masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:46/68)

Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 148

minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć.3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą

Apetyczna babeczka
Przekładaniec masą śmietanową 135

galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły w biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda było wyrzucić..Dobrze ,że ciasto było w tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam w nasiąknięte ciasto] biszkopty , położyłam talerz i całość przewróciłam , aby ze spodem ciasta zrobić tak samo , czyli ułożyłam biszkopty(...)smacznie zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty

Moje domowe kucharzenie
z mrożonymi śliwkami, kremem śmietanowym żytnio-pszenny ucieraniec... 153

szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, herbata 1/2 szklanki jajka, cukier, aromat migdałowy, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale to ma tak być wsypać mąkę tortową, mąkę żytnią 2000, proszek do pieczenia i mikserem wymieszać(...)rozsmarować ciasto i ułożyć śliwki mrożone (około 1/2 opakowania) piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne mocno zimną śmietanę 30% ubić mikserem, wsypać galaretkę i ubijać z 30 sekund na najwyższych obrotach zimne ciasto nasączyć po wierzchu np. herbatą z cytryną lub czym lubisz - krem śmietanowy rozsmarować na cieście, posypać kolorowymi posypkami

W Mojej Kuchni Lubię
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 264

sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy za pomocą łyżki. 3. Masę wykładamy na blachę, na wierzchu układamy borówki. Pieczenie i dalsze kroki: Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś

Malowane smakiem
Walentynkowe serducha - z okienkiem i bez 119

posypki cukrowe Paczkę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. W trakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)serduszko z wyciętym środkiem. Po wycięciu wszystkich ciastek, blaszkę wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Do ciastek z okienkiem wlewamy tężejącą galaretkę  odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego :) A Wy macie jakieś plany na tegoroczne Walentynki? Jeśli tak - podzielcie się nimi ze mną na profilu Ewa Kuchennie na facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Truskawkowo-kokosowy deserek 126

mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli potrzeba. Masę przelać do szklaneczek lub foremek. Cała masa nie zmieściła mi się do foremki więc użyłam foremki silikonowej w kształcie takich kwiatków i szklaneczek. Odstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu zalać tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Aby deserek ładnie wyszedł z foremki silikonowej należy wstawić na chwilkę do ciepłej wody

Monia miesza i gotuje
Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką 359

pokojową. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy do wystygnięcia, uważając jednak aby całkowicie nie stężała. Galaretka musi mieć konsystencję żelu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć

Mania Gotowania
Ciasto na niedzielę 274

cukru 3 jajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny  1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Sernik na zimno 211

cukrem i maslem, dodac do masy serki i rozrobiona zelatyne. Dokladnie wymieszac. 1/3 masy odlac do osobnej miski, dodac 1 lyzke kakao i wymieszac. Tortownice wylozyc folia aluminiowa. Najpierw na tortownice wylewamy ciemna mase, nastepnie jasna i odstawiamy sernik do lodowki do zastygniecia. Na koncu zalewamy galaretka przygotowana wedlug opisu na opakowaniu i ponownie schladzamy w lodowce. Mozna na warstwe

Przysmaki Karolki
TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 321

przekroić na dwa krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko

Smaczne Zdrowe
łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym... 148

Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto płaska(...)postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać piozostałą startą skórką pomarańczową - ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort z truskawkami 154

szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo: 0,5 kg truskawek, 3 galaretki truskawkowe. Przygotowanie:     Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając. Gdy powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.   Krem: żółtka ucieramy

Aga w kuchni
CHMURKA malinowa 324

krem śmietankowy: 600 ml śmietany  kremówki 63 łyżeczek żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około(...)przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu wody, maliny blendujemy, dodajemy do  galaretki Ciasto rozkrawamy na dwie

Luźna Kuchnia
Proste ciasto ze śliwkami 184

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik śliwek z kompotu / w syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy(...)mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować galaretkę. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. W momencie, gdy galaretka jest wystudzona i zaczyna tężeć należy przelać ją na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego zastygnięcia w lodówce

Emcia Pichci
Sernik na zimno z brzoskwiniami 818

zimno z brzoskwiniami- pychotka :) Składniki: paczka herbatników 1/2 kostki masła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4  łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masło(...)gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka polecam

Smaki Edyty