masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:46/68)

Proste ciasto ze śliwkami 211

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy(...)mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. W momencie, gdy galaretka jest wystudzona i zaczyna tężeć należy przelać ją na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego zastygnięcia w lodówce

Emcia Pichci
Sernik na zimno z brzoskwiniami 840

zimno z brzoskwiniami- pychotka :) Składniki: paczka herbatników 1/2 kostki masła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4  łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło(...)gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka polecam

Smaki Edyty
Ciasto Smerf z musem jagodowym 408

mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam go tutaj . Proporcje jednak dobrałam do swoich potrzeb(...)herbatników 100g margaryny lub masła Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatniki, tak aby powstała jednolita masa. Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki Smerfowa pianka: 350ml kremówki 2 niebieskie galaretki Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam

Fabryka pomysłów
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 176

kakao 120g margaryny 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 kg jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy(...)czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około

Moje domowe kucharzenie
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1360

kasza wchłonęła płyn i zgęstniało. Blaszkę wykładam folią aluminiową, na dnie układam herbatniki, wykładam gorącą masę ciastka i wygładzam. Zostawiam do wystygnięcia. Brzoskwinie osączam z zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki, a gdy ta stężeje, wlewam resztę (dzięki temu owoce nie wypłyną na powierzchnię. Trzymam

W kuchni Karmel-itki
"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 177

odstawić do ostudzenia truskawki prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczynia do truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanową odstawić do lodówki aby masa stężała zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem szprycką nałożyć śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowiec borówkowy Mniam 195

miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. W  osobnym naczyniu blendujemy borówkę z cukrem i cukrem wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance łączymy żelatynę z wodą dobrze mieszając aby nie było grudek, dodajemy do masy cały

Niezły Młynek
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 140

roladę owijamy papierem. I tak zostawiamy aż wystygnie. Uformuje się pięknie w roladę.  W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody jak wystygnie mieszamy za pomocą trzepaczki najlepiej z schłodzonym serkiem homogenizowanym. Jak masa już zacznie tężeć, rozwijamy biszkopt, wykładamy masę,  pozostawiając około 2 cm na brzegu . Rolujemy roladę  szybkim  ruchem

SMYKWKUCHNI
Tort bananowy z masą Milky Way 401

herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką.Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.Smacznego

charlotte gotuje
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 230

jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych(...)można ją namoczyć przez 30 minut we wrzątku), miksujemy jeszcze chwilę. Krem przekładamy do środka babeczek i wyrównujemy powierzchnię, na której układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość przykrywamy tężejącą galaretką, którą rozrabiamy z połową zalecanej na opakowaniu wody. Wrzucamy do lodówki do stężenia. Z podanych proporcji wychodzi 5 bardzo dużych babeczek.      Jak się okazało z koncertu musiałam

sama złodycz
Szarlotka z połówkami jabłek 411

upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi, gdy czytam, że to ciasto

mojewypiekiinietylko
Torcik cukiniowy 268

łyżeczki proszku 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso 200 g startej cukinii dżem brzoskwiniowy (280 g) galaretka brzoskwiniowa 200 ml kremówka 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać(...)piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej

Ala piecze i gotuje
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1187

wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
167. Malinowa rolada w esy floresy 168

wzorkami była po prawidłowej stronie. Rozgotowane i przetarte przez sito maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z jogurtem i cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta zostanie przez biszkopt

Jadło i czytadło
Panna cotta z limonką 139

garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie

Słodkości i nie tylko