masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:22/68)

Torcik serowy na zimno 2 383

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub   je pominąć .  Taki deser jest dobry o każdej porze roku :) 18-20 biszkopcików okrągłych ( u mnie duo z kakao) kupiłam tutaj (KLIK) 2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody(...)garnuszkach, każde w szklance wody(250 ml) odstawiam aby ostygły . Połowę sera miksuję, dodając zimną galaretkę truskawkową, od razu wlewam na biszkopty, tak samo postępuję z galaretką agrestową i drugą połową sera. Wylewam masę zieloną na czerwoną , aby uzyskać „wzorek” delikatnie mącę szpatułkę, aby masy nieco się zmieszały. Mona poczekać aby pierwsza warstwa zastygła( szybko zastyga) ale ja wolę takie

Takie tam pichcenie
Malinowy raj - ciasto malinowe 909

mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy do powstałej masy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Pozostałe składniki: - galaretka malinowa - szklanka malin Składanie: Na ostygnięty spód wylewamy połowę tężejącej masy jogurtowo-malinowej. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki. Pozostałą masę zostawiamy w temperaturze pokojowej

Słodka sielanka
Biszkopt z truskawkami 223

Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około  0,5 kg truskawek * cukier puder Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier(...)wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 332

łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki(...)kokosowe, wszystko zagotować - w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy - gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia WARSTWA OWOCOWA - galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta

Smakołyki Bereniki
Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego 169

wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody,  studzimy i łączymy z 1 szklanką kompotu z wiśni. Dodajemy do galaretki z kompotem wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy na wierzch salaterek

Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 189

proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę(...)Jogurt zmiksować z cukrem i  wyciśniętym  sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Szarlotka z bitą śmietaną. 219

łyżki wrzącej wody 20 dag. cukru 8 dag. mąki tortowej  8 dag. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,5 kg. kwaskowych jabłek 5 dag. żurawiny 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest) 1 łyżka żelatyny cukier do smaku(ja nie dodaję) Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny(...)stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy, Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę

Kuchnia Beaty
SERNIK NA ZIMNO II 235

ananasową i malinową900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru1 żółtkorodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie)Dodatkowo:1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa2 szklanki wodydowolne owoceWykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić(...)zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika, wykładając uprzednio dowolne owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej 3h.a teraz tylko mała czarna

Walijskie Pichcenie
Shrek 535

dodajemy 4 łyżki cukru.Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt.Masa śmietanowa:0,5 l śmietany kremówki 30 %2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę )1 galaretka agrestowa2 śmietan - fixy duże opakowanie delicji Wykonanie:Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona(...)szkl. gorącej wody ).Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze 2 śmietan- fixy.Shrek:opakowanie delicji2 galaretki agrestoweWykonanie: Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Cytrynka z jabłkiem 175

już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Ciasto z obłędnym kiwi 385

kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka(...)białek  - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretkowiec - ptasie mleczko 416

pieczenia, dolać po łyżce octu i wody, rozmieszać. Gdy masa lekko podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut.Warstwa śmietanowo - galaretkowa3 galaretki ( u mnie 2 pomarańczowe, 1 truskawkowa)3 razy po 400 ml gorącej wody2 szkl śmietanybita śmietana w proszku3 łyżki cukru3 łyżeczki(...)bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej pyszne

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort czekoladowy z wiśniami 256

odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową

Kuchnia domowa Ani
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 200

Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe 2 galaretki. Serki zmiksowałam, dorzuciłam rodzynki. Dodałam 3 tężejące galaretki, wymieszałam. Formę wyłożyłam biszkoptami.Wylałam tężejącą masę serową. Na wierzchu  wyłożyłam owoce, zalałam galaretkami rozpuszczonymi w soku. Odstawiłam na 3h do lodówki. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Lekkie owocowe kuszenie 187

cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody Galaretka .galaretka czerwona .drobno pokrojone jabłuszka Masa piankowa:   4 białka pół szklanki cukru do posypania czekolada w wiórkach Wykonanie:   Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo(...)nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki. Na twarda masę

Z Kuchni Do Kuchni