masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:53/68)

Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 265

się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury(...)zagotować z laską wanilii (wanilię należy uprzednio przeciąć na pół i wybrać ziarenka, które również dodajemy). Następnie do żółtek wlewamy powoli mleko, cały czas szybko mieszając. Należy uważać, by masa się nie zważyła. Odlać pół szklanki masy mleczno-jajecznej, którą należy połączyć z żelatyną. Resztę przelać do metalowej miski lub rondelka i wstawić do kąpieli wodnej. Mieszając masę, należy wlewać

Food Square
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9196

szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej na grubych oczkach czekolady lub czekoladową posypkę Najpierw przygotowujemy(...)tylko trochę, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je partiami do czekoladowej mikstury, najlepiej na trzy razy, a całość delikatnie mieszamy łyżką tak, by piana nie opadła. Czekoladowy mus wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Ponownie wstawiamy do lodówki. Obie galaretki dokładnie rozpuszczamy

Ratunku obiad
Torcik makowo śmietankowy 362

proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I   Żółtka oddzielić od białek(...)tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.  BISZKOPT II  Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut

Kuchnia Danusi
Klops drobiowy faszerowany papryką 908

powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz(...)farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasz baton w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Podczas chłodzenia na powierzchni mięsa tworzy się naturalna galaretka. Następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. 208

przetwory i nalewki.  Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej

Przepisy i porady kulinarne
Deser serowy przekładany malinowym musem 273

kleksy z masy serowej i kleksy z pozostałej masy pomieszanej z kakao. I do lodówki na całą noc. Rano się okazało, że żelatyny dodanej do malin było za mało i mus wymknął się spod kontroli;) Wyszedł więc, nie jak było w moim założeniu,  gęsty i zwarty mus, tylko raczej  galaretka, w dodatku lekko rozpuszczona;) W każdym razie jeśli

Zdrowa Kuchnia Sowy
SERNIK ZEBRA 614

Jak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY  Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I

Ostra na Słodko
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 303

który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz

Ratunku obiad
Alpejska pianka z porzeczkami 351

jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody  Na różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu

Passions hobbies life
Biszkopt 402

sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny.Wkładamy

Ciastkozercy
105. Deser arbuzowy Pink Margarita 139

kulek małej żurawiny Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić.  Żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Wszystko wlać do arbuza i jeżeli arbuz nie był zbyt słodki to można posłodzić. Ze skórki arbuza wyciąć paseczki o wymiarach około 2 x 7 cm. Paseczkami wyłożyć brzegi owalnego i płaskiego naczynia, a do środka wylać tężejącą masę arbuzową. W masę powtykać

Jadło i czytadło
Czekoladowe ciasto z truskawkami 362

budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.   Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta

Słodkości i nie tylko
Brzoskwniki- Pesche dolci 220

olejek. Do masy stopinowo dodać gor ą ce mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v   likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody

Mia Cucina Sofieta
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 158

krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie delikatny krem, a w środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie(...)przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROLADA WAFLOWA 5524

kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości

Z Majeczką w kuchni