masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:58/68)

Ciasto biszkoptowe z cappuccino 196

moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka(...)żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę mąki, kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i równomiernie rozsmarowujemy.  Biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C . W   połowie szklanki mleka rozpuszczamy

Smakowy Raj
Na wielkanocnym stole 214

  Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa  Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto

Kuchnia domowa Ani
Aspartan 191

grudniu 2013 roku panel EFSA (powiększony o 2 naukowców w stosunku do poprzedniego panelu) opublikował 263-stronicową analizę, z której wynika, że aspartam w dawkach nie przekraczających 40 mg/kg masy ciała dziennie jest nieszkodliwy. Wypowiedź Michała Kamrowskiego o Aspartamie PRODUKTY  ZAWIERAJACE  ASPARTAM NAPOJE : Coca-Cola zero Coca-Cola light Hoop Cola Pepsi light Pepsi Max Sprite piwo Redd(...)rozpuszczania Vibovit Junior – tabletki do ssania Additiva Multivitamina – tabletki do rozpuszczania Panvitan –  tabletki do ssania, preparat wielowitaminowy INNE PRODUKTY: rozpuszczalne kakao słodziki napoje z herbatą polewy jogurty galaretki napoje owocowe i mleczne rozpuszczalna kawa i herbata środki przeczyszczające mrożone desery napoje miętowe odświeżacze oddechu wszelkie napoje niskokaloryczne

Sylwetka Od Kuchni
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 144

Zima na zewnątrz szaleje więc pora na zimowe rozgrzewające zupki termofory itp rzeczy które umilają nam czas w oczekiwaniu na wiosnę. Akurat ja należę do ludzi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 172

jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła nas Kasia Biegańska. Niedziela 23 czerwca(...)ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał po odcedzeniu ziemniaków. Mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy do blaszki ziemniaczaną masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 192

czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał(...)21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie

les mirabelles
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1386

Danii zaczęłam jadać lunche, tutaj zwane frokost. Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych(...)formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można

Pożeraczka, czyli raz adobrze