jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy(...)Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny
Słodkości i nie tylkosoku z cytrynywierzch i przełożenie*2 kisiele czerwone*6 łyżek cukru*1 i 1/2 szklanki tartych jabłek*500 ml śmietany kremówki*2 zagęstniki do śmietany*1 cukier wanilinowy*1 galaretka czerwonaSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej
Mix smakubrzoskwiń (z puszki)Pozostałe składniki :dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwinioweduża puszka brzoskwiń500 ml śmietanki 30%1 śnieżka w proszku1 śmietan-fixok.3-4 łyżek cukru pudru Przygotowanie:Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą(...)masę)3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki.4) Boki tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką.Smacznego
charlotte gotujeszklanki cukier drobny, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 kg/wiaderko ser waniliowy na sernik, 150 gram wiórki kokosowe, 200 gram biszkopty, 1 sztuka galaretka pomarańczowa, 100 gram owoce kandyzowane żółtka i cukier utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy dać ser waniliowy z wiaderka i mikserem wymieszać do masy wsypać wiórki kokosowe, budyń i mikserem wymieszać na koniec dać ubitą pianę
W Mojej Kuchni Lubięopakowania budyniu, jeden waniliowy, jeden śmietankowy (razem 80 g) 3 jajka (białka i żółtka osobno) 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy(...)masę, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu zdejmujemy folię i pieczemy ok. 20 minut w 160/170 stopniach - do suchego patyczka. Gdy będzie już upieczone, zostawiamy w piekarniku, aby nam "nie usiadło". Po przestygnięciu wykonujemy galaretkę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (radzę jednak dodać mniej wody). Na serniku układamy truskawki
Czarnawisienkapianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody
Smakowy Rajbudyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką(...)piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny.......polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem(...)tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min.3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez
Sama słodycz i szczypta chiliciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka na samym końcu mąkę
Jadło i czytadłosztywno z 2 łyżkami cukru pudru. W misce utrzeć połowę jogurtu z łyżką cukru , dodać ok 4 łyżek ubitej śmietany , połaczyć z galaretką i posiekaną miętą. Dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika. Powstałą masę wylać na pierwszą warstwę naszego deseru. Ponownie wstawić do lodówki. Warstwa trzecia : Pozostałą żelatynę namoczyć w ok 1/4 szklanki zimnej wody , po czym rozpuścić
Malinowa Kawiarenkapieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Masa jogurtowo-serowa 680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g) 1 ser wiejski półtłusty Mlekovita (250g) 1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie(...)Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami. Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170 º C. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku. Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comręce mi wpadła gazeta Pyszne ciasta na Boże Narodzenie, i wiedziałam, że muszę z niej coś przygotować. Ogólnie ten numer udał się twórcom znakomicie - jest tam cała masa wspaniałych przepisów, najchętniej przygotowałabym większość z nich - co, mimo wszystko, dość rzadko się zdarza. Nie są trudne, czasochłonne, składniki są ogólnodostępne, no i na zdjęciach prezentują się bosko. Na pierwszy ogień(...)łyżki ekstraktu z limonkilukier:150 g cukru pudru2-3 łyżki soku z limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną(...)borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami i zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić
Monia miesza i gotujezresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu(...)odstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt a wierzch dekorujemy borówkami. Gdyby masa długo pozostawała zbyt płynna można dodać więcej żelatyny. Z kremu nie powinna jednak powstać galaretka. Ma być lekko sztywny, ale jednocześnie mieć kremową konsystencje. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąprostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia(...)pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy. Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już
Kraina Miodem Płynąca