masa z galaretki - 1018 przepisów (strona:3/68)

Ciasto Łukasza. 4454

łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie:  Do twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione masło i dokładnie miksujemy na gładką masę, dodajemy nasączone w alkoholu i scedzone rodzynki(...)mieszamy. Jeżeli dodajemy galaretkę, to należy ją rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i dodać do masy serowej, po tym należy masę ostudzić, aby lekko zgęstniała, jeżeli nie dodajemy galaretki, masy nie należy studzić przed przełożeniem.  W dopasowanej do formy wafli formie do pieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi

Kuchnia Łukasza
Ciasto z jabłkami w galaretce 420

min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody.Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do lekko ciepłej dodać

Mix smaku
Bajaderka z dżemem wiśniowym 194

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100(...)rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkęMasa kakaowa: 1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24  cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej

Bon Appetit Małgorzaty
Tort błękitna laguna 179

łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda(...)ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać  MASA PIANKOWA  Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce

Kuchnia Danusi
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 322

cukru70 g mąki pszennej15 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa truskawkowa:500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek)masa kawowa:400 g jogurtu greckiego (10%)250 ml śmietany kremówki (38%)40 g cukru pudru120 ml mocnej zimnej kawy10 listków żelatynydodatkowo:20 g mlecznej czekoladyBiałka ubić na sztywną pianę(...)umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 190

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha(...)podgrzać aż galaretka się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z mlekiem i zmiksować z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na jabłka i udekorować posypką. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki

Świat Smaku
Truskawkowa chmurka w różowej galaretce 143

Smaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc  i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka(...)Ostudzić i utrzeć ze śmietaną lub kefirem, dodać owoce miksując dalej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, porozlewać ją do 6-ciu kieliszków. Do tężejącej galaretki łyżeczką wkładać masę owocową, galaretka ładnie otuli naszą masę. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 257

żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy serowej, którą ponownie zmiksowałam. Na koniec wlałam do tortownicy na  upieczony i wystudzony biszkopt. Wokoło wyłożyłam mango z wanilią na masę serową. Wstawiłam do lodówki. Galaretka:  W czasie kiedy masa serowa tężała w lodówce, zabrałam się za galaretkę. Do rondelka wlałam pół szklanki Sprite i wsypałam żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia. Po chwili(...)się żelatyny, dolałam pół szklanki Sprite, wymieszałam, na koniec dolałam pozostałe dwie szklanki tego napoju, wymieszałam. Przezroczysty płyn, który miał się przeobrazić w naszą galaretkę wylałam na stężałą masę serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał

Blondynka Gotuje
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 375

blache wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy. MASA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, odstawiamy do stężenia , a następnie kroimy w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę(...)kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też

Ostra na Słodko
Serniczek truskawkowy 1091

łyżki cukru waniliowego 1 żółtko 1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu 300 g małych truskawek masa truskawkowa 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody do przygotowania galaretki Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku(...)lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Zielona łączka czyli sernik na zimno 493

proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa:   Galaretki (oprócz 2 zielonych) rozpuścić każdą w 1,5 szklanki wody. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować na małych obrotach ze śmietanką i cukrem. Do 1/2 szklanki wrzącej wody(...)wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy się wystudzi (lekko musi być ciepła) pomału wlewać do masy serowej i miksować na małych obrotach. Pokrojoną galaretkę wrzucić do masy serowej, wymieszać. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby stężało. 2 zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć wylać na masę serową i wstawić do lodówki najlepiej

Amatorka kuchenna
Deser z owocami i mascarpone 177

banan WYKONANIE Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy. Serek mascarpone miksujemy  z jogurtem naturalnym i miodem. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę  i ponownie wszystko miksujemy. Masę wlewamy do wypłukanej zimną wodą dużej salaterki. Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. banan obieramy i kroimy w krążki. Owoce(...)wrzucamy, a właściwie wciskamy do masy. Wstawiamy do lodówki, by nasza masa  stężała. Galaretkę czerwoną  rozpuścić w 350 ml. gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy masę z owocami i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Po tym czasie masę w salaterce , należy dookoła obkroić  nożem, odwrócić i wyłożyć na talerz. Dekorujemy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 176

Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami

Ostra na Słodko
Wiosenny sernik z mascarpone 321

było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia(...)lekko tężeć, zanurzać w niej owoce przeznaczone do dekoracji. Odkładać owoce na talerz, najlepiej tak, żeby się nie dotykały. Wstawić do lodówki.Kremówkę ubić, pod koniec powoli wlewając tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Udekorować owocami w galaretce.Smacznego!Przepis jest dość długi, ale w przygotowaniu sernika nie ma większej filozofii. Wyjdzie każdemu - jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cygan 250

mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki  Placek - masa -  biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka