śmietanę do dołu, nakrywam ponownie i gdy już masło się pokazuje,(od 5-10 min.) zmniejszam obroty. Szykuję naczynie z wodą , bardzo zimną, ja dodaję 3-4 kostki lodu. Odsączam masło z powstałej maślanki i wkładam do przygotowanej wcześniej wody. Wyciskam z masła maślankę w wodzie i GOTOWE. Zawijam w folię spożywczą i do lodówki. Z litra śmietany
Pasje JolkiSkoro rozpoczął się sezon truskawkowy… czas na koktajl ze świeżych truskawek i banana. Szybki, nieskomplikowany i pożywny. Podany z dodatkiem kostek lodu, będzie idealny na gorące dni.Składniki:300 g truskawek1 banan (dojrzały)1 szklanka mleka2 łyżki soku z cytrynyokoło 2 łyżek cukru pudruPrzygotowanie:Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do pojemnika blendera wrzucamy
Oryginalny smakchoinką.Własnoręcznie przygotowane czekoladki to prosty i zarazem elegancki prezent. Do ich przygotowania możemy wykorzystać gotowe foremki sylikonowe (świąteczną wersję widziałam ostatnio w Empiku), sylikonowe foremki na kostki lodu (do kupienia np. w Ikei) lub silikonowe foremki na muffinki.Do zrobienia tych czekoladek skorzystałam z ostatniej opcji, chciałam, żeby gotowe słodycze wyglądały jak małe talarki. Wybór czekolady i dodatków zależy wyłącznie
CiastkozercyOrzeźwiający napój z mango i jogurtu na idealny początek dnia :) Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się, dlaczego warto jeść mango?Owoc mango jest bogatym źródłem witamin
Tajskie smakiblendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona). Gdy masa ostygnie przekładamy ją do słoiczka (w lodówce można trzymać tydzień) lub do silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku. Post Domowa kostka rosołowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNo comments :))))Składniki:1 dojrzałe kiwikostki lodu50ml wódkizielone frugoWykonanie:Kiwi obierany, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance do drinków wg kolejności podanej w składnikach
Walijskie Pichceniemrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe2 łyżki śmietany jogurtowej 10%koperekWykonanie:Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki
Walijskie PichcenieAperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być
Walijskie PichcenieTeraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi.Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki lodu
Malinowe Pocałunkiczekamy kilka minut. Mieszamy do połączenia się składników i powstania pięknej błyszczącej masy czekoladowej. UWAGA ;) próbowanie produktu grozi brakiem produktu i silnie uzależnia ;).Foremkę silikonową na czekoladki lub lód smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki i znów foremki pokrywamy warstwą czekolady. Następnie wypełniamy środek naszą czekoladowo-miętową masą ( pamiętając o zostawieniu miejsca na warstwę czekolady ) i wstawiamy do lodówki
Malinowe PocałunkiWitam Was wszystkich!!!,na dzień dobry chciałbym się pochwalić spontanicznym Koktajlem orzeźwiającym Ananas z Mango z lodem Mniam Polecam wszystkim a rosła u Nas taka roślinka na Stole hihi:P koktajl dostępny w zakładce koktajle :)A teraz danie, które wysyłałem na konkurs, które zainspirowało mnie z Top Chefa dzięki Nim poznałem mega dobrą potrawę do której można napić się piwka
pichcisztocukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki
Anioły w kuchniImbirowy drink...smacznego • 330 ml piwa imbirowego • 100 ml białego rumu • łyżeczką soku z cytryny lub limonki Wszystkie składniki mieszamy. Przelewamy do niskich, szerokich szklanek. Dorzucamy kilka kostek lodu
Anioły w kuchniwody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchni