ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie trwało niewiele więcej (nie licząc czasu na stężenie galaretki). Na małą blachę (ok. 20x20 cm): ciastka pepitki masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ok. 6 łyżek cukru 2 szklanki zmiksowanych owoców np. truskawki, maliny, poziomki 2 płaski łyżki żelatyny 2 galaretki(...)mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę i mieszamy przez chwilę w celu jej rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostudzenia i wylewamy na ciastka. Na to dowolne owoce i tężejące, wcześniej przygotowane galaretki
Jadło i czytadłopostanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki(...)kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy kroimy na 1 cm plastry i zagotowujemy 20 minut w mieszance cukru i wody, następnie
Zainspirowana w kuchniserek homogenizowany, połącz z galaretką truskawkową, słodzikiem i żelatyną, wylej na tortownicę, wcześniej wyłożoną folią - do masy włóż truskawki (umyte i wyszypułkowane) - wstaw tortownicę z masą do lodówki na 40 minut - jagody połącz z galaretką Blue - wyłóż na wierzch tortownicy - wstaw na minimum 3 godziny do lodówki Gotowe! KTO MA OCHOTĘ??? Bardzo chciałam uzyskać kolor masy, taki jaki mają
SMYKWKUCHNInaturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie gotowa masa przelewamy ją do formy. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Truskawki myjemy obieramy z szypułek i miksujemy na mus. Gdy galaretka będzie chłodna należy dodać do niej mus i wlać całość
ciastkarnia na kruchym spodziemalinoweGalaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta: Na cienki, biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę śmietanową. Jeśli zostały nam maliny, możemy powtykać je w wylaną śmietanę. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptu
Walijskie Pichcenieelatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody, ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy. Ja dodałam również 4 płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona(...)mieszamy z musem i o dstawiamy do ostygniecia. Na biszkopty nakladamy mus jablkowy, wy równujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę jabłkową. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej całą
Mia Cucina Sofietaśmietany kremówki* 75 g cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy(...)Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki.Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić do lodówki do stężenia.Rozpuścić galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Na wierzchu stężałej masy twarogowej ułożyć pozostałe truskawki
Mix smakuPodłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną mieszamy z jogurtem również za pomocą trzepaczki, masa stanie się wtedy gładka,wlewamy 1/3 masy do formy wrzucamy kawałki kolorowych galaretek i zalewamy tak kilka warstw, staramy się aby kolory galaretek były wymieszane. Przykrywamy jogurtowiec folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał. Odwijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfiliżanek lub miseczek wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby w międzyczasie zastygła...części z serem nie wstawiamy do lodówki. Na zastygniętą warstwę galaretki cytrynowej ułożyć pokrojone truskawki i zakryć je masą serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć galaretki z miseczek wstawiając je na chwilkę do miseczki z gorącą wodą. Ułożyć na talerzu, udekorować listkami melisy oraz
Gosia gotujewyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła(...)łyżeczka żelatyny odrobina wody gorzka czekolada Śmietanę ubiła na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściła w możliwie najmniejszej ilości wody, jak w przypadku galaretek. Chłodną, dolała do śmietany i zmiksowała. Wyłożyła na masę jabłkową, wyrównała i ozdobiła startą gorzką czekoladą. SMACZNEGO! ***************** Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności kochane Babcie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicała szklanka mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec(...)litra wody i poczekać aż zacznie tężeć. Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy brzoskwinie lub ananasy i zalewamy wszystko tężejącą galaretką.Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziejednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy*. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem(...)pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową.Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.*śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło źródło inspiracji: "Przyjaciółka" 11/2014Moje posty
Słodka StronaZapraszam na pyszny serniczek śmietanowy z dodatkiem galaretki i pomarańczy . Połączenie serka i śmietanki daje niesamowity aksamitny smak :) Składniki na masę serową : 0,5 kg sera białego śmietankowego(...)kwaśnej śmietany 12 % 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 6 łyżeczek żelatyny 80 ml przegotowanej ciepłej wody Masa śmietanowa ; 0,5 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki pomarańczowe 2 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki niebieskie 0,5 l przegotowanej wody 1 duża pomarańcza Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody
Sama słodycz i szczypta chilijagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. (function
RAROSSAciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec w tem. 200-220C przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć
Apetyczna babeczka