masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:49/68)

na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 148

skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 838

musem brzoskwiniowym PRZEPIS (tortownica: 22 cm) Spód Temperatura pieczenia: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowa Temperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160 o C | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć(...)połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pychotka 154

śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach

Kuchnia Danusi
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1002

masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa(...)sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty

Domowy Smak Jedzenia
CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM 187

opakowaniu. jeśli bardzo nam się spieszy i chcemy, aby nasza galaretka szybciej stężała zmniejszamy ilość wody. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii lub cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy(...)wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy na najmniejszym ogniu i  podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zagotować sosu!Spowodowałoby to ścięcie się żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np  do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do  galaretki ... Jest pyszny zarówno

Walijskie Pichcenie
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 168

rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce.   Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam

bastalena
Kakaowe tartatelki z truskawkami 170

prawym górnym rogu bloga )! Składniki na 5 sztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki truskawkowej 250ml kremówki 100g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 185g herbatników kakaowych 90-100g masła lub margaryny Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Masło rozpuścić,   przestudzone wlać do zmielonych herbatników. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć nią   uprzednio wysmarowane i posypane bułką tartą foremki. Wstawić(...)ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!).   Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ja swoje podawałam w blaszanych foremkach, gdyż bałam się, że się pokruszą.   Lepsze będą foremki non-stick. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 193

zaś reszta to pyszny śmietanowy krem i zielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku(...)dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku.  Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm.  Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz:  1/3 szklanki zimnej wody,  sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem:  3 galaretki agrestowe,  600ml śmietanki 36%,  3 czubate łyżki cukru

Z miłości do słodkości
CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA 1642

Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście

Ostra na Słodko
Tęczowy sernik z ricottą 157

cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie(...)obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.        Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy

sama złodycz
Ciasto truskawkowe z galaretką 191

jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki szczypta soli 2 galaretki truskawkowe truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia

O kuchni z uczuciem
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 178

Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne. Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę . Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą. Na wafle nałożyć masę i zwinąć w rulon - powstana dwa. Gotową roladę zawinąć

Jadło i czytadło
Rolada jabłkowa 364

umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Podsmażyć, aż jabłka będą się rozpadać.  Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do jabłek.  Wymieszać i odstawić, aż jabłka będą gęstniały i ostygną. Trzeba jednak uważać, żeby masa nie zgęstniała całkowicie.  Biszkopt rozwinąć i zdjąć ze ściereczki.  Posmarować gęstniejącą masą jabłkową i zwinąć

Sto kolorów kuchni
I bęc o podłogę! 199

zrzuciłam formę na podłogę.  Ciacho zaczęło się powoli zapadać i zrównało swoją powierzchnię. Drugą porcję masy połączyłam z kakao.  Wszystkie kolejne czynności wykonałam identycznie jak za pierwszym razem. Oba biszkopty pozostawiłam do całkowitego wystudzenia. 1 budyń śmietankowy 2 galaretki malinowe 6 połówek brzoskwiń (ja miałam w puszce) sok z brzoskwiń (do nasączenia ciasta) W wystudzonych biszkoptach powycinałam kółka

bastalena
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 229

można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać(...)rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu). Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie robić się gęsta delikatnie wylać na owoce. Ciasto przechowywać w lodówce. Można kroić już po ok 1-2 h od włożenia

Ze smakiem i z pasją