ciasto kakaowe;1 szklanka mąki 3 łyżki kakao1 cukier waniliowy Skworcu5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa :500 g sera białego śmietankowego1/2 szklanki mleka5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 galaretki czerwone 4 łyżeczki żelatyny1 puszka brzoskwiń Wykonanie ;Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel(...)malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty i mleko , chwilę mieszać .Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .Ciasto przeciąć na pół.Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .Na brzoskwinie połowa sera .Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik. ok. 30 dag herbatników(...)tortownicy, posypać pozostałymi, połamanymi ciastkami, wylać resztę masy serowej, na wierzchu ułożyć owoce. Jeżeli jest taka potrzeba wstawić tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Właściwie tężeje bardzo szybko, niemal "od ręki". Na wierzch wylać galaretkę, schłodzić
Praktyczna pldodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia . 1 czerwoną ___________________ ;: ______________________________________________ 1 litr(...)śmietany ubić , dodać 0,5 litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część spodnią ciasta i przykryć drugą . wierzch posmarować resztką masy i posypać koralikami lub czym kto lubi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy (tak aby nie było grudek). Następnie masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. W czasie oczekiwania na zastygnięcie masy robimy kolejną galaretkę w dokładnie ten sam sposób. Postępujemy tak aż galaretki się wyczerpią. Następnie cały sernik pozostawiamy w lodówce na noc. Do dekoracji można użyć ubitej śmietanki kremówki (zimną śmietankę
Emcia Pichciszybo zjadłam, a było pyszne. Ciasto naleśnikowe 1 jajko mąki kakao mleka cukru pudru 1 łyżka masła do smażenia Masa ryżowa na słodko: 70 g ryżu 1 szklanka mleka 5 pianek marschmalow 1 jajo 1 łyżka masła 1 galaretka Winiary jagodowa 1 galaretka Winiary agrestowa Galaretki należy przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać znacznie mniej wody(...)połączyć mikserem, na dużej patelni (najlepsza była by kwadratowa) roztopić masło i usmażyć duży cienki naleśnik, uważając aby się nie przypalił. Gotowy, schłodzony naleśnik przycinamy w kwadrat. Galaretki kroimy na długie paski. Masę ryżową rozsmarowujemy na naleśniku i układamy na niej galaretki, zawijamy rulon i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy w kawałki
Jadło i czytadłoTorcik owocowy bez pieczenia. Składniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować(...)minut. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu ( w lecie zmniejszyć ilość wody o 1/3,aby nam lepiej zastygła ). Przygotowane i osączone owoce układamy na zastygłym wierzchu masy i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki ,aby galaretka całkiem nam zastygła
Przepisy i porady kulinarnepył, dodać stopione masło, krótko zmiksować w blenderze. Masą wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 250 g śmietanki 30%, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki żelatyny, 400g malin (mogą być mrożone), galaretka malinowa. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz(...)dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki
Z miłości do słodkościdodatkiem owocu granatu. Ten deser to właściwie lekka kolorowa, orzeźwiająca pianka. Galaretkę Pink Margarita Wystarczy z owocu granatu wyciągnąć ziarenka i wraz z sokiem dodać je do masy kefirowej. Deser z galaretkami na kefirze. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka Pink Margarita Winiary 1 pierniczek owoc granatu(...)kostkę. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych pokrojoną galaretką, a w połowie posypanych startym piernikiem. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru posypujemy resztą galaretki, ziarnami granatu i sokiem granatu. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowa Składniki: 75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk) 185g serka homogenizowanego waniliowego 250g malin 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 3 białka 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (20g) 5 łyżek zimnej wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej 150ml gorącej, przegotowanej(...)biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga) - maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć - galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej - maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku
Smakołyki Berenikipłaty wafli typu andrut 2 banany Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę z cukrem zagotować. Do gorącej masy dodać pokruszone herbatniki i ciepłą galaretkę. Na wafel wyłożyć połowę gorącej masy, przykryć drugim waflem. Do pozostałej masy dodać kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć jako kolejną warstwę na waflu. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ułożyć na brzegu przygotowywanej rolady
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może jeść tradycyjnych tortów z bitą śmietaną czy masą maślaną, więc musiałam stworzyć coś innego. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe oraz masę serową podpatrzoną u Marty . Przepis był strzałem w dziesiątkę. Dwie roczne dziewczynki wsuwały tort z wielkim apetytem, a i starsze dzieci skusiły się na niego z ciekawości. Tułowie motyla wykonane(...)wrzątku. Kiedy trochę przestygną dodać do nich twaróg i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie przygotować galaretkę malinową z 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć wylać na wierzch. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyciągnąć z tortownicy, przekroić na pół i ułożyć motyla. Smacznego function load
dom-agi.plwrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance(...)wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę ciągle miksując. Na masę budyniową wylewamy masę śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy galaretka
Walijskie Pichceniewyłożenia formy 1 puszka brzoskwiń w puszce 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki dżemu porzeczkowego Przygotować wcześniej składniki i pozostawić w temperaturze pokojowej, dzięki temu w masie nie będzie grudek. Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia. Spód dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać (ale nie gotować) i rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z cukrem(...)wierzchu ułożyć osączone brzoskwinie, które układamy wgłębieniem od pestki do góry i lekko wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy masa stężeje w zagłębienia po pestkach wkłożyć odrobinę dżemu i zalać tężejąca galaretką, odstawić do stężenia
Monia miesza i gotujeowocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Ciasto będzie dość lepkie. Formujemy z niego kolkę, owijamy w folie(...)dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Wylewamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości wody. Gdy masa zastygnie dekorujemy tartę owocami, które wcześniej zanurzamy w przygotowanej galaretce. Ponownie odstawiamy do lodówki
Przysmaki KarolkiWczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani