masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:29/68)

Terrina wielkanocna 2682

Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam(...)ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiśnie 185

galaretki wiśnioweczerwony barwnik spożywczyDodatkowo :cukier do obtoczeniaigły z sosnyPrzygotowanie :Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnuszku. Galaretki  rozpuszczamy w 3/4 szkl wody.Dodajemy mleko w proszku, barwnik i galaretki - dokładnie mieszamy, tak aby masa była jednolita.Zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie formować kuleczki, obtaczać w cukrze i wbijać igłę. Zostawić najlepiej na całą noc.I tutaj dowód na to , że pojawiłam

charlotte gotuje
Tort na zimno z kremówki i galaretki 411

słodkie . Dzielimy na 2 części   ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą   Przekładamy masę do tortownicy o śr. 20 cm wyłożoną folią spożywczą ( możemy wcześniej do masy wsypać np maliny i delikatnie wymieszać ) Wkładamy do lodówki do stężenia

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 152

garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 357

cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki  oraz tężejącą galaretkę.  Wkładamy do lodówki, aby masa była  gęsta. Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje

Kulinarne przygody Gatity
Od czegoś trzeba zacząć... 147

czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę... aż do tej pory się dziwie czemu akurat galaretka na dno a nie masa sernikowa, ale co się dziwić małej siedmioletniej dziewczynce, na szczęście te dzisiejsze "serniki na zimno" wychodzą w 100% lepsze... i niestety w tamtej chwili, poddałam się

Zainspiruj się kuchnią
Lekki deser galaretkowy z owocami 190

szklanek. W garnku zagotowujemy szklankę mleka a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym.  Gdy zielona galaretka wystygnie i lekko stężeje dodajemy ją do mleka i żółtek i wszystko razem jeszcze raz miksujemy. Gotową masę wlewamy do szklanek wypełniając je średnio do połowy ( w zależności od wielkości szklanek). Następnie szklanki wstawiamy na około 15 minut(...)następnej kolejności odsączamy brzoskwinie i kroimy je w plastry, natomiast banana w plasterki. 4. Wykładamy z lodówki przygotowane wcześniej szklanki i na zastygniętej masie układamy warstwę brzoskwiń. 5. Do pomarańczowej galaretki dorzucamy banany i mieszamy łyżką. Następnie wykładamy ją na brzoskwinie. 6. Na koniec kroimy czerwoną galaretkę w kostkę i wykładamy na sam wierzch. Czekoladę tarkujemy i posypujemy wierzch czerwonej

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 287

smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka(...)zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny

Czerwień i błękit
SERNIK Z MALINAMI 224

miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Wylewamy do tortownicy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę serową wykładamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Śmietankowiec 356

puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.Porada: Tak przygotowany śmietankowiec ma konsystencję lekkiego kremu. Jeśli wolicie, by masa śmietanowa była zwarta, rozpuśćcie 9-10 łyżeczek żelatyny

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto smerfa 182

szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło i cukier roztapiamy w garnku na piecu. Następnie gdy wszystko się rozpuści zostawiamy garnek(...)ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy ostygnie zalewamy nimi ciasto i wkładamy do lodówki na około  2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mini serniczki 181

zalać wodą - odstawić. Do napoju ALPRO wsypać ŚNIEŻKĘ - ubić. Ser zemleć, dodać do śmietanki - połączyć. Żelatynę delikatnie podgrzać i rozpuścić. NIE ZAGOTOWAĆ ! Żelatynę dodać do serka. Masę wyłożyć do foremek, na zastygniętą galaretkę. Resztą galaretki uzupełnić foremki - wlewać, jak ser już zastygnie. Odstawić na 2-3 godziny. Delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego

kolorowotorcikowo
Deser z kaszy manny z owocami 338

kaszy. Pozostałą część kaszy mieszamy z połową galaretki poziomkowej przygotowanej w 250 ml wody i podduszonymi widelcem owocami, gdy masa zacznie tężeć przekładamy na jasną masę. Na powierzchni deseru układamy poziomki, które zalewamy resztą galaretki. Na środku na jej powierzchni układamy po 1 jeżynie. The post Deser z kaszy manny z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dukanowa rolada 169

całej roladzie na to nie pozwala, zjadłabym ją całą na raz ;)Galaretka:-1/2 szkl. soku z lidla.-2 szkl. wody-2 łyżki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami wody, a następnie dodajemy do tego żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa serowa:-400g białego twarogu-150-200ml jogurtu naturalnego-aromat cytrynowy(...)piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę. Smacznego

charlotte gotuje
Tarta kokosowa z czereśniami 547

kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami , w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem. Tarta(...)czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 50g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 70g masła 1 łyżka zimnej wody szczypta soli masa jogurtowa 300g jogurtu greckiego 50g wiórków kokosowych 20g cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 2 białka szczypta soli galaretka czereśniowa 300g czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 100ml wody + 2 łyżki 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie

Smakołyki Bereniki