Gotowany, pieczony, smażony, surowy, wędzony na ciepło i na zimno, na kolację, przystawkę… i nie tylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy(...)Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą opcję (u Kingi jest
mojewypiekiinietylkoTakiego surowego, marynowanego łososia robimy sobie od czasu do czasu. Najpierw robiliśmy tylko z solą, cukrem i koperkiem, ale po obejrzeniu podobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale(...)tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta
Kuchnia PrezydentowejZiutka "Smaki z Fjallbacki" Camilli Lackberg od razu padło pytanie "co zrobisz z tej książki jako pierwsze?". Kartkując ją od razu wiedziałam, że będzie to TA metoda na łososia :) Rybka podana w taki sposób gościła u nas o dziwo w ubiegły czwartek ale prezentuję ją dopiero dzisiaj z racji Środowych Rybek. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Pyszna i wilgotna
Dzieje kuchennej WiewióryProsty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. To moja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna! 1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części) 1 łyżka nasion kopru włoskiego 2 łyżki sezamu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy zobaczyłam ten przepis u Doroty wiedziałam, że z niego skorzystam i to szybko! nie robiłam bowiem nigdy blinów a łosoś to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o ryby. No i te zdjęcia... powaliły mnie. I dzisiaj je zrobiłam, rano usmażyłam, obfotografowałam a po powrocie z wojaży po stolicy i przychodniach zjadłam z ogromnym apetytem. Było pysznie
Dzieje kuchennej WiewióryPołączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewióryczas temu, wczoraj przepis wreszcie doczekał się realizacji. Generalnie książka wskazuje drogę słodką z cukrem pudrem, ja poszłam w kierunku dania rybnego wcale nie słodkiego. Połączyłam kluski z usmażonym łososiem i było to trafne połączenie. Zmieniłam też sposób formowania. Przepis z "Podroży kulinarnych. Kuchnia węgierska". Kluski ziemniaczane z kozim
Dzieje kuchennej WiewióryWitam Was! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad i smaczny koktajl! Na obiad: Pieczony łosoś z ryżem podany z warzywami! Na deser: Borówkowy Szał! Banany Borówki Brzoskwinie Jogurt Naturalny Gorzka Czekolada Mięta Polecam! Miłej Soboty
Chocolate Stop Temptingdelikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki : około 1 kg sprawionego łososia sok z cytryny sól, ewentualnie pieprz mąka olej Przygotowanie : Rybę umyć, podzielić na dzwonka, osuszyć i skropić sokiem z cytryny Po około 20 min. rybę ponownie osuszyć i posolić, posypać pieprzem Ja obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Pycha...,smacznego. Robi się szybko i prosto.To zaleta tej potrawy
Proste Potrawywpis tym razem kulinarnie. A że mamy dziś piąteczek to zapewne w większości domów króluje dziś rybka, u nas też. I to nie byle jak bo świeżutki filecik z łososia norweskiego, oczywiście wolała bym jakąś rybkę prosto z kutra rybackiego, no ale jak się nie ma co się lubi to się chodzi do dyskontu :P(ostatnio bardzo modne słowo
Farmażonypiekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia
SMYKWKUCHNIŁosoś ok. 500 g upieczony w folii w piekarniku (200*C przez ok. 25 min) i do tego sos: Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem. Delikatna wersja łososia o owocowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni