masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:21/68)

Serowiec 403

opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka pomarańczowa , 3 łyżki  żelatyna , 0,5 szkl  cukier , 1 łyżka  kakao PRZYGOTOWANIE: Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić(...)Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 346

masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy(...)zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.Moje posty

Słodka Strona
Małe smuteczki. SERNICZKI JOGURTOWE Z GALARETKĄ. 221

zaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
malinowy raj 203

krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru  dodatkowo: maliny fix do śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą  śmietanę łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie. Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 404

budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy(...)przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Bananowiec, ciasto bananowe (bez masła) - ok. 122 kcal /100 g - dla dzieci 502

ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną.   3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą miksera.4. Tak przygotowaną masą cieniutko pokrywamy biszkopty i wstawiamy na pół godziny do lodówki.  5. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder (+ stevię), ubijamy według instrukcji na fixie.6. Do bitej śmietany powoli(...)dolewamy galaretkę z bananami, miksujemy wszystko przy pomocy miksera.7. Po pół godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i zalewamy je powstałą masą.8. Wstawiamy do lodówki.9. Przygotowujemy poziomkową galaretkę dodając trochę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu (ja zamiast 500 ml dałam 450, żeby galaretka była trochę ściślejsza) 10. Gdy galaretka ostygnie, a ciasto w lodówce się ściśnie wylewamy

Malowane smakiem
Lekka rolada śliwkowa 224

rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy(...)ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem. Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy w roladę. Masy wystarcza na 2 rolady. Gotowe rolady posypujemy cukrem

kolorowotorcikowo
Jagielnik rabarbarowy 164

odstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy(...)łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik gotowany z mleka 556

cytryny* 1 galaretka* biszkopty okrągłeSposób wykonaniaŚmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia, poczekać, aż wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały ser.Zostawić do obcieknięcia.Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając(...)uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Ciasto z jabłkami 214

cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka:  - 3 galaretki cytrynowe [ u mnie agrestowe]  - 5-6 jabłek  - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl(...)odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto

Moje domowe kucharzenie
Brazylianka 1975

cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach(...)zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.Masa jabłkowa:Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa

Ala piecze i gotuje
Ciasto " Czerwone oczka " 418

ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej  Dodałam dośc czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało(...)oczka " Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi

Słodkości i nie tylko
Ciasto orzechowo - jabłkowe 254

cukru2 łyżki śmietany (u mnie 24%)2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1,5 - 2kg jabłek2 galaretki cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny)cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny)Masa orzechowa:20 dag posiekanych orzechów15 dag cukru3 łyżki miodu3 łyżki mleka15 dag masłaPrzygotowanie:1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy(...)180st. C.2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min).3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając.4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce

charlotte gotuje
Ciasto serowo- jabłkowe 504

Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas pieczenia:  3 x 20 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Ciasto kruche(...)upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej  rozpuszczenia ,ostudzić.Masa serowa:40 dag twarogu 12 dag cukru kryształu3 jajka8 dag budyniu(śmietankowy)200 ml mlekaSer zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słodka roladka z andruta 379

przełożone zwykłym kremem z masła i masy krówkowej. Jednak kiedyś znalazłam w gazetce Przepisy Czytelników bardzo fajny pomysł na nadzienie do andrutów. Oprócz masła dodajemy do masy pokruszone herbatniki, suszone owoce i galaretkę. Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość...  Składniki:   4 kwadratowe wafle- andruty,  375g masła lub margaryny,  galaretka wiśniowa,  szklanka cukru(...)Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły.  Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy.  Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć

Z miłości do słodkości