnieść masę. Wyłożyć masę na deseczkę. Ser zmiksować blenderem z cukrem na gładką masę. Następnie galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do śmietany zmiksować. Masę serową wyłożyć na masę migdałową, odstawić do lodówki(...)stężenia. Wyjąć masę serową z lodówki i za pomocą foremki, wyciąć dwa jednakowe serduszka. Serca polać stężałą galaretką, tak by galaretka spływała na dół. Udekorować serduszka miętą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi