spód: 1/2 szkl. płatków kukurydzianych 1/2 szkl pokruszonych krakersów 3 łyżki cukru pudru łyżeczka kakao 1/3 kostki masła lub margaryny galaretka - owoce leśne Wykonanie: Masło/margarynę rozpuścić. Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść. Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować(...)wylać na kakaowy spód. Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie. Gdy masa jest już zastygnięta, przygotować pozostałą część sera. Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości(...)serowej i miksujemy. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy folią spożywczą - same boki. Układamy biszkopty w tortownicy i wlewamy masę serową. Następnie wstawiamy sernik do lodówki. Następnie układamy pokrojone truskawki w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia
Aga w kuchniłyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód
Powiedz dietom niegalaretka owocowa np. pomarańczowa 4 grube wafle Sposób wykonania : Śmietanę wymieszać z cukrem, zagotować. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę , wymieszać aż całkiem się rozpuści. Przestudzić. Gęstniejącą masą przekładać wafle. Przełożone wafle mocno docisnąć i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w nieduże prostokąty
Przepisy i porady kulinarneOdstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.W misce rozrabiamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy.Zastygnięte!( muszą byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wkładamy do jogurtowej masy( zostawiając kilka do ozdoby góry ). Wylewamy do formy keksowej wyłożonej herbatnikami. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny
Ostra na Słodkowymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) , śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie(...)mało słodka dosłódż cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym
Słodkości i nie tylkomleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich(...)mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna będzie
Słodka Stronarozpuszczenia żelatyny2 szkl truskawekW ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamyDodatkowo2 galaretki np. truskawkowetruskawki ok 1 szklGalaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody.Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaminut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku. U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne
Magiczne Życie Martyrozsmarowujemy na nich powidła z orzechami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki. Krem budyniowy: Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej(...)małymi porcjami ostudzony budyń. Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę. Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;) Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę
Słodkości i nie tylkosmaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny(...)letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę
Ala piecze i gotujepieczenia pół łyżeczki soli Krem: 100 g masła 250 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru galaretka arbuzowa Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą połamaną na mniejsze kawałeczki i mlekiem, cały czas mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, ucieramy na gładką masę pozbywając się grudek. Przekładamy do foremek muffinkowych(...)Masło dzielimy na mniejsze części, ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiego kremu. Dodajemy schłodzoną śmietankę i galaretkę arbuzową (można ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ale nie jest to konieczne), miksujemy aż do połączenia się masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki wedle uznania, dodając kolorową posypkę, wiórki białej czekolady albo inne cuda :) Dla mnie
sama złodyczdodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć masę do tortownicy, wyrównać powierzchnię i ułożyć owoce. Polać ostudzoną galaretką
głodny alergikłyżki cukru pudru 1 łyżka siekanej świeżej mięty 2 łyżki żelatyny 150 ml zimnej wody ponadto: galaretka truskawkowa truskawki, czekoladowe literki Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Ciastka pokruszyć. Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy(...)miętę i cukier puder - dokładnie ubić. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy i dokładnie wymieszać. Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód. Torcik wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ściętym torciku ułożyć napis, ewentualnie położyć owoce - zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki
kolorowotorcikowoszklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry
Zainspirowana w kuchni