cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Masa piankowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku(...)polecam agrestową) 1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Schłodzić
Praktyczna plSkładniki - opakowanie podłużnych herbatników (ok. 20 dag) - puszka brzoskwiń - 1 galaretka owocowa (np. gruszkowa) - 2 serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - łyżka żelatyny - 1 szklanka kremówki Wykonanie Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem(...)biszkopty, wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę zalać szklanką gorącej wody, dobrze rozmieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pozostawione połówki brzoskwiń pokroić w paski, udekorować masę serową. Całość zalać tężejącą galaretką. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie
Świat Smakuborówek i miksujemy blenderem. To borówki nadają specyficznej marmurkowej konsystencji, nie nadają jednak koloru, ponieważ ich wnętrze jest przeźroczyste a nawet można powiedzieć lekko zielone. Do tak powstałej masy dodajemy niebieską galaretkę jagodową. Ja miałam taką na 300 ml więc jeśli kupicie na 500 ml nie wsypujcie całej. Po kilku godzinach, po wystygnięciu wlewamy do szklaneczek/pucharków. 3/4 szklanki
Słodka sielankaTruskawkowe trio to połączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto(...)serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier - bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać - gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy GALARETKA Z TRUSKAWKAMI - galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać
Smakołyki Berenikijogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy(...)ciasteczkowy spód i chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że używamy do niej tylko 350 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i chowamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Kulinarne przygody Gatityszczypta soli Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru(...)mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć , wyciąć delikatnie gniazda nasienne
Malinowa Kawiarenkapierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło . utrzeć . z . żółtkami, . dodać . banany(...)przestygnięcia następnie wstawić do lodówki . aby . masa . lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą
RAROSSAłyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej(...)naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy na około 30minut w lodówce. Ostatniego banana kroimy w plasterki i rozkładamy na masę sernikową. Dwie galaretki przygotowujemy w 500ml gorącej wody i czekamy do lekkiego tężenia. Zimną i tężejącą galaretką wylewamy na wcześniej przygotowany sernik i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuodlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam i gotuję 3 minuty. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. 2. Masę przelewam do miseczek lub pucharków. Odstawiam do przestudzenia. 3.Na stężonym budyniu układam bezy. Na wierzch deseru nakładam porcję jagód z syropu
Tradycyjna kuchnia Kasisię nie gotowała ale była gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej śmietany energicznie mieszając. Nasz tort przekładamy wystudzonym spodem biszkoptowym, którego nasączamy rozpuszczoną galaretką truskawkową i masą z białej czekolady. Przełożony tort schowałem do lodówki na godzinę, a następnie go udekorowałem
Full Smakujajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicy. Dodajemy sodę i sezam. W stożku robimy dziurę i wlewamy do środka śmietanę i jajka. Na wierzch dodajemy posiekana(...)Galaretkę również zalewamy zgodnie z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć. Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe(...)sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić - gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę - w 130ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia - owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć - na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając
Smakołyki Berenikimąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy(...)stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części
Luźna Kuchniaprostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa śmietankowa: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy(...)bardzo kwaśne podczas gotowania można je lekko dosłodzić, ale z cukrem lepiej nie przesadzać, bo sama galaretka jest słodka. Jabłka ze słoja: Jabłka przekładamy do garnka, podgotujemy, wsypujemy galaretki, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie
Smakowy Raj