tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki na 10 minut.Po tym czasie wyjąć, masa powinna być stężała, wyłożyć na nią sos truskawkowy, rozprowadzić.Następnie wyłożyć resztę masy truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia.Przygotować galaretkę truskawkowąDo zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać.2 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty
Mix smakucukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać(...)Pozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem
CookYourselfsuchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać(...)minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch ; 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać
Apetyczna babeczkarozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone na gładką masę. Wylać na spód. Ułożyć wiśnie. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i lekko tężejącą wylać na wiśnie. Odstawić na 3 godziny do lodówki
Magiczne Życie Martyłyżeczka proszku do pieczeniaPół kostki margaryny czyli 125 g2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki100 ml śmietany 18 %Składniki na masę jabłkową:ok. 10 sztuk jabłekPół szklanki cukru1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowadodatkowo:bita śmietana albo cukier puder do dekoracjiCiasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny(...)grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez
Bon Appetit Małgorzatyopak galaretka truskawkowa , 1 opak galaretka pomarańczowa , 3 łyżki żelatyna , 0,5 szkl cukier , 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE: Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić(...)Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusimasła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy(...)zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.Moje posty
Słodka Stronazaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikrzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny fix do śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i układamy na biszkopcie. Na masę układamy maliny i zalewamy je galaretkami przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin i możemy podawać je do stołu. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziebudyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy(...)przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego
Słodkości i nie tylkoilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną. 3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą miksera.4. Tak przygotowaną masą cieniutko pokrywamy biszkopty i wstawiamy na pół godziny do lodówki. 5. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder (+ stevię), ubijamy według instrukcji na fixie.6. Do bitej śmietany powoli(...)dolewamy galaretkę z bananami, miksujemy wszystko przy pomocy miksera.7. Po pół godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i zalewamy je powstałą masą.8. Wstawiamy do lodówki.9. Przygotowujemy poziomkową galaretkę dodając trochę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu (ja zamiast 500 ml dałam 450, żeby galaretka była trochę ściślejsza) 10. Gdy galaretka ostygnie, a ciasto w lodówce się ściśnie wylewamy
Malowane smakiemrolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy(...)ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śliwki wraz z syropem miksujemy. Do śliwek dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtem. Masę śmietanowo-jogurtową mieszamy ze śliwkami - odstawiamy, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt - zwijamy w roladę. Masy wystarcza na 2 rolady. Gotowe rolady posypujemy cukrem
kolorowotorcikowoodstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy(...)łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatitycytryny* 1 galaretka* biszkopty okrągłeSposób wykonaniaŚmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia, poczekać, aż wystygnie i wylać na sitko, aby odcedzić powstały ser.Zostawić do obcieknięcia.Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając(...)uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia
Mix smakucukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe [ u mnie agrestowe] - 5-6 jabłek - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl(...)odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto
Moje domowe kucharzenie