ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę, cały czas ubijając. Pączki przekrajamy na połówki i nakładamy masę śmietanową przy użyciu worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki (jeżeli nie mamy, możemy nałożyć łyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy
mojewypiekiinietylkoszklanki kremówki - 1,5 łyżeczki żelatyny - 1 galaretka truskawkowa - świeże owoce - 1/2 sklanki cukru pudru Przygotowanie: Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki. W kompieli wodnej rozgrzewamy czekoladę z dodatkiem łyżki śmietany kremówki, gdy składniki się rozpuszczą wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej folii i ponownie wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijemy(...)dodając cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie ciepłej śmietany żelatynę. Przygotowany spód tortownicy smarujemy dżemem truskawkowym, wykładamy ubitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie układamy owoce i zalewamy ścinającą się galaretką
Zainspirowana w kuchnizłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy
Domowy Smak Jedzeniagalaretki wiśniowej: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, sproszkowany burak czerwony bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny. Firma: Amylon (Czechy). Cena: 3,80 zł. Masa netto: 40g. Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu galaretkę w proszku z agarem. Jest bardzo smaczna i nie zawiera żelatyny ani karagenu. Nie jest też jakoś specjalnie droga, jak na produkt bio. Szkoda tylko
Qlinarnie i Qlinarnieprzełożyć do tortownicy o śr. 20 cm wtedy będzie idealnie).Piec do suchego patyczka jakieś 40 min.Ciasto ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie przekroić.Masa:3 opakowania serka waniliowego (u mnie większy Rolmlecz)galaretka ananasowa (taką znalazłam :)), można dać oczywiście inną lub po prostu żelatynęSerki przełożyć do miski, a galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku, trochę ostudzić i doda
Moje pyszne gotowanielyzki wiorkow kokosowych50 g maslaSkladniki na mase:500 g jogurtu greckiego250 g smietanki kokosowej4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii)6 platkow zelatyny (10 g)Wykonczenie:1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)250g jagod (lub borowki amerykanskiej)Wykonanie:Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto z lodowki-twarde) wrzucic do kielicha blendera i rozdrobnic.Powstala mase wyklozyc(...)lodowki.Gdy masa juz zacznie tezec (pilnowalam tego momentu) wylozyc pierwsza warstwe jagod,lekko je wciskajac w mase.Przygotowujemy galaretke owocowa.Wystudzic do momentu,az prawie zacznie sie scinac.Gdy masa jogurtowa czesciowo juz skrzepnie wylac polowe galaretki i wylozyc reszte jagod,a jagody wystajace ponad galaretke ,przy pomocy pedzelka posmarowalam resztka galaretki.Na cala noc wstawic do lodowki,by nastepnego dnia delektowac sie przepysznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki:Masa serowa:200 ml śmietanki kremówki400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wodyziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowabiszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób(...)serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy.Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. *przykładowo na tortownice o średnicy
Słodka Stronawanilinowy i budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem. Masa owocowa: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać(...)galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: ) Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa Smacznego
Słodkości i nie tylkośmietany kremówki 30 lub 36% 1,5 łyżki żelatyny 4 kopiaste łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki żelatyny 600 g truskawki kaszubskiej Dodatkowo: 1 opakowanie truskawkowej galaretki na 0,5 litra wody 120 g biszkoptów, u mnie zwykle i czekoladowe pokrojone truskawki kaszubskie na wierzch sernika(...)masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy sernik będzie już sztywny przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Na serniku układamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejąca galaretką. Ponownie
Kulinarne przygody Gatitytortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Masa:1 kg naturalnego serka homogenizowanego (w wiaderku)250 ml śmietany kremówki (30%)ok. 200 g cukru pudru2,5 łyżki żelatynycukier z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)odrobina ekstraktu waniliowegoponadto:ok. 250 g owoców leśnychgalaretka z owoców leśnych(lub inny smak galaretki i owoców)Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego(...)szklanki ciepłej wody, powoli wlewamy do masy i dalej miksujemy.Biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy z obręczą, boki smarujemy masłem, a następnie wlewamy przygotowaną masę, wyrównujemy brzegi i umieszczamy w lodówce do stężenia.Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu (zamiast 500 ml wody można dodać 400 ml).Odkładamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Gdy sernik zacznie tężeć wykładamy na jego wierzch
Słodka Stronapół truskawkami i wylewamy połowę jasnej masy - wkładamy do lodówki aż lekko stężeje. Po tym czasie wlewamy truskawkową masę, znów umieszczamy w lodówce, wylewamy resztę masy serowej i po jej zastygnięciu Wylewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Chłodzimy. *aby mieć pewność,że truskawki stężeją można do nich dodać jeszcze ok. łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody, mi zastygły bez problemu, jednak mając
Słodka Stronakakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania: 1) Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek dodajemy również ubite (w osobnej(...)cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy. 4) Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, każdy blat przekładamy masą kawową
Kolorowy Przepisownikciasto Prince Polo. Niedawno przypadkowo go znalazłam i wiedziałam, że muszę w końcu je upiec. Ciemny biszkopt, nasączony sokiem z brzoskwiń, przełożony masą z waflami "Prince Polo", czekoladą i brzoskwiniami. Wierzch pokryty również brzoskwiniami i galaretką. Mimo, że ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt(...)dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą
Z miłości do słodkościwykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły stężeć. Serc powinny być minimum dwie tacki.Drugą galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem masy serowej.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - studzimy.Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną(...)osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką.Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronacytryny 1 łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować(...)wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica
Ala piecze i gotuje