kawałeczki, wsypać sól peklową, majeranek, przyprawę, żelatynę, cukier, wlać wodę i wszystko dobrze ręką wymieszać na kleistą masę - na koniec wsypać pieczarki z paryką i wszystko jeszcze raz wymieszać masę przełożyć do woreczka i włożyć woreczek do szynkowara, szynkowar zamknąć dociskając sprężyną, schować do lodówki na 48 godzin szynkowar włożyć do garnka na dnie z podkładką lub ściereczką, wlać wodę(...)parzyć /nie gotować/ z 80 minut - szynkowar opłukać pod zimną wodą, ostudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki, wyjąć wędlinę z woreczka jest dużo smacznej galaretki, wędlina jest smaczna do pieczywa..............SMACZNEGO!!! użyty szynkowar tuba do 1 kg wsadu mięsa, jak masz większy lub mniejszy to opowiednio dobierz wagowo składniki
W Mojej Kuchni Lubięszklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie: Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą(...)przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego a'la kopiec kreta . Przekroiłem go na 4 części. Jedną część wysmarowałem masą ptasie mleczko (przepis link), inną część wysmarowałem odrobina dżemu. Całość złożyłem i posmarowałem bitą śmietaną. Na wierzch posypałem kawałkiem pokruszonego ciasta (4 część
cookplżelatyna 3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie kleista szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin wstawić do garnka na dnie(...)się gotować szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar oblać gorącą woda i wyjąć woreczek z mięsem - jest sporo galaretki, mięsko jest pyszne do pieczywa.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępewno i Wam po świętach zostały ciasta. Te bez kremów i galaretek możemy z pewnością wykorzystać w tych pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa(...)bądź rozpuszczona mleczna czekolada * wiórki kokosowe Przygotowanie : Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze kuleczki. Obtoczyć w czekoladzie i obsypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć by cała masa stwardniała. Moje aż się rozpływały w ustach. insertCookd("36cf2a0721222a1ccf47fc4f77cc6f5e
Magiczne Życie Martymnie w domu często bywa tak, że otwieram barek, szukam po szafkach i pusto. Nie ma ciastek, czekolady, galaretek, nic słodkiego, dosłownie nic. Wszystko wyjedli, do tego nic nie powiedzieli, a z przyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie(...)granulowanych z owocami: truskawkami, czy też śliwkami. Otręby te są doskonałym dodatkiem do tych ciasteczek. Ciasteczka zbożowe nie mają pięknych kształtów, ciasteczka mają kształt nieregularny, zależny od tego jak masa się ułoży na blaszce, ale to jest ich urok. Czas przygotowania ciasteczek to 5 minut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty. Drugie miejsce i cooling bag otrzymuje: Aneta Kobielus " Deser blue truskawka"- składniki: galaretka niebieska(...)cząstki owocu.Pomarańczowej galaretki starczyło na 1,5 skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką. 3. Małgorzata Niewiadomska Truskawkowe lody jogurtowe z nutą lawendy3 szklanki wyszypułkowanych truskawek½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)1 kwiatek świeżej lawendy
Malinowe Pocałunkirozsmarowujemy masę jasną. Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku z dodatkiem cukru, wody(...)kokosowymi. Wstawiamy na godzinę do lodówki.Chatka Puchatka, czy chatka baby jagi – jakby nie nazwał – smakuje tak samo pysznie. Można wprowadzać swoje modyfikacje przepisu, dając inne owoce, galaretkę… zamiast ciemnej polewy – białą. Możliwości jest bardzo wiele, a efekty będą zawsze pewne. To ciasto, sernik, deser – nie może się nie udać. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Chatka Puchatka appeared
mojewypiekiinietylkobardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę smaczny. Czułam się wręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki... Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat(...)pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegolonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną(...)minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest delikatne, przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępiec w 180 stopniach C około 10-12 minut. Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą, dżemu. Ja część posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów , a część - galaretką porzeczkową. Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku. Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 8 g cukru inwertowanego ( jeśli(...)cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Tężejący ganasz przełożyć do rękawa cukierniczego
kolorowotorcikowosernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :) Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 paczki biszkoptów okrągłych, 2 żelatyny fix do deserów Dr. Oetker, 1/2 kg truskawek(...)sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny fix do deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny fix, przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu
Aga w kuchniSkładniki: 250 ml kremówki, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 laska wanilii, 1 saszetka herbaty sweet cherry Teekanne, 1 łyżeczka żelatyny. Przygotowanie:
Aga w kuchnisoli. Dodajemy porcjami oba cukry, za każdym razem dokładnie ubijając. Do miski z żółtkami (weźmy trochę większą, bo masa zwiększy objętość) dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet – łączymy składniki. Masę żółtkową dodajemy po łyżce do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem(...)przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo
mojewypiekiinietylkosztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie(...)jajka 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Z pozostałą 1 szklanką mleka zmiksować jajka i mąkę. Wlać go wrzącego mleka. Gotować 1-2 minuty. Wystudzić. Dodatkowo: 4 galaretki agrestowe 1 kg jabłek Zagotować 1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej
kulinarnyswiatdomi