lody - 12901 przepisów (strona:705/861)

Masło, czyli wiem co jem 139

śmietanę do dołu, nakrywam ponownie i gdy już masło się  pokazuje,(od 5-10 min.) zmniejszam obroty. Szykuję naczynie z wodą , bardzo zimną, ja dodaję 3-4 kostki lodu. Odsączam masło z powstałej maślanki i wkładam do przygotowanej wcześniej wody. Wyciskam z masła maślankę w wodzie  i GOTOWE. Zawijam w folię spożywczą i do lodówki. Z litra śmietany

Pasje Jolki
Koktajl bananowo-truskawkowy 241

Skoro rozpoczął się sezon truskawkowy… czas na koktajl ze świeżych truskawek i banana. Szybki, nieskomplikowany i pożywny. Podany z dodatkiem kostek lodu, będzie idealny na gorące dni.Składniki:300 g truskawek1 banan (dojrzały)1 szklanka mleka2 łyżki soku z cytrynyokoło 2 łyżek cukru pudruPrzygotowanie:Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do pojemnika blendera wrzucamy

Oryginalny smak
Słodkie upominki - czekoladki pomarańczowe 180

choinką.Własnoręcznie przygotowane czekoladki to prosty i zarazem elegancki prezent. Do ich przygotowania możemy wykorzystać gotowe foremki sylikonowe (świąteczną wersję widziałam ostatnio w Empiku), sylikonowe foremki na kostki lodu (do kupienia np. w Ikei) lub silikonowe foremki na muffinki.Do zrobienia tych czekoladek skorzystałam z ostatniej opcji, chciałam, żeby gotowe słodycze wyglądały jak małe talarki. Wybór czekolady i dodatków zależy wyłącznie

Ciastkozercy
Smaki Indii: Mango Lassi i kilka słów o mango 242

Orzeźwiający napój z mango i jogurtu na idealny początek dnia :) Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się, dlaczego warto jeść mango?Owoc mango jest bogatym źródłem witamin

Tajskie smaki
Domowa kostka rosołowa 402

blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona). Gdy masa ostygnie przekładamy ją do słoiczka (w lodówce można trzymać tydzień) lub do silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku. Post Domowa kostka rosołowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
DRINK Z ZIELONYM FRUGO 416

No comments :))))Składniki:1 dojrzałe kiwikostki lodu50ml wódkizielone frugoWykonanie:Kiwi obierany, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance do drinków wg kolejności podanej w składnikach

Walijskie Pichcenie
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 250

mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe2 łyżki śmietany jogurtowej 10%koperekWykonanie:Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki

Walijskie Pichcenie
APEROL ORANGE 251

Aperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być

Walijskie Pichcenie
Pingwinkowe koreczki. 198

Teraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi.Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki lodu

Malinowe Pocałunki
Miętowe czekoladki i frufle. 193

czekamy kilka minut. Mieszamy do połączenia się składników i powstania pięknej błyszczącej masy czekoladowej. UWAGA ;) próbowanie produktu  grozi brakiem produktu i silnie uzależnia ;).Foremkę silikonową na czekoladki lub lód smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki i znów foremki pokrywamy warstwą czekolady. Następnie wypełniamy środek naszą czekoladowo-miętową masą ( pamiętając o zostawieniu miejsca na warstwę czekolady ) i wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Vepro-knedlo-zelo obiado dzisiaj po Czesku 175

Witam Was wszystkich!!!,na dzień dobry chciałbym się pochwalić spontanicznym Koktajlem orzeźwiającym Ananas z Mango z lodem Mniam Polecam wszystkim a rosła u Nas taka roślinka na Stole hihi:P koktajl dostępny w zakładce koktajle :)A teraz danie, które wysyłałem na konkurs, które zainspirowało mnie z Top Chefa dzięki Nim poznałem mega dobrą potrawę do której można napić się piwka

pichciszto
Mrożona Tarta Malinowa 164

cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki

Anioły w kuchni
Imbirowy drink 167

Imbirowy drink...smacznego • 330 ml piwa imbirowego • 100 ml białego rumu • łyżeczką soku z cytryny lub limonki Wszystkie składniki mieszamy. Przelewamy do niskich, szerokich szklanek. Dorzucamy kilka kostek lodu

Anioły w kuchni
Lemoniada rabarbarowa 149

wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego   /źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni