Jajka z łososiem i majonezem ze szczypiorku. Jajka z łososiem i zielonym majonezem. Zielony majonez uczyliśmy się robić od podstaw na warsztatach z Ernestem Jagodzińskim, wtedy robiliśmy go do ośmiornicy z chorizo, ziemniakami, robiliśmy tam też majonez wasali. Taki zielony majonez to żadna wyższa szkoła jazdy, każdy go zrobi. Zielony majonez z tego przepisu jest prostszy wystarczy wybrane zioła(...)jest idealny na święta wielkanocne, oraz na inne okazje. Bo Polacy uwielbiają jajka z majonezem. Robi się je w zasadzie jak zwykłe jajka z majonezem , tylko kilka dodatków: wędzony łosoś, zmiksowany szczypiorek, listki tymianku, a dla ozdoby owoce kaparów powodują, że jajka wyglądają bardzo odświętnie. Ot zwykły przepis. Szczypiorek można zastąpić bazylią, zamiast listków tymianku położyć rzeżuchę , a zamiast marynowanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak jakby pogrzebany łosoś No i ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała. My swoją też zakopiemy w soli i cukrze, przykryjemy(...)buraczkami, dodamy małe co nie co i… schowamy do lodówki Składniki 500g łososia surowego ze skórą 150g gruboziarnistej soli kamiennej 30g cukru trzcinowego 30g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka) 250g buraczków surowych 40ml śliwowicy 1 pęczek koperku 1 limonka Wykonanie Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem zawinąć rybę. Buraki
Tajemnice Smakuzabieramy coś “od siebie” w odwiedziny. Można upiec je wcześniej i nie martwić się, że nie zdążymy na określoną godzinę. Ta jesienna tarta z wędzonym łososiem i porem jest wyśmienita. Połączenie kruchego ciasta, słodkawych porów, słonawej ryby i aromatycznego koperku jest genialne w swojej prostocie. Może być popisowym daniem, a jest tak na prawdę bardzo prosta do przygotowania(...)tarty najlepiej sprawdzi się gruby kawałek łososia wędzonego na gorąco (ten wędzony na zimno lepszy jest do potraw, których nie podgrzewamy). Ja użyłam łososia Mowi, którego można dostać między innymi w sklepach Carrefour. Jest to łosoś hodowany z troską – w nieprzepełnionych zbiornikach, odpowiednio odżywiany karmą pochodzenia oceanicznego i spełniający ścisłe standardy WWF. Jest on szczególnie bogaty w kwasy Omega
Poezja smakuAromatyczna sałatka z łososiem i młodymi ziemniakami, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Danie bardzo proste do przygotowania. Świetnie smakuje na ciepło, od razu po ugotowaniu ziemniaków, jak i na zimno. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z łososiem w musztardowo-miodowym dresingu Ilość składników do sałatki z łososiem można w dowolny sposób komponować według własnego uznania(...)Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, delikatnej, ale również nieco ostrej, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym. Sałatka z łososiem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możecie je obrać przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Mniejsze warto pokroić na połowy, ale najlepsze są małe, żółte ziemniaczki o mocno skondensowanym, słodkim
Niedzielny kucharzDziś mam dla Was pyszne tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem . Łosoś jest rybą niezwykle powszechną w Szkocji. Tutejszy łosoś jest niezwykle smaczny i soczysty. Łosoś wędzony jest równie popularny. Tarteletki z wędzonym łososiem, idealnie sprawdzą się w roli przystawki na każdego rodzaju przyjęcie, ponieważ wyglądają niezwykle elegancko i efektownie, a co więcej są niezwykle smaczne! Polecam! Tarteletki(...)wędzonym łososiem i koperkiem Składniki na 4-6 tarteletek: Na ciasto: 100g masła 150g mąki pszennej sól, pieprz Na Farsz: 200-250g wędzonego łososia 2 jajka 2 łyżki świeżego koperku 300ml rzadkiej śmietany 1 płaska łyżeczka chrzanu (lub do smaku) Jak zrobić tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem Przygotowanie ciasta: Mąkę, masło i sól przełożyć do miski
Codzienne GotowanieMakaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym to jedno z moich ulubionych dań z tą rybą w roli głównej. Do jego wykonania świetnie pasuje makaron tagliatelle, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć np. makaronu spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos śmietanowo-cytrynowy ma delikatny smak, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja z reguły dodaję do niego samą(...)skórkę z cytryny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu wkropić również trochę soku z cytryny dla podkreślenia smaku. Jeśli lubicie łososia to polecam również przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami . Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-cytrynowym – Składniki: 200 g makaronu (u mnie tagliatelle, ale można też użyć innego, np. spaghetti
Kulinarne PrzebojeProponujemy kolejne danie z kategorii bardzo łatwych i szybkich w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektownych. Grillowanego łososia podamy z kolorową warzywną sałatką na zimno. Trzeba przyznać, że niezależnie od tego, że takie połączenie świetnie smakuje, to również zachęca do jedzenia przez sam wygląd. Taka magia kolorów W różnych źródłach znaleźć można rozmaite przepisy, które w ten czy inny sposób łączą(...)grillowanego łososia z lekką sałatką z warzyw. Nawiasem mówiąc, kiedyś publikowaliśmy już utrzymany w nieco innym klimacie przepis na łososia z klasycznego grilla węglowego , który dekorowaliśmy mieszanką sałat i pomidorów. Ze względów praktycznych zakładał on możliwość przygotowania w warunkach „polowych”. Receptura poniżej przeznaczona jest bardziej do przygotowania w kuchni, przy pomocy patelni i przez cały rok. A że stanowi wynik
Kulinarna PokusaProponujemy kolejne danie z kategorii bardzo łatwych i szybkich w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektownych. Grillowanego łososia podamy z kolorową warzywną sałatką na zimno. Trzeba przyznać, że niezależnie od tego, że takie połączenie świetnie smakuje, to również zachęca do jedzenia przez sam wygląd. Taka magia kolorów W różnych źródłach znaleźć można rozmaite przepisy, które w ten czy inny sposób łączą(...)grillowanego łososia z lekką sałatką z warzyw. Nawiasem mówiąc, kiedyś publikowaliśmy już utrzymany w nieco innym klimacie przepis na łososia z klasycznego grilla węglowego , który dekorowaliśmy mieszanką sałat i pomidorów. Ze względów praktycznych zakładał on możliwość przygotowania w warunkach „polowych”. Receptura poniżej przeznaczona jest bardziej do przygotowania w kuchni, przy pomocy patelni i przez cały rok. A że stanowi wynik
Kulinarna Pokusabrzegi w ryby to kolejne punkty zacieśniające moją mentalną więź z tą częścią świata (którą kiedyś na pewno odwiedzę!) :) Wśród tych wszystkich rzeczy pluska srebrnym ogonem mój ulubiony łosoś, na którego Skandynawowie mają mnóstwo kulinarnych pomysłów, w tym jedyny w swoim rodzaju sposób obróbki o nazwie gravlax, znaczącej dosłownie tyle, co pogrzebany łosoś (w poście o moim pierwszym tak przygotowanym(...)łososiu, czyli TUTAJ , dowiesz się dlaczego ;)). Tym razem przygotowałam go w bardzo letniej, jagodowej odsłonie. Nasze lasy, jak i te na północny pełne są tych czarnych, smakowitych owoców :) Do tego sałatka z chrupiącym porem i słodką nutą jabłka, która wspaniale uzupełni się ze słonymi plasterkami ryby. Szwedzi bardzo lubują się w kanapkach, także na obiad. Układają na nich
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZnudziły się już Wam grillowe karkówki i kiełbaski? Może spróbujcie tego pysznego, soczystego łososia w słodkiej glazurze z dodatkiem miodu. Jest ultra szybki w przygotowaniu, wystarczy zamarynować go godzinę wcześniej i już można wrzucać go na ruszt. Jeżeli chcesz go zrobić w domu to też nic trudnego, wystarczy użyć funkcji grilla w piekarniku;) Jeżeli lubisz łososia w postaci grillowanej, zajrzyj(...)także do mojego przepis na grillowanego łososia ze szparagami , mojego ulubionego w glazurze miodowo-musztarowej , lub g rillowanego w miodzie i paście miso . Wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Łosoś w miodowej glazurze (4 porcje) Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy 1/4 szklanki brązowego cukr u 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu sojowe
karmelowyDzisiaj na blogu serwuję pyszne i efektowne danie, które wygląda niczym wyciągnięte z restauracyjnej karty, a zarazem proste i można je przygotować samemu w domowym zaciszu. Łososia jeżeli tylko jest świeży i dobrej jakości nie można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron(...)łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki miodu 1/4 łyżeczki imbiru Przygotowanie: 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego
Fitsweet.meŁosoś teriyaki z bok choy i shiitake to szybkie, aromatyczne i smaczne danie. Wystarczy przygotować sos teriyaki, włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia. 25 minut w nagrzanym piekarniku i łosoś teriyaki już jest gotowy. Pyszne danie jednogarnkowe! Rybę można podać z ryżem. Próbowaliście kiedyś shiitake ? Są to jedne z najsmaczniejszych grzybów jakie jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby(...)grzybami . Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku . Łosoś teriyaki Składniki: na 4 porcje 700 g fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku
codojedzeniaPrzepis na jajka faszerowane z awokado i łososiem to jedna z przystawek przygotowana przez Madzię na minione Święta Wielkanocne. Jednak zarówno awokado, jak i łosoś są tak uniwersalnymi składnikami, że tą przystawkę możecie wykorzystać na dowolną okazję. Farsz składa się dosłownie z kilku składników, więc z przygotowaniem jego nie będzie większych problemów. Musicie jednak pamietać, aby kupić dojrzałe awokado (musi(...)być miękkie), inaczej możecie mieć problem z jego roznieceniem. Jajka faszerowane z awokado i łososiem – składniki awokado szczypiorek 6 jajek sok z 1/2 limonki 100 wędzonego łososia sól pieprz koperek łyżka majonezu np. Folwark Jajka faszerowane z awokado i łososiem – składniki Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je na pół i wyjmujemy ze środka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś piccata na wielkanocny obiad…Jeśli czujecie się zestresowani przygotowaniami do świąt to mam dla Was szybki i łatwy przepis na łososia. Piccata to właściwie sposób przyrządzenia, a nie nazwa potrawy. Do smażonego łososia przygotowałam pyszny sos z białego wina. Całość podałam z ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne(...)smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ czosnku solo, 4 ząbki 100 ml białego wina, wytrawnego 200 ml bulionu z kurczaka
codojedzenia