Jajka faszerowane łososiem i awokado. Jajka faszerowane łososiem i awokado - przepis idealny na każdą okazję Odkryj przepis na jajka faszerowane łososiem i awokado – idealne połączenie smaków, które zachwyci na każdą okazję. Proste, zdrowe i eleganckie danie, które stanie się hitem Twojego stołu. Idealne na Wielkanoc i inne święta. Odkryj smakowity sposób na podanie jajek, który zachwyci nie tylko podczas wielkanocnego(...)śniadania, ale także na każdej imprezie czy rodzinnej kolacji. Jajka faszerowane łososiem i awokado to połączenie, które gwarantuje kulinarny sukces. Sekret niezawodnej przystawki Dlaczego jajka z łososiem i awokado? Jajka faszerowane to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody, a dodatek łososia i awokado wprowadza w ten tradycyjny przepis świeży powiew nowoczesności. To połączenie smaków, które zachwyca swoją kremowością, delikatnością
Moja Książka KucharskaSałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. Pomysł na sałatkę z łososiem. Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami będzie Waszą ulubioną sałatką, ponieważ dostarczy Wam energii i radości z jedzenia. Poza tym łosoś to bogactwo kwasów DHA i EPA. Przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają komórki wyściełające tętnice, a nawet obniżają ryzyko zachorowania(...)nowotwory! Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. Sałatka z wędzonym łososiem i oliwkami. Warto posilić się tą sałatką. Polecam ją z czystym sumieniem. Szybko przygotujesz i jeszcze szybciej się nią posilisz. Składniki na sałatkę z łososiem: - mix ulubionych sałat - łosoś atlantycki wędzony - oliwki Kalamata - czarnuszka ziarno - ocet balsamiczny z Modeny DOP - olej z białego maku Olejowe Smaki - chleb
Z Kuchni Do Kuchnistudzę i dopiero kiedy są dobrze zimne smaruję je serkiem kremowym. W tych roladkach dobrze sprawdza się serek o smaku czosnkowym , gdyż łączy się on świetnie zarówno z wędzonym łososiem jak i ze szpinakiem. Kolejnym składnikiem, po który sięgam wypełniając te roladki jest wędzony łosoś . Łososia kupuję w plastrach, a przed ułożeniem na naleśnikach kroję owe plastry na mniejsze kawałki(...)który dodaję to liście szpinaku . Można dodać surowe liście, ja jednak lubię podsmażyć je na patelni, gdyż dzięki temu puszczają wodę i stają się miękkie. Posmarowane serkiem i wypełnione łososiem oraz szpinakiem roladki zwijam w rulon, a następnie kroję na małe kawałki, które posypuję ziarnami sezamu. Przed podaniem roladki przetrzymuję w lodówce, owinięte folią spożywczą bądź w pudełku z pokrywką
MeCooksMini tarty z łososiem i szparagami. Łosoś świetnie się komponuje ze szparagami i z ciastem francuskim . Tym razem zamiast robić dużą tartę , wykonajmy mini tarty , których nie trzeba kroić i idealnie się sprawdzą na wynos. Mini tarty są bardzo łatwe do przygotowania i są bardzo uniwersalne. Ciasto francuskie z jego cudownym maślanym smakiem, delikatnie kruche i puszyste, nie jest czymś(...)szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji
Zdrowy Styl Joannyidealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj wybieram makaron ryżowy, ponieważ bardzo go lubimy, a dodatkowo gotuje się on bardzo szybko. Tym razem przygotowałam makaron z łososiem z dodatkiem szpinaku i śmietanki 30%. Całość smakuje naprawdę świetnie. Makaron „oblepiony” kawałkami łososia i szpinaku z dodatkiem sosu śmietanowego to prawdziwy raj dla podniebienia. Poniżej znajdziecie świetny przepis na pyszny(...)bardzo szybki w przygotowaniu makaron z łososiem i szpinakiem. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom łososia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 300 g fileta z łososia 1 cebula 160 g makaronu ryżowego 150 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony) 1 mały kubeczek śmietanki
Przepiski.plZupa z łososiem z warzywami. To prosta zupa rybna o zaskakującym smaku. Będzie idealna na piątkowy bezmięsny obiad, szczególnie dla tych, którzy ze względów religijnych w piątki nie jedzą mięsa Zupa z łososiem z warzywami jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na styczniowy rozgrzewający, jednogarnkowy obiad. Zupa z mlekiem kokosowym, z kawałkami wędzonego łososia, groszkiem, kukurydzą i marchewką zupę doprawiłam(...)smaku też sos rybny i sojowy, możemy też dodać krewetki lub małże to co akurat mamy. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem , krewetkami i boczkiem. Polecam też przepis na pyszną zupę z łososiem i ziemniakami . Ale ja Wam dzisiaj polecam bardzo smaczną zupę rybną z łososiem i warzywami. Tego typu zupa rybna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania świeżo złowionej ryby, aby móc cieszyć się tą cenną zdobyczą przez dłuższy czas. Po wypatroszeniu ryby zasypywano ją środkami konserwującymi, czyli suchą mieszanką soli, cukru i ewentualnie przypraw, zakopywano w ziemi na co najmniej(...)trzy dni i obciążano kamieniami. Dzisiaj oczywiście mamy lodówki i taki łosoś może dojrzewać w chłodzie bez potrzeby zakopywania. Owijamy przyprawionego łososia ciasno folią i obciążamy. Bardzo przydatne w tym procesie jest urządzenie do próżniowego pakowania żywności. Próżniowo zamknięty łosoś z przyprawami lepiej się zamarynuje. Dzięki temu, że jest szczelnie zamknięty nie wyciekają z niego soki, szczególnie
Tajemnice SmakuŁosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym jest obiadem, który przygotujecie w 20 minut! Ten przepis nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Może zrobić go dosłownie każdy. Będzie wspaniały na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy obiad do pracy. Odgrzany smakuje równie dobrze, jak i ten podany od razu. Ja podałam łososia z makaronem – wydaje mi się, że najlepiej(...)razem tworzą genialną i przepyszną całość. Na pewno tutaj podstawą jest dobra, świeża ryba oraz świeży szpinak, który smakuje zdecydowanie lepiej niż rozdrobnione, mrożone kostki. Zobacz też: Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem i cukinią Przepis na łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 filety
Kuchnia Bazyliipiątkowe popołudnie bardzo często na naszym stole gości łosoś. Nie inaczej było również i tym razem… jako danie główne będzie grillowany łosoś z soczewicą. Łososia możemy przygotować chyba na 100 sposób i za każdym razem będzie równie dobrze smakował. Tym razem zrobiliśmy grillowanego łososia, a jako dodatek soczewica z marchewką . Zobaczcie jak przygotować to niezwykle smaczne danie. Grillowany łosoś(...)soczewicą – składniki (porcja dla 2 osób) ok. 400 gram filetu z łososia 3/4 szklanki soczewicy 1 marchewka mała cebula 0,5 l bulionu słodka papryka sól pieprz zioła prowansalskie Grillowany łosoś z soczewicą – przygotowanie Łososia myjemy i jeśli ma ości to filetujemy. Doprawiamy go solą i słodką papryką. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś po azjatycku… mój ulubiony przepis. Nie ma nic lepszego niż porcja smacznego łososia. Ten przepis zmieni Wasze życie! Polany sosem klonowym, pachnący limonką i zaostrzony chii wspaniały pieczony łosoś po azjatycku, podany ze szpinakiem i białym ryżem. Posypany czarnym sezamem. Łosoś to moja ulubiona ryba. Smaczna i zdrowa. Pełna kwasów tłuszczowych i witamin, bogata w białko. Zawiera wszystko(...)jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu, a nawet lewicowej macicy . Mój ulubiony przepis na łososia i ulubiony przepis na szpinak! To danie nie wymaga nie wiadomo jakich kulinarnych umiejętności. Wystarczy zastosować się do przepisu aby je stworzyć. Przyrządzam łososia po azjatycku przynajmniej 1 raz w tygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie
codojedzeniaSKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat, szpinaku, botwinki lub rukoli czy roszponki 1-2 plasterki cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1/2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie) do zieleniny Wykonanie: Skórę łososia oskrobać z łusek, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi(...)ręcznikami. Osuszonego łososia oprószyć solą i pieprzem. Ocet balsamiczny wlać do małego teflonowego rondelka lub na teflonową patelenkę. Teflon zapobiegnie łatwemu przywarciu zredukowanemu balsamico. Gorący zredukowany balsamico jest rzadszy niż po wystudzeniu, podobnie jak z karmelem. Dlatego zredukowany ocet balsamiczny zdjąć z ognia zanim jeszcze stanie się bardzo gęsty. Do tego łososia idealnie pasuje maślany ryż - klik . Ten ryż trzeba
Sztuka gotowania w/g SamiryGotowany, pieczony, smażony, surowy, wędzony na ciepło i na zimno, na kolację, przystawkę… i nie tylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy(...)Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą opcję (u Kingi jest
mojewypiekiinietylkoTakiego surowego, marynowanego łososia robimy sobie od czasu do czasu. Najpierw robiliśmy tylko z solą, cukrem i koperkiem, ale po obejrzeniu podobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale(...)tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta
Kuchnia PrezydentowejZiutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją od razu wiedziałam, że będzie to TA metoda na łososia :) Rybka podana w taki sposób gościła u nas o dziwo w ubiegły czwartek ale prezentuję ją dopiero dzisiaj z racji Środowych Rybek. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszna i wilgotna
Dzieje kuchennej WiewióryProsty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. To moja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna! 1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części) 1 łyżka nasion kopru włoskiego 2 łyżki sezamu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie
Dzieje kuchennej WiewióryPołączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewióryczas temu, wczoraj przepis wreszcie doczekał się realizacji. Generalnie książka wskazuje drogę słodką z cukrem pudrem, ja poszłam w kierunku dania rybnego wcale nie słodkiego. Połączyłam kluski z usmażonym łososiem i było to trafne połączenie. Zmieniłam też sposób formowania. Przepis z "Podroży kulinarnych. Kuchnia węgierska". Kluski ziemniaczane z kozim
Dzieje kuchennej WiewióryWitam Was! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad i smaczny koktajl! Na obiad: Pieczony łosoś z ryżem podany z warzywami! Na deser: Borówkowy Szał! Banany Borówki Brzoskwinie Jogurt Naturalny Gorzka Czekolada Mięta Polecam! Miłej Soboty
Chocolate Stop Temptingdelikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki : około 1 kg sprawionego łososia sok z cytryny sól, ewentualnie pieprz mąka olej Przygotowanie : Rybę umyć, podzielić na dzwonka, osuszyć i skropić sokiem z cytryny Po około 20 min. rybę ponownie osuszyć i posolić, posypać pieprzem Ja obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Pycha...,smacznego. Robi się szybko i prosto.To zaleta tej potrawy
Proste Potrawywpis tym razem kulinarnie. A że mamy dziś piąteczek to zapewne w większości domów króluje dziś rybka, u nas też. I to nie byle jak bo świeżutki filecik z łososia norweskiego, oczywiście wolała bym jakąś rybkę prosto z kutra rybackiego, no ale jak się nie ma co się lubi to się chodzi do dyskontu :P(ostatnio bardzo modne słowo
Farmażonypiekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNIŁosoś ok. 500 g upieczony w folii w piekarniku (200*C przez ok. 25 min) i do tego sos: Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem. Delikatna wersja łososia o owocowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z łososiem. Chrupkości dodały migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z makaronem i sałatą była pysznym obiadem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka z łososiem i pomidorami - lekkie danie na kolację albo lunch. Ja lubię takie sałatki więc polecam także i Wam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGrillowany łosoś z sosem grzybowym Grillowany łosoś z sosem grzybowym, to może nieco zaskakujące połączenie, ale wiesz, że ja czasami lubię zaszaleć i poeksperymentować. I okazuje się, że grillowana ryba i sos z suszonych borowików, to pyszny duet. Ja wybrałam łososia, bo bardzo lubię przygotowywać go właśnie na grillu. Jeśli nie chcesz się bawić, tak jak ja, w zwijanie dzionków(...)jest dużo, a efekt wizualny bardzo fajny. Filmik, jak przygotować taką grillowana rybę, sos grzybowy i puder grzybowy znajdziesz na moim profilu na Ig→ https://www.instagram.com/reel/C7CQ7zKoWpO/ Przepisy z łososiem na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z łososiem w roli głównej: Tatar z łososia Pieczony łosoś z czosnkiem i natką Łosoś po tajsku z warzywami Łosoś marynowany
Kulinarne przygody GatityŁosoś w miodowo-cytrynowej glazurze Łososia umyć, osuszyć i przekroić na 2 mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą oraz pieprzem czarnym mielonym. Do małego naczynia wlać miód, sok z cytryny, wodę dodać szczyptę pieprzu cayenne i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, wlać oliwę, rozgrzać, położyć na patelni łososia skórą do dołu i smażyć(...)Następnie odwrócić skórą do góry i smażyć kolejne 2 min. Jeżeli kawałki łososia są wysokie odwrócić raz na jeden, raz na drugi bok i smażyć po 1 min. z każdego boku. Odwrócić łososia tak aby był skórą do dołu, dodać na patelnię przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i chwilę smażyć (do momentu aż czosnek zacznie ładnie pachnieć
ememe kitchenŁosoś w miodowej glazurze z warzywami to szybka propozycja na obiad bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na prace serca, mózgu oraz naszych oczu. Kwasy te stanowią bardzo ważny element naszej diety i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Pomijając czy to łosoś, czy nie to zaleca się jeść ryby co najmniej 2-3 razy w tygodniu(...)Sprawdź przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym Składniki filet z łososia warzywa na patelnię ulubione przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek olej Składniki na marynatę 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu czarny pieprz sól sok z 1/3 cytryny Szybki przepis na Makaron orecchiette z łososiem i suszonymi pomidorami Łosoś w miodowej glazurze z warzywami [PRZEPIS] Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z wędzonym łososiem to bardzo szybka w wykonaniu sałatka na kolację czy domową imprezę. Często robię sobie taką sałatkę do pracy, bo jest bardzo sycąca i nie muszę dodatkowo do niej dokładać np. pieczywa. Uwielbiam połączenie sera i wędzonej ryby, w szczególności łososia. Do tego delikatne świeże listki, garść rukoli – nie da się przejść koło tego smaku obojętnie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym łososiem – Składniki 200 g łososia wędzonego 100 g mieszanki sałat bądź młodych listków garść rukoli 100 g sera feta 10 sztuk pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek dodatkowo można dodać szczypiorek bądź natkę pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym łososiem – Wykonanie Sałatę jeśli jest w całości
To Musisz WiedziećZrobiłam pierwszy raz i od razu wszyscy się w nim zakochali. Łosoś w sosie teriyaki jest przepyszny. Sekretem jest marynata, dzięki której łosoś nabiera wyjątkowego smaku. Niestety jednym z głównych składników marynaty jest Mirin (japońskie wino ryżowe służące do gotowania), które okazało się trudno dostępne. Zrobiłam więc własny Mirin 🙂 Zamienników Mirin jest wiele. Ja wybrałam najtańszy i najłatwieszy do zrobienia(...)upoluję prawdziwego Mirin, z tego zamiennika będę korzystać. Polecam spróbować. Podawać w towarzystwie Makaronu Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypanym prażonymi algami Nori. Przepis na tego pysznego Łososia wypatrzyłam w jednym z najnowszych odcinków programu Gordon Ramsay – We własnej Kuchni (,, Gordon Ramsay’s ultimate home cooking”) pod hasłem „Zdrowe gotowanie”. Składniki: 4 kawałki łososia – filet ze skórą
Moja DelicjaPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki . Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)pęczek natki pietruszki 250 ml mleka 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 1 surowe żółtko 275 g prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat Przygotowanie kulebiaka z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę
Moja DelicjaNaleśniki zna każdy z nas i często robi je w domu na śniadanie, obiad lub kolację. Dzisiaj proponujemy pyszne naleśniki z łososiem . Tym razem nie mieliśmy ochoty na zwyczajne z dżemem, a ponieważ w lodówce był wędzony łosoś, dokupiliśmy serek kanapkowy i zrobiliśmy je w takim odrobinę niecodziennym połączeniu. To była bardzo pozytywna odmiana. Składniki na naleśniki z łososiem Naleśniki(...)mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko czubek noża proszku do pieczenia czubek łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g łososia wędzonego 200 g serka śmietankowego na kanapki (z ziołami, szpinakiem itp.) 1 natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia
niecodziennikparySzaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Składniki: 2 dojrzałe mango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty(...)Mango przekrój na wzdłuż na pół omijając pestkę. Połówki obierz ze skórki, pokrój w kostkę razem z papryką. Cukinie pokrój w krążki. Łososia pokrój w kostkę takiej samej wielkości jak mango. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, oliwie z oliwek, przyprawie curry, soku z cytryny oraz soli
kuron.com.pltutaj wielbiciele łososia? 😊 Dzisiaj zachęcam do przygotowania łososia pieczonego pod serową pierzynką wraz z dodatkiem świeżych malin. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców, więc taka forma przygotowania łososia bardzo przypadła mi do smaku. Poniższego łososia podałam z kopyt kami i sałatką (pomidor, szczypiorek i śmietana 18%). Składniki na 2 porcje: 1 płat łososia wraz ze skórką (wagowo około(...)garść świeżych malin 2 garście startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina soku z cytryny Łososia umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z łososia usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać startym serem i na wierzchu poukładać świeże maliny. Przygotowanego łososia
UgotowaćŁosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – krótko mówiąc: niebo w gębie! :) Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia lub jeśli robiliście mój przepis na Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami i Wam smakowało, to ten przepis też skradnie Wasze serce :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Składniki: ok. 600g filetu z łososia (podzielić na 4 kawałki) 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (do podsmażenia ryby
Kulinarne PrzebojePomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - pieczony łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Trio idealne! Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 porcje: łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową 1 filet z łososia wraz ze skórką (wagowo około 300 g) 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina(...)solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać
UgotowaćTarta z łososiem według Michela Moran skradnie Wasze podniebienia! Jestem tego pewna, bo przecież uwielbiacie wytrawne tarty Świadczy o tym chociażby fakt, że Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest od lat najpopularniejszym przepisem na blogu. Tajników przygotowywania pysznej tarty z łososiem mogłam doświadczyć osobiście na wspólnych warsztatach z Michelem Moran oraz marką Kenwood. Michel zdradził, że to właśnie(...)tarta z łososiem jest jednym z jego ulubionych wielkanocnych dań. Ciekawostką jest, że do przygotowania dania użyliśmy dwóch rodzajów łososia – wędzonego oraz surowego, podpieczonego uprzednio w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi tarta była delikatna w smaku, aromat ryby nie był tak intensywny. Podczas przygotowywania tarty, Michel udzielił wiele cennych rad, o których chciałabym Wam napisać. Za każdym razem przygotowując wytrawną
Kuchnia BazyliiŁosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony(...)pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy wymiar! Filet z łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, sprawdzamy czy nie ma ości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie
Karo in the KitchenPoniedziałek hurra! Nowy tydzień, nowe wyzwania Ostatnio na blogu było tyle słodkości, że muszę chwilę od nich odpocząć. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Słodki wpis zamieniam na grillowanego łososia z limonką i kolendrą, też piknie. Uświadomiłem sobie, że nie mam żadnego przepisu z rybą na blogu, po ponad roku obecności w sieci… Sezon grillowy działa już pełną parą więc(...)lepszej okazji, aby przygotować grillowanego łososia z limonką i kolendrą. Bardzo egzotyczne, wręcz orzeźwiające połączenie smaków: pomarańczy, limonki oraz kolendry. Wiecie fiesta, Meksyk, itp. Pamiętajcie jednak, aby ryba była dobrej jakości. Jeśli łosoś to najlepiej dziki. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda zdecydowanie gorzej od swojego hodowlanego kolegi – jego mięso jest dużo jaśniejsze w porównaniu z mocno różowym
PaleoLifePrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki(...)porcje) 250-300 gram łososia łyżka masła łyżka oliwy rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie) sól, pieprz torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie: Nastawiamy ryż na gotowanie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy). Kładziemy łososia na patelnię
Pyza i SurówkaKrucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem. Składniki: ciasto: – 225 g mąki pszennej – 140 g masła – 1 łyżeczka soli – 4-5 łyżek wody Nadzienie(...)wędzonego łososia dobrej jakości – 4 jajka – 100g camemberta – 100g mozzarelli – 1 średnia cukinia – 10 szt. pomidorków koktajlowych – 5 cm pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół
Pociąg Do KuchniŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś(...)Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy
Słodka StronaDzisiaj wpis krótki, bo i nie ma się nad czym rozpisywać. Przepis prosty, ale możecie nam wierzyć na słowo, naprawdę dobry. Niektórzy zabrali te kotleciki ze
slodkokwasnaplNadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »
Przepisy AleksandryTe pierogi podbiły serca moich bliskich. Są bardzo delikatne i smaczne. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na
Przepisy AleksandryZapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia
Przepisy Aleksandry