Jajka z majonezem i łososiem to kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Ten przepis na jajka jest idealny na święta wielkanocne, oraz na inne okazje. Bo Polacy uwielbiają jajka z majonezem. Jajka z majonezem , to klasyka kuchni polskiej, najprostszy sposób podania jajek ugotowanych na twardo. Jajka z łososiem i majonezem robi się w zasadzie jak zwykłe jajka z majonezem , tylko dodatek(...)wędzonego łososia powodują, że zwykłe jajka robią się niezwykłe. To prosty przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jeśli szukacie innych przepisów na faszerowane jajka to zaglądnijcie tutaj , na blogu znajdziecie też przepisy na serniki i wielkanocne babki . Składniki na jajka z majonezem i łososiem, w zależności od ilości jajek: Jajka ugotowane na twardo, 2 połówki na osobę plasterki wędzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomyślacie, sporo i pysznie się gotuje oraz piecze, a potem wszystko ze smakiem się zjada. W niedzielny poranek pogodziliśmy zadowolenie naszego podniebienia z dozwolonymi produktami i przygotowaliśmy jajecznicę z łososiem . Dobrze mi znany wędzony łosoś i jajecznica w nowym wydaniu. Danie wyszło kolorowe, smaczne i sycące, więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki na jajecznicę(...)łososiem 5 jajek 100 g łososia 1 cebula natka pietruszki pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Łososia podzielić na małe kawałki. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, zeszklić na średnim ogniu. Jajka wbić do oddzielnego naczynia, rozmieszać, wlać na patelnię z cebulą. Wymieszać i znacznie zmniejszyć ogień. Od razu położyć łososia
niecodziennikparyŁosoś w warzywach – pyszne danie dla osób na dietach lekkostrawnych i śródziemnomorskich, semi-wegetarian, fleksiwegetarian, rybolubnych. Delikatne, rozpływające się w ustach warzywa wolno duszone z filetami łososia, dodanymi już w ostatniej chwili, tak by ryba nie rozgotowała się i zachowała jędrność. Łosoś w warzywach świetnie smakuje zjedzony z pieczywem ale równie dobrze z ziemniakami z wody lub puree albo(...)kaszą ( komponuje się z kuskusem, bulgurem, jaglaną). Danie na piątek, ale też obiad na niedzielę czy na każdy inny dzień. Warzywa możemy przygotować sobie już dzień wcześniej a łososia dorzucić przed podaniem dania ( chociaż łosoś smakuje też pysznie na drugi dzień, kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm
Dorota SmakujeZupa z łososiem i ziemniakami to prosta zupa o zaskakującym smaku. Jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na grudniowy obiad. Ugotowana na bazie bulionu z kawałkami wędzonego łososia, ziemniaków i marchewki. Do zupy dodałam też suszony koperek, ale można dodać kukurydzę, świeży groszek zielony, krewetki lub małże to co akurat mamy. Zupę zagęściłam mąką kukurydzianą. Można dodać do zupy(...)kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem , krewetkami i boczkiem. Ale ja Wam dzisiaj polecam błyskawiczną rybną zupę z wędzonym łososiem i ziemniakami. Składniki na 4 porcje zupy z łososiem i ziemniakami : 2 duże brzuszki wędzonego łososia ze skórą 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego 2 marchewki 2 duże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na smaczną przekąskę idealną zarówno na świąteczny stół, jak i sylwestrową czy karnawałową imprezę. Banalny w wykonaniu, genialny w smaku tatar z wędzonego łososia. Wiecie, że uwielbiam ryby. Ta przystawka jest prawdziwą gwiazdą na karnawałowym stole. Tatar, ale nie z mięsa i nie surowy. Wędzony łosoś z ostrą cebulką i kwaśnym ogórkiem, to połączenie wręcz doskonałe. Te łososiowe kulki(...)efektownym – zarówno wizualnie, jak i smakowo. Niektórzy nie lubią, bądź też nie mogą spożywać surowego mięsa (tutaj ukłon dla przyszłych mam oczekujących potomstwa), dlatego z chęcią skorzystałam z łososia wędzonego. Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje wędzonego łososia – na zimno i na gorąco. Czym one się różnią? Oczywiście temperaturą wędzenia
DietologBogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe łosoś, pełne witamin ziemniaki i pobudzający apetyt szczypior to głównie składniki tej pysznej świątecznej sałatki. Taka sałatka będzie smacznym daniem w wielkanocnym menu. Jest lekka, ponieważ nie zawiera majonezu, a składniki idealnie łączy serek kanapkowy. Oto przepis na pyszną świąteczną sałatkę ziemniaczaną z łososiem i szczypiorem. Składniki 350 g ziemniaków 150 g wędzonego łososia(...)serka typu Bieluch 4 łyżki posiekanego szczypioru sól pieprz drobno mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łososia kroimy w kostkę. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy łososia, szczypior i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą (należy z nią uważać, ponieważ sam łosoś jest dość słony) i drobno mielonym
My Chcemy Jeśćrównież wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie się z nimi uzupełniają - cytrynę oraz świeżą miętę. Makaron z pesto pistacjowym i łososiem robi się prościutko, a w efekcie(...)otrzymujecie smaczne, sycące danie - makaron i kawałki łososia skąpane w pysznym, kremowym sosie! :) Makaron z pesto pistacjowym i łososiem Składniki / na 4 porcje: pesto pistacjowe: 100 g niesolonych, wyłuskanych pistacji Pistacje.pl pęczek świeżej bazylii pęczek świeżej mięty dwa ząbki czosnku sok z połowy cytryny 40 g świeżo startego parmezanu sól i pieprz ok. 4-5 lyżek oliwy ponadto potrzebujesz: oliwa
Chilli Czosnek i Oliwazazwyczaj ma miejsce w piątek - na obiad była pyszna ryba :) Bardzo lubimy łososia, nie tylko ze względu na jego bogactwo składników odżywczych - zawiera między innymi potas, selen, kwasy omega-3, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę B, ale głównie za jego smak. Tym razem inspirując się przepisem z książki "Ryby są super" wydanej i dostępnej jakiś czas temu(...)Lidlu przygotowaliśmy danie - łosoś w peperonacie. Ziemniaki Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju układamy ziemniaki przekrojone na pół. Podsmażamy z każdej strony. Po usmażeniu przykładamy je do miski, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę oliwy i ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety z łososia to nasza propozycja na obiad. Polecam te pyszne kotlety mielone z łososia, gdyż według nas przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem(...)pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia. Składniki: świeży łosoś ok. 500 g 1 jajko posiekana natka pietruszki lub szczypiorek: 1 pęczek ok. 2/3 szkl. panierki panko lub bułka pszenna namoczona w mleku sól do smaku pieprz do smaku olej rzepakowego do smażenia: ok. 1 łyżka Jogurt czosnkowo-koperkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem. Uwierzcie, to raj dla podniebienia:) Szybko i smacznie, gorąco polecam :) łosoś 60 dag świeżego filetu z łososia (dobra jakość w KLIK ) Pieprz cytrynowy Sól morska Rozmaryn Olej łosoś Łososia oczyszczam z łusek i dzielę na odpowiednia dla siebie kawałki. Każdą porcję oprószam solą, pieprzem(...)cytrynowym i obsypuję rozmarynem, można również dodać gałązki świeżego. Odstawiam rybkę na pół godziny. Po tym czasie smażę łososia z obu stron na rumiano ( po parę minut), na patelni grillowej lekko natłuszczonej olejem. Podaję od razu. polecam na grilla: KLIK łosoś łosoś łosoś
Takie tam pichcenieSmaczny i aromatyczny łosoś z soczewicą , zamarynowany w świeżym tymianku, czosnku i oliwie z oliwek, następnie upieczony w niskiej temperaturze to sposób na soczysty, pyszny obiad. Łosoś z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Przyrządzona w ten sposób ryba powinna być soczysta – nie wolno trzymać jej za długo w piekarniku. Ryba przed upieczeniem został(...)obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Łosoś z soczewicą to delikatne i smaczne danie, odbiegacjące nieco od standardowych. Łosoś jest rybą zaliczaną do ryb tłustych. Nie oznacza to, że łosoś tuczy – mięso to jest zdrowe i dostarcza wyjątkowo ważne dla człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 i Omega-6. Istotna jest również znaczna zawartość witamin
Ciasna Kuchniajakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna czarnuszki. Smak sushi(...)zbytecznych ceregieli przy zwijaniu.Idealna alternatywa dla niewprawnych kucharzy by elegancko przyjąć gości. Oczywiście obok sałatki sushi zrobiłam również klasyczne rolki typu maki. SKŁADNIKI na 2 osoby: 400 g świeżego łososia bez skóry 150-200 g nieugotowanego ryżu na sushi 3 łyżki octu ryżowego 1-1.5 płata nori 1/2 awokado garstka solirodka garstka kiełków czerwonego buraka 1 łyżka ziaren czarnuszki
Sztuka gotowania w/g SamiryŁosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków(...)czosnku 1 liść laurowy Przygotowanie: W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki. Łososia umieścić w niemetalicznym naczyniu i zalać przygotowaną solanką. Upewnić się, że ryba jest całkowicie pokryta solanką. Tak przygotowane naczynie z rybą przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie łososia wyjąć z solanki i osuszyć przy pomocy ręczników papierowych
naRuszcieRoladki z wędzonego łososia z dodatkiem mascarpone i musztardy francuskiej to szybka, łatwa i do tego bardzo ciekawa przekąska na zimno. Słoność wędzonego łososia jest przełamana łagodnością mascarpone i podkręcona dodatkiem musztardy. Składniki: – 200g łososia wędzonego w plastrach – 200-250 g serka mascarpone – 1 słoiczek musztardy francuskiej – natka pietruszki – pieprz dodatkowo: folia spożywcza Wykonanie(...)stole rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozłożyć plastry łososia tak, żeby na siebie nachodziły końcówkami (patrz zdjęcie poniżej). Serek mascarpone mieszamy z poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem. Na plastrach łososia od jednego brzegu (z drugiej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego brzegu) rozsmarowujemy warstwami – najpierw musztardę, a na niej serek mascarpone (zdjęcie poniżej). Teraz delikatnie zawijamy łososia z nadzieniem
Pociąg Do KuchniCzęsto nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę nam się zejdzie :). Sushi SKŁADNIKI: -kawałek świeżego łososia -tacka wędzonego łososia -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy(...)przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą z oliwek. Pieczemy 20-30 min pod przykryciem w temperaturze 180 stopni
Zainspiruj się kuchnią